keskiviikko 27. syyskuuta 2023

Kasvihuoneen kasvukauden päätös

 Viikonloppuna siivosin uuden kasvihuoneen lopullisesti talvikuntoon. Jo aiemmin olin poistanut ja pessyt kaiken irtotavaran pois. Nyt lähtivät viimeiset tomaatit ja paprikat. Tomaatteihin vihannespunkki ei ehtinyt iskeä, paprikoihin iski, mutta petopunkki taisi auttaa ja sain paprikoista satoa. Kurkut poistin viikkoja sitten, niitä ei voinut enää pelastaa.

Istutusalueet ovat näin syksyisin kovin täynnä. Jättiverbena kasvaa käytävällä ja maksaruoho kipuaa jo kivien yli. Överiä ja rönsyilevää mistä en niin aina pidä, mutta tässä kohtaa se on hyväksyttävissä.
Viiniköynnös oli lähtenyt kasvamaan väärään suuntaan. Kun ohjailin sitä paremmin, sain latvan poikki. Oli veijari tehnyt tuonne katon rakenteisiin tarttumakärhön todella tiukasti. Toivottavasti ei ottanut nokkiinsa. Kuvan ottamisen jälkeen toin karkeaa soraa viiniköynnöksen juurelle, jospa siinä eivät punkit viihtyisi ja talvehtisi.
Kaappi on pesty sisältä ja ulkoa. Se saa jäädä noin talven ajaksi, ei tiivisty kosteus sisälle eikä pääse tuholaiset sinne pakkasta pakoon. Lattia on juuri pesty saippuavedellä, siksi se on kuvissa tumma. 
Sohvakin on pesty ja kansi nostettu ylös. Pesujen jälkeen jätin kaksi vastakkaista ikkunaa auki jotta tuuli puhaltaa sisälle, viiniköynnöksen pitäisi tajuta tuleentua ajoissa. Samalla estän liikaa kosteutta kun ikkunat ovat auki. Vanhassa kasvihuoneessa on ollut kaksi ikkunaa auki kesäkuusta saakka vuorokauden ympäri eikä siellä ole merkkiäkään homeesta.
Vanhassa hellassa kasvoi krassia josta otin siemenet talteen. Yksi siemen oli mennyt lattian koloon ja päätti ryhtyä kasvamaan. En raaskinut nippaista sitä pois, ensimmäiset pakkaset vievät sen kuitenkin mennessään.

Vanhaa kasvihuonetta en ole raaskinut tyhjentää lämpimän sään takia. Tomaatit kypsyvät hiljalleen mutta voi olla, että viikonloppuna tilanne on jo toinen. Kasvihuoneen tyhjentää nopeasti maapohjan takia, pesu tapahtuu vasta keväällä sillä vanhassa huoneessa ei ole vihannespunkkia. Tyhjentämisen jälkeen olen yleensä lisännyt maapohjaan kompostorin puolimaatunutta ainesta, se maatuu talven aikana hyväksi mullaksi. Yhteen kohtaan kaivan aprikoosipuut talvehtimaan, en uskalla laittaa niitä maahan ihan vielä.

Syystyöt ovat hyvällä mallilla, loput ehtii tehdä lokakuussa eli tyhjentää kasvimaan lopullisesti ja laittaa suojaverkot paikoilleen.


14 kommenttia:

 1. Harmillinen tuo vihannespunkki. Ihanan näköistä minusta, kun kasvit vähän rönsyilevät. Tuo käytävänäkymä kohti kasvihuonetta on valtavan ihana. Ihan uskomatonta, kun muistaa, että vastahan te teitte tuon alueen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä harmitti silloin kun huomasin punkin. Käytävänäkymä on ihana, kasvit viihtyvät kompostista tehdyssä kohopenkissä. Kaksi vuotta sitten molemmin puolin oli pressut peittona, nopeasti on kasvanut.

   Poista
 2. Minäkin ihmettelin, että käytävän molemmin puolin on uskomattoman rehevää ottaen huomioon, ettei alue ole vanha. On aina kiva saada asioita tehtyä valmiiksi ennen talven tuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just katselin kaksi vuotta sitten otettuja kuvia, että molemmin puolin käytävää oli pressut. Kasvit ovat viihtyneet tuossa, kannatti perustaa penkit kohoon kompostin päälle.

   Poista
 3. Käytävä kasvarille ihastuttaa minuakin. Hyvin ovat kasvit kotiutuneet näin lyhyessä ajassa, eikä mikään vielä näytä rönsyävän käytävälle hallitsemattomasti.
  Toivottavasti pääset vihannespunkista eroon. Epäilen sitä olleen omissa paprikoissa. Siinä yksi syy, miksi tyhjensin kasvarin tavallista aikaisemmin. Pesin sen lattiasta kattoon ekologisella pesuaineella ja pidin ovet suljettuina nostaakseni sisälämpötilaa (kuten Leena Luoto omassa ryhmässään kehotti). Nettikeskustelujen perusteella vihannespunkkia on tänä kesänä ollut tosi monella.
  Söpö krassi sinnittelee syksyä vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla otollinen aika vihannespunkille. Ehkä keväällä voisi tehdä jonkun kuumennuksen. Ikkunat kiinni ja lämpöpuhallin hönkimään. Lohduttavaa kuulla, että en ole yksin punkkiongelman kanssa.

   Poista
  2. Olisikohan höyrypesusta apua? Siinähän vesihöyryn saa tosi kuumaksi.

   Poista
  3. Sellaisen vuokraamista olen harkinnut. Voisi toimia.

   Poista
 4. Ihana kasvarialue ja käytävä. Kasvit ryäppyää just sopivasti. Sitte ku kaikki kivet katuaa näkyvistä, nii voi olla jo liian rönsyävää. Sullon syystyät jo hyvin hoiros.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just sopivaa ryöppyämistä. Maksaruohon kasvua on seurattava, se on osoittautunut aika kovasti leviäväksi. Toisaalta talvi saattaa kurittaa sitä reippaasti. Syystyöt ovat hyvällä mallilla kun jätin suosiolla kitkemisen ja kanttaamisen seuraavaan kauteen.

   Poista
 5. Toivottavasti vihannespunkit toimenpiteidesi avulla pysyvät nyt poissa.
  Kasvihuoneen käytävä kasveineen näyttää minustakin kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punkit saavat luvan muuttaa majapaikkaa. Käytävä on kiva!

   Poista
 6. Puhtaalta pöydältä pääset aloittamaan taas keväällä. Toivotaan ettei iske mitkään tuholaiset sitten.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)