lauantai 30. syyskuuta 2023

Kompostorista kasvihuoneeseen

Päätin sittenkin tyhjentää myös vanhan kasvihuoneen. Sääennuste näyttää vähintään hallaa ensi viikon öiksi ja tulen olemaan viikolla kolme päivää pois kotoa.  Parempi korjata sato talteen vaikka raakana, kuin menettää se kokonaan hallalle tai pakkaselle. Sain tomaattia 3,8kg vaikka jätin kaksi tomaattia paikoilleen. Ne korjaan pois jos ehdin.

Kasvihuone tyhjeni myös sen vuoksi, että oli aika tyhjentää kompostori. Tavaraa tulikin paljon, ei kottikärryt riittäneet vaan piti ottaa suuri muovilaatikko avuksi. Yritän päästä kompostoinnissa mahdollisimman vähällä työllä, niinpä meillä ei harrasteta jälkikompostointia vaan käytetään kompostorin tuotteet heti. Minun tavassa toimia jälkikompostointi olisi täysin turhaa.
Kaivoin tyhjentyneen kasvihuoneen multaan uran. Uraan levitin kompostorista tulleen aineksen. Ja kuten näkyy, on se jo todella maatunutta. Haravoin urasta poistetun mullan kompostin päälle. Sinne jäi lannoitukseksi ja matojen ruuaksi.
Samalla vein aprikoosipuut kasvihuoneeseen talvehtimaan. Niiden kohdalle en laittanut kompostia.
Kasvihuoneen perustusten uusimisen jälkeen sinne saa työnnettyä sisälle myös nämä suuremmat kottikärryt. Tai kottikärryt ylipäätään, ennen ei saanut kun kynnys oli liian korkea. Helpottaa paljon työskentelyäni.
Tänään oli se päivä, kun valkosipulit pääsivät maahan. Tai siis lavakaulukseen. Tähän tein saman kuin kasvihuoneessa. Päällimmäinen kerros multaa pois ja kompostia tilalle, päälle mullat. Kynnet upotin multaan näppituntumalla, en mittaillut syvyyksiä sen tarkemmin.
Lähes aina yksi työ johtaa toiseen, niin tälläkin kertaa. Valkosipulien laatikossa kasvoi Tukholman Drottningholmin linnan tammien terhoista kasvatetut kuninkaalliset tammeni. Ne piti ottaa pois valkosipulien tieltä. Istutin tammet heti uuteen paikkaansa, pellon reunaan josta menehtyi kuivuuteen viime vuonna istutettuja tervaleppiä. Suojasin pienet tammenalut lankakoreilla sillä jänikset rakastavat niitä. Muutama tervaleppä korvaantui koivujen taimilla. Löysin pihasta muutaman kuusen taimen joilla sain korvattua kuivuneita kuusia.

Siinäpä tämän päivän puutarhatyöt, sitten tuli jo hämärä ja piti lähteä sisälle.


5 kommenttia:

 1. Paljon sait tehtyä yhden päivän aikana. Kompostimultasi on valmiin näköistä ja jatkaa kypsymistään vielä kasvariin valmistamissasi paikoissa. Ei siinä muita jälkikypsytysvaiheita tarvita. Fiksua ennakoida tulevan viikon sää ja omat menot. Eipä myöhemmin harmita, kun työt on tehty muutama päivä etukäteen. Samoissa ajatuksissa itse ahersin tänään pihalla.
  Hyvä, että mainitsit valkosipulit. Meillä se kuuluu Ukkokullan tehtäväsarkaan, mutta mahtaako unohtanut ajankulun, kun asiasta ei ole juteltu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säät ovat niin arvaamattomia, että pakko suunnitella työt etukäteen. Ainoalle vapaaillalle on vielä ennustettu kovaa sadetta. Valkosipulit meinasivat unohtua, ne kun olivat kaikki jo sisällä talossa, lokakuu tuli jotenkin äkkiä ja yleensä istutan ne tässä kuun vaihteessa.

   Poista
 2. Minäkin vien syksyllä pikakompostorin tuotoksen suoraan kasvimaalle katteeksi. Siinä se talven aikana jälkikypsyy ja aitauksen takia Karokaan ei pääse sillä herkuttelemaan. Kesällä on pakko sulloa puolivalmis massa jälkikypsymään puutarhakompostiin.
  Istutin itsekin valkosipulit eilen. Täällä ei poutaa ollut mutta saihan nuo sateessakin istutettua. Kaunis ruska aprikooseissa. Mukavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolivalmis massa tekee toisaalta varmasti hyvää puutarhakompostille ja edesauttaa sen kypsymistä. Ei huono juttu sekään.

   Poista
 3. Paljon ehtii päivässä ja illalla on hyvä mieli, väsynyt mutta onnellinen, eikö vaan! Minun kompostini on myös sen verran täynnä, että sitä on pakko vähän tyhjentää. Suoraan kasvimaalle siis kippaan, ja vähän multaa pinnalle. Sinun kasvihuoneesi onkin mainio paikka laittaa kompostimassa jatkojalostukseen, kun siellä ei ole talven aikana muuta toimintaa. Vielä ei ole hallaöitä meidän seudulla koettu, mutta lähiaikoina taitavat daaliat olla entisiä.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)