perjantai 22. syyskuuta 2023

Hetkiä puutarhassa

Olen ollut iloinen lämpimästä syyskuusta. Halla tai pakkanen ei ole puraissut missään päin puutarhaa, sadetta on saatu, mutta suht kohtuudella. Ihania aurinkoisia päiviä on ollut.

Jättiverbena kasvaa puutarhassa jo kolmatta kesää itsestään kylväytyneenä. En ole levittänyt siemeniä vaan kasvi on siementänyt itse. Parhaat taimet ovat kivituhkakäytävällä josta en raaskinut poistaa niitä. Kaiken sorttiset perhoset ovat olleet hullaantuneita jättiverbenoista, etenkin amiraalit.
Ohops, jouluruusu on erehtynyt vuodenajasta. Jos näin lämmintä jatkuu, taidan nähdä nuo nuput kokonaan kukkivina. Yleensä jouluruusuni kukkivat keväisin.
Aiempi kelloköynnöskokeilu meni pieleen kun kasvatin kelloköynnöstä kasvihuoneessa. Selvästikään se ei ole kasvihuoneen kasvi. Tänä vuonna laitoin köynnöksen maahan kasvamaan ja se kannatti. Kukkia tulee aina vain lisää. Kasvatin myös äidilleni taimia, hän halusi tällä kertaa valkoisia. Äidin taimet tekevät jo siemenkotia, elän toiveissa saada niistä uusia siemeniä.
Easy Elegans-ruusu 'Calypso' kukkii aina vaan eikä se hätkähtänyt yhtään siirtämistä. Otin siihen suuren juuripaakun, se saattoi edesauttaa asiaa. Tämän väri on uskomattoman kaunis, hitusen liukuvärjätty vaaleanpunainen. Vai pitäisikö sanoa ruusunpunainen jossa häivähdys persikkaa.
Ihmeellinen vuosi. Koristemansikka 'Pink Panda' on kasvanut tuossa jo vuosia, sanoisin, että yli viisi vuotta. Se ei ole kuollut, mutta ei ole oikein levinnytkään. Tänä vuonna se on tehnyt useamman rönsyn ja jopa muutaman mansikan. Linnut ehtivät maistella mansikat ennen minua. Jos rönsyt ovat keväällä hengissä, taidan siirtää tätä aarretta muuallekin.
Nämä hopeatäpläimikät taisin kuvata vähän aika sitten, mutta uusi kuva ei ole pahitteeksi. Pensaat ovat niin kauniit kun niille löytyi hyvä ja riittävän kostea paikka johon aurinko ei paahda. Hortensiapuutarhan pääväri on vielä toistaiseksi vihreä. Kunhan hortensiat vähän kasvavat, uskallan odottaa niiden kukintaa. Keväällä toivottavasti kukkivat atsaleat ja magnolia esikoiden kaverina.
Siinä se on, minun oma koristekääpiökirsikka Kojo-no-mai. Toivon puunrungon tuovan sille suojaa ja turvaa. Paikka on sellainen johon kertyy lunta, sekin on taimelle hyväksi.

Sain huhkittua kaikki kukkasipulit ja istuttamista odottavat taimet maahan. Joitain jakotaimia talvetan purkeissaan lavakauluksiin haudattuna, sen ehtii tehdä myöhemmin. Seuraavaksi pitänee aloitella puutarhan syystöistä suurin eli taimien verkottaminen. Ja pitäsihän sitä tyhjentää kasvimaa, siellä on vielä kaalit ja porkkanat. Muut on jo syöty tai säilötty.
 

16 kommenttia:

 1. Ihanan paljon kukkivaa vielä puutarhassasi🤗 Omassani yllätti Suviruusu aukaisemalla muutaman kukan. Aikamoista😬

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin olen ajatellut, että puutarhassani on vähän kukkivaa näin kauden loppupuolella mutta onhan sitä vaikka mitä vielä. Suviruusu on ihana.

   Poista
 2. Wonderful plants and wonderful garden. Really nice.

  VastaaPoista
 3. Siellä kukkivat jättiverbenat kilpaa jouluruusun kanssa. Minäkin ihastelin kelloköynnösten runsasta kukintaa. Hieno rivi imiköitä ja kirsikan paikka näyttää oikein kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättiverbenat ovat kukkineet pitkään, tykkään siitä juuri tuollaisena, itsestään vaeltavana. Toivon kirsikan viihtyvän uudessa kodissaan.

