torstai 8. kesäkuuta 2023

Lahja- ja ostotaimia

 Eräs ihana lukijani halusi lahjoittaa minulle tarhavarjohiipan taimia. Välimatka oli kohtuullisen pitkä joten erikseen ei kannattanut lähteä taimia hakemaan. Tiistaina lähdin koulutukseen sen verran lähelle, että kannatti käydä koukkaamassa taimet kyytiin. Samalla tein nopean pyrähdyksen Espoon Muhevaiselle kun kerran "lähellä" olin.

Voi mikä yllätys taimet olivatkaan. Ajattelin mielessäni ne sellaiseksi taimikaupan taimiksi, mutta sainkin kaksi valtavaa puskaa tarhavarjohiippaa. Multasäkki kertoo puskien koon. Kotona jaoin molemmat puskat kahdeksi joten lopulta minulla oli hyvän kokoisia taimia neljä kappaletta. Istutin ne samantien paikoilleen.
Kaikki taimet tulivat hortensiapuutarhaan. Toiset kaksi taimea istutin koivun rungon viereen hortensioiden väliin.
Ja toiset kaksi tulivat lumipalloheiden ja valkoisen konnanmarjan väliin. Ihana istuttaa taimia jotka olivat heti kunnollisen kokoisia ja näyttävät hyviltä. Kiitos lukijalleni taimilahjasta <3
Muhevaiselta tein mielestäni oikein mukavat löydöt kuten kuvan 'Pink Morning' marhanliljat. Olivat yksi ja sama taimi, mutta kun kaivoin kotona liljan sipulin purkista esiin, se jakaantui kuin itsestään kolmeksi. Istutin silti taimet aika lähelle toisiaan etteivät tunne oloaan yksinäiseksi. Taimi oli mielestäni todella edullinen pienestä koostaan huolimatta, alle vitosen. Lisäksi ostin yhden uuden loistokurjenmiekan lajiketta 'Sparkling Rose' ja idänunikon lajiketta 'Patty´s Plum'. Jälkimmäistä olen kokeillut kerran aiemminkin, mutta se taimi kuoli jonkun talven aikana.
Kolme päivää pois kotoa ja puutarha oli taas kuin uusi. Purppuraomenapuu 'Musta Rudolf' kukkii sittenkin, en vain ollut huomannut tummia nuppuja. Kukatkin ovat todella tummat, melkein samaa väriä kuin lehdet. Kylläpä kannatti hankkia tämä puu kaksi vuotta sitten. Harkitsen vakavasti toisenkin hankintaa.

Valkoinen kerrottu alppikärhö on kasvanut hitaasti, mutta voi mahdoton minkä määrän kukkia se teki tänä vuonna. Tässä kuvassa ei ole kaikki vaan jalavan toisella puolella on sama määrä kukkia. Ja huomasin tämän kiivenneen jo jalavan alimmalle oksalle. Ehkä puu valloitetaan oksa kerrallaan, tilannetta harkiten.

Huomenna jatketaan töiden jälkeen puutarhatöitä, kolmessa päivässä ehti tapahtua niin paljon, etten tainnut tänään edes huomata kaikkea.

14 kommenttia:

 1. Olipa aivan ihana taimilahjoitus! Varjohiipat tosiaan leviävät viihtyessään vähitellen, voi olla, että pienemmällä pihalla ei ole enää tilaa. Niiden kasvutapa on niin ihanan tiivis, etteivät siinä rikkaruohotkaan pärjää. Minusta ne saisivat kyllä levitä kymmenkertaisella vauhdilla, niin ihania ovat.
  Mukavia löytöjä! Pink Morning on aivan ihanan värinen. Istutin kaksi sipulia toissa syksynä, mutta ne eivät ole kukintakokoisia vielä tänäkään vuonna. Elossa ovat kumpikin, mutta vain vähän noita sinun taimiasi isompia. Marhanliljoilla tuntuu kestävän joskus aikaa asettua.
  Valkoinen alppikärhö on tavattoman kaunis, itsekin ihailen täällä samaa kasvia. Niin ihana. Isot kukat!
  Onneksi olet taas kotona ja saat nauttia puutarhastasi. Ihana Musta Rudolf!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimilahja oli kiva yllätys. Ja nyt aina kun katson lahjakasveja, muistan lukijani joka lahjoitti ne <3 Varjohiipat ovat ihania, olen rakastunut niihin. Ajattelin, että marhanliljoissa ei haittaa pieni koko, ehdin odotella niiden kasvua, elossa olevat taimet ovat harvinaisia, yleensä saa ostaa sipuleita syksyllä.

   Poista
 2. Sait kerrassaan upean taimilahjan, noin muhkeista jakopaloista saa nopeasti näyttävän näköistä. Varjohiipat ovat kauniita ja valitsemasi paikka vaikuttaisi olevan niille oikein sopiva. Voi, miten Musta Rudolf näyttää kauniilta, en ole nähnyt täällä noita myytävänä - ehkä joskus istutan itsellenikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella muhkeat jakopalat. Musta Rudolf ei ole kovin yleinen taimimyymälöissä, tuon yksilön löysin Lahdesta.

   Poista
 3. Kyllä kelpaa, kun saa tuollaisen taimilahjan. Hienoa. Minullakin Musta Rudolf kukkii parhaillaan.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kelpaa, kunnolliset ja hyvässä kasvussa olevat taimet, ihan paras lahja.

   Poista
 4. Komea pehko, ei tarvitse odotella valmiin näköistä noiden kanssa. Koristeomenapuut ovat kyllä kauniita kukkiessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava lahja, olen todella otettu siitä. Koristeomenapuut ovat kauniita, syksyllä saadaan ihastella toista kukintaa hedelmien muodossa.

   Poista
 5. Hienot lahjataimet. Ja muutenkin hienoja kukintoja siellä. Ja hyvä oli tuo marhanliljan löytyminen. Keväällä tilasin marhanliljan sipulit, istutin ne, mutta mitään ei ole tullut maan pinnalle. Toivottavasti eivät olleet liian huonossa kunnossa ne sipulit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marhanlilja on ostettava melkeinpä aina kun tulee vastaan. Sipuleissa on juuri tuo, ei koskaan tiedä ovatko kunnollisia vai ei. Toivottavasti vielä nousevat.

   Poista
 6. Olipa hyvä kun ennätit Muhevaisellakin käydä, kun sieltä löytyi uusia kukkia puutarhaasi. Toivotan kaikille uusille kasveille hyvää kasvua ja sinulle niistä iloa moneksi vuodeksi :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)