sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

Kasvihuoneen ympäristö etenee kohti valmista

 Tänään tuli se hetki, kun sain miehen avuksi kivien siirtämiseen. Kiviä tarvittiin uudella kasvihuoneelle rajaamaan istutusalueita kivituhkakäytävistä. Kiviä löytyi omasta kivikaupasta eli kotoisemmin louhimosta ja vielä jäikin tuleviin projekteihin. Tosin mies kysyi tänään, onko tämä nyt viimeinen uusi alue. Vastasin, että saattaa olla, mutta vanhoja voi laajentaa jos tämä on viimeinen.

Yllä olevassa kuvassa olen jo järjestänyt kankaat tulevien kivituhkakäytävien paikoille. Käytän kangasta alla vaikka se onkin muovia eikä maadu. Se on ainut keino miten kivituhkakäytävä pysyy edes jotenkuten siistinä. Vaatii silti säännöllistä haraamista ja pienten rikkojen poistoa.
Kuvassa viime- ja toissavuonna tehtyjä alueita. Ne jäävät uusien alueiden taustaksi ja tuohon väliin missä on ruskea kangas, tulee pieni huoltokäytävä. Saattaa siihen mahtua pieni pöytä ja tuolikin, mieluummin kyllä istun kasvihuoneessa teehetkilläni.
Tässä näkyy miten koko kasvihuoneen ympäristö on rakennettu eri kokoisin kivin. Nuo kaikki suurimmat kivet ovat kaikki aitan takaa. Ne taitavat olla tässä ennen sijanneiden rakennusten perustuskiviä. Minun mielestä höpsöä haudata hienot kivet maahan, ennemmin esille ja hyötykäyttöön.
Kivet siirtyivät suosiolla konevoimalla. Perälevyn alla näkyy kova ja paljas savimaa joka jää uusien istutusalueiden alle.
Kolme kuormaa kiviä ja taas näyttää erilaiselta. Mietin myös sitä vaihtoehtoa, että olisin kattanut koko alueen kivituhkalla jolloin tuohon olisi mahtunut suurempikin puutarhakalusto. Se ei nyt kuitenkaan toteutunut.
Lopuksi täytin istutusalueet lehtikompostin lehdillä. Koska maa on tässä erityisen savinen, piti miettiä jokin keino parantaa maata ja saada madot mukaan maanmuokkaukseen. Maatumattomat lehdet ovat siihen oiva väline. Lehtiä tulee vielä lisää ja lehtien päälle multaa. Kasveja tulee ehkä jotain jo tänä vuonna ja lisää sitten joskus. Kivituhkaa pitää tilata, ehkä multaakin. Tavoite on saada tämä alue niiden osalta valmiiksi 9.7. järjestettäviin Avoimiin puutarhoihin.



13 kommenttia:

  1. Ei todellakaan kannata haudata noin hienoa kiviä maahan. Niistä tulee upeita penkinreunuksia. Erilaisten maanrakennuskankaiden käytöstä on tullut ongelma, johon suhtautuminen aiheuttaa päänvaivaa. Ylettömästi niitä ei meillä ole maahan upotettu, mutta käytäville on vuosia sitten laitettu. Asiaahan ei suuremmin ennen viime vuosia edes kyseenalaistettu. Tuntuu, että kaikki vanhat menetelmät muuttuvat ja mullistuvat sellaisella vauhdilla, ettei perässä pysy. Mitä tilalle? Siinäpä pohdittavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivistä tulee hyviä ja aikaa kestäviä reunuksia. En ole keksinyt oikein mitään muutakaan maanrakennuskankaan tilalle. Toisaalta se kestää maassa vuosia hajoamatta. Viime viikolla jouduin menemään luumulehdon kankaan alle kitkemään ruusua, kangas oli aivan ehjä ja se on ollut paikoillaan jo n. 10 vuotta. Tosin sitä en tiedä mikä määrä mikromuovia siitä on irronnut.

      Poista
  2. Mukava nähdä alueiden muotoutumista. Minäkin mietin ensimmäisen kuvan kohdalla, että tuossa olisi ihana iso alue kalusteille, mutta onhan teillä lääniä sellaisille vaikka missä. Tuo on todella kaunis seutu nyt, kasvihuone on täydellinen kaunistus, vaikka onkin hyötyrakennus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalusteille on kyllä tilaa, tuossa ei olisi ollut ruohonleikkaajan tiellä mutta syy miksi kalusteita ei tullut, on lähinnä se, että ei niillä olisi kukaan istunut. Joten jätettiin laittamatta. Kasvihuone on puutarhan olohuone. Nyt kun on lämmennyt niin sinne voi siirtyä syömään ja nauttimaan teehetkistä.

      Poista
  3. Nyt muuttui taas iso alue valmiimmaksi. On teillä kyllä todella savinen maa! Olethan sinä kyllä aiemminkin maininnut asiasta, mutta sen hahmotti jotenkin vielä paremmin tuosta yhdestä kuvasta. Näyttää melkein betonilta. Kohopenkit ja perusteellinen matojen ruokinta tulevat tarpeeseen. Samalla saat upeat kivet hyötykäyttöön. Ihan turhaan ne maan alla piilossa ovat.
    Komeat varjohiipan taimet olit saanut lukijalta. Ihan mielettömän upea lahjoitus, joille löytyi arvoisensa paikat puutarhastasi.
    Aurinkoisen lämmintä viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän savimaa on kuin betonia! Siinä on omat hyvät ja huonot puolensa. Paras asia on se, että pysyy kosteana mutta kun kuivuu niin sitten onkin kuivaa pitkään kun kuiva savimaa ei heti ime vettä. Ja kasvien juurille on tuo savimaa rankka vastus kohopenkeistä huolimatta.

      Poista
  4. Taas nytkähti projekti eteenpäin. Hyvälle näyttää.

    VastaaPoista
  5. Upeita kiviä kannattaa käyttää hyödyksi ja hienoa, että sait apua kivien kanssa. Tuo kohta eteni taas loikan eteenpäin. Lehdet ovat todella hyvä apu savimaan muokkauksessa (siitä on minullakin paljon kokemusta), matoarmeija avuksi ja hyvä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun kantamiset on kannettu, kumpikin polvi niin nivelrikkoisia, ettei mitään enää voi kantaa, ainakaan suuria kiviä. Ja turha rikkoa itseä niiden kanssa kun aina saa konevoimaa avuksi. Lehtiä pitää kuskata lisää heti kun on aikaa ja sitten hyvää multaa päälle, ehkä vähän kompostia väliin niin tulee hyvä penkki kasveille.

      Poista
  6. Savimaata tosiaan pitää avittaa kaikella mahdollisella. Hyvin kuitenkin olet oppinut savimaan kanssa elämään ja sitä taltuttamaan. Tosi hyvältä näyttää projektin loppusuora. Saattaahan uusia istutusalueita vielä jossain vaiheessa tulla, vaikka ei tulisi tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä itse asiassa tykkään, että on savimaa pohjalla, hiekka olisi paljon hankalampi. istutusalueita ei ole suunnitteilla mutta äkkiäkös joku uusi idea pompsahtaa kummittelemana mielen päälle :)

      Poista
  7. Mukava alue syntymässä .Juu hyvin sanottu että vanhoja voi aina laajentaa . Meille tarjottiin tässä vanhoja hirsiä ja vanhaa harmaata lautaa . Mies sanoi että älä vaan nyt innostu . Ehkä haemme hieman mutta myöhemmin .

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)