   Poista
 4. Puutarhassasi näyttää, kuin syksystä ei olisi vielä tietoakaan. Runsasta, kukkaistaa ja kaunista.
  Olen kiertänyt aktiivisesti omia jouluruusuja, mutta ainuttakaan nupun alkua ei ole näkyvissä. Sinun jouluruususi tilanne on varsin lupaava.
  Pink Panda on kiva kasvi, eikä todellakaan valtaa liikaa alaa runsaista rönsyistään huolimatta. Minulla on sitä monessa paikassa ja kukkii ahkerasti käytännössä koko kesän. Olen suunnitellut useamman rönsyn istuttamista kohtuullisen tiivisti, jotta saisin runsaamman kukinnan kerralla. Nyt on kukka siellä toinen täällä, kun Pink Panda rönsyilee muiden perennojen joukossa.
  Hieno rivistö pullukoita ja hyvinvoivia hopeatäpläimiköitä. Onnea pienelle Kojo-no-maille ja kivaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on kovin vihreää, ruskasta ei tietoakaan. Minusta tuntuu, että Pink Panda kasvaa juuri noin, on vähän siellä ja täällä.

   Poista
 5. Syyskuu onkin ollut mukavan lämmin. Täälläkään ei ole ollut vielä niin kylmää, että muut kuin kurkku olisivat selvästi kärsineet. Papujen lehdet vähän punertavat mutta vielä nuo jaksavat kasvattaa palkojaan. Sadetta voisi vain olla vähemmän.
  Sinulla on selvästi hyvä paikka jättiverbenalle, jos ehtii itsekseen kylväytyä vuodesta toiseen. Varmaan kuivemmat säätkin auttavat asiaa, niin on pörriäisiä liikkeellä hoitamassa pölytyshommiaan. Olet saanut myös pidettyä kukkapenkkisi todella siistinä. Hortensiapuutarhakin ihan edustuskunnossa.
  Meillä on kasvimaalla vielä vaikka mitä ja osa saa ollakin niin kauan, että pakkaset saapuvat. Pitkän kasvukauden vaativissa lajeissa on etunsa ja toisaalta haittansa, sillä kasvimaata ei saa niiden takia laitettua vielä talvikuntoon. Kaikkia kukkasipuleitakaan en vielä istuta, etteivät märkäne lämpimässä ja litimärässä mullassa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisen ruusupavun otin jo pois mutta toinen saa olla kun ei ole ollut pakkasta. Tänään kerään osan porkkanoista pois ja samoin nousee kaikki keräkaalit, ensi viikolla on niin työkiireitä, että on hyvä kun ruoka-ainekset ovat jääkaapissa valmiina eikö kasvimaalla. Jättiverbenaa kasvaa kahdessa paikassa, jos suinkin saan siemeniä talteen, kylvän ne nyt syksyllä kolmanteen paikkaan, ihan vain varuiksi ettei häviä.

   Poista
 6. Niin kaunista. Ihana lämpöinen syyskuu ollut 🥰 Ihana kun istutit tuon kirsikan 🌸 Pian saat ihailla herkkiä kirsikankukkia. Jouluruusulla on oikeastaan ihan passeli ajoitus, kun pian joulu onkin jo. Verkotusshow tosiaan alkamassa ja se pikkuisen ahdistaa. Mitenhän pimeästä kaudesta taas selviää tolkuissaan 😔 Ihania ja kuullota syyspäivä Sinulle toivotellen 🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Samettihortensia. Toivottavasti kukkii jo ensi keväänä, toisaalta maltan kyllä odottaa ja taimi saa rauhassa kasvattaa juuriaan. Samaa mietin, miten sitä selviää, jokainen talvi on edellistä pahempi.

   Poista
 7. Mulla jättiverbeenaa lykkää eri purkkikasvien juurelta. Harvoon vaan meillä kerkiäävät siämentaimet kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme kesää putkeen on siementaimet kukkineet, saa nähdä milloin tulee talvi jolloin putki katkeaa.

   Poista
 8. Toivottavasti lämpimät säät jatkuvat, että jouluruususi ehtii kukkia nyt syksyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon todella, että ehdin nähdä jouluruusun kukassa, se ei kukkinut keväällä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)