sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Oodi kärhöille

 Pyydän anteeksi, taas kärhöjä, mutta kun nyt tapahtui ihme. Ostin vuosia sitten Tallinnasta puutarhamyymälästä kärhön joska istutin rosarioon. Siellä kärhö on menestyksekkäästi nousut joka vuosi, tehnyt jopa pari nuppuakin, mutta siihen kaikki on jäänyt. Tänä kesänä kaikki on toisin ja kärhö kukkii.

Saanko esitellä: Clematis 'Belle of Woking'. 
Kukat taisivat kärsiä hieman yhdestä kylmästä yöstä tällä viikolla. Pari nuppua on vielä avautumatta. Ihan niin kerrottu tämä ei ole, kuin netin kuvissa lajikkeen kukat ovat, ehkä kasvu täällä pohjoisen kylmässä ei ole niin runsasta. Kukan väri on liilasta vaaleanpunaiseen, vaikea sanoa oikeaa sävyä. Olen harkinnut kärhön siirtämistä, mutta nyt perun harkintaani. Ainakin pari vuotta pitää katsella viihtyykö kärhö tuossa ja jatkaako kasvuaan. Voihan olla, että ensimmäiset vuodet menivät riittävän juurakon kasvattamiseen ja jatkossa saan nauttia kukista joka vuosi.
Toinen tämän kesän ihmeistä on kärhö 'Comtesse de Bouchaud'. Se on oikeastaan ihme joka vuosi. Jo avautuneet kukat eivät kärsi hallasta, tämä kärhö todellakin kukkii pakkasiin saakka. Uusia nuppuja muodostuu edelleen.
Ihan ei ole vielä kaarensa yläosassa. Toisella puolella kasvaa 'Jan Pawel II' ja 'Princess Kate' joista Jan jätti kukkimisen väliin tänä vuonna, Kate teki muutaman kukan. 
Saa nousta varpailleen ja siltikään en ylety kuvaamaan kärhöä kunnolla. Ei se haittaa, tykkään kun kärhö kurottelee taivasta kohti, sitä vartenhan sille on hankittu köynnöstuki.
Virheettömiä kukkia kasvin täydeltä, voiko täydellisempää kärhöä olla.


17 kommenttia:

 1. Niin kauniita! Bouchaud on täällä lopettanut kukintansa viikkoja sitten, mutta en ole katsonut, olisiko siinä uusia nuppuja. Mielestäni viime syksynä se kukki kompaten ihanasti lähellä olevien myrkkyliljojen sävyä.
  Onpa kauniin värinen 'Belle of Woking'! Toivottavasti siitä tulee oikein runsaskukkainen jo ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla Bouchaud aloittaa kukinnan kärhöistä viimeisten joukossa joka vuosi. Mikä on jännä sillä se ei tunnut kärsivän edes talvikylmästä. Ehkä sitten kun on kunnolla kotiutunut, aloittelee aikaisemmin. Kiitos ideasta, tuohon voisi laittaa alle syysmyrkkyliljoja, ne kukkivat juuri nyt.

   Poista
 2. Eihän kärhöjen kuvia voi liikaa laittaa. Kaunis Belle of Woking, toivottavasti innostuu tulevina vuosina kukkiaan lisäämään kun on viimein saanut ensimmäiset auki asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei minustakaan voi kuvata liikaa kärhöjä. Nyt tiedän, että hyvinä vuosina Belle ehtii kukkimaan.

   Poista
 3. Kauniit kärhöt, tuo ensimmäinen on aivan uusi tuttavuus ja hyvin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaunis, yritin silloin ostaessa valita lajikkeen johon todennäköisesti en ihan heti törmäile täällä Suomessa.

   Poista
 4. Ei mitää anteeksipyyntöjä! Kärhöt o nii hianoja ja varsinki ny tua sun ihimekärhö :) Ihana! On kai kärhööski arkajalakoja, mikkei yksinkertaasesti täälä peräpohojolas haluaasisi kasvaa. Onneksi kärhö o sitä mitä pitiki. Olis ollu pettymys, jos monen vuaren orottelun jäläkihin oliski joku perusvioletti tai joku mikä jo o. Voi jospa munki Comtesse kukkiis joskus yhtä komiasti ku tua sun oma. Istutin sen keväällä ja oli komiasti nupulla, en leikannu ja niimpä sen jakso loppuu varhaases vaihees. Toivottavasti nousoo ens keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ovat hienoja. Belle on kyllä ihana ja toden totta, onneksi on sitä mitä pitikin. Se on kyllä ostettu hyvin luotettavasta puutarhaliikkeestä mutta eihän sitä siltikään koskaan tiedä. Eiköhän sun Comtesse ole ensi kesänä pitkään kukassa.

   Poista
 5. Ai miten ihanat kärhöt. Niin kauniita molemmat. ❤️

  VastaaPoista
 6. Vaikka kärhöpostaus viikossa, yhtään ei kyllästytä. Belle of Woking on oikea kaunotar. Onpa hyvä, ettet ehtinyt sitä siirtää. Jospa se on tosiaan vaatinut pidemmän kotiutumisajan.
  'Comtesse de Bouchaud':ssa kiinnitti upean kukinnan lisäksi huomiota sen kukkien erinomainen kunto. Tänä kesänä yhden jos toisenkin kärhön kukissa on ollut reikiä ja vioituksia. Kärhöt ovat niin hienoja kasveja, mutta myös oikukkaita. Ehkä siinä oikullisuudessa piilee osa niiden viehätyksestä. Riittää yllätyksiä ja onnistumisen tunteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Belle on kaunis. Joskus aikaansaamattomuudesta on hyötyä, ei tullut hätiköityä siirron kanssa. Tarkistin ja kärhö on istutettu 2020 eli tämä on sen toinen kokonainen kesä meillä. Siihen nähden on kasvanut oikein hyvin.
   Comtessen kukat ovat joka vuosi erinomaisessa kunnossa, ei edes sateen jälkiä mitä on Margaret Hunt kärhön kukissa. Oikullisuudessa on osa viehätyksestä, saa hieman haastetta tähän puutarhaelämään.

   Poista
 7. Oi joi, miten suloinen hän on :) Pakkohan hänet oli esitellä meille kaikille. Koria on myös tuo toinen.

  VastaaPoista
 8. Ei haittaa yhtään kärhöesittelyt! Ihana on tuo 'Belle of Woking', hyvin samannäköinen kuin 'Innocent Blush'. Tai ehkä Belle punertaa hitusen enemmän. Comtesse on myös upea. Se on ollut pitkään hankintalistalla mutta sitä ei ole tullut kukkivana vastaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)