perjantai 23. kesäkuuta 2023

Keskikesää

 Ihan kamalalta tuntuu otsikon sana, keskikesää. Oma sisäinen kalenteri on vasta alkukesässä eikä tahdo pysyä oikean kalenterin perässä. Olin taas tällä viikolla pari päivää pois kotoa, sillä aikaa puutarha oli edennyt kukinnassa aimo harppauksen.

Jos pystyisi tekemään puutarhasta asiallisia muistiinpanoja, olisi puutarhaelämä yhdellä tapaa helpompaa. Tämän iiriksen kohdalla oli vain kirjoittamani lappu, vaaleanpunainen iiris. Itse sanoisin ennemmin vaalean liila. Vaan on ihan ok väri, kelpaa tähän kohtaa puutarhaa. Sitä en muista mistä tämä tullut, joku oma taimi mikä on siirretty kukkimattomuuden takia vai jostain viime kesänä ostettu taimi.
Tämän harjaneilikan kasvatin Latviasta tuoduista siemenistä viime vuonna ja nyt se aloittelee kukintaa. Lajike kantaa nimeä 'Newport Pink'. Siemenpussin kuvassa oli vähän hillitymmän sävyinen, mutta tällainen oikea pinkki sopii minun puutarhaani vallan mainiosti muiden pinkkien kaveriksi.
Kaurajuuri näyttää kasvavan komeimmin kukkapenkissä eikä kasvimaalla. Kukkii vain aamupäivällä ja aurinkoisella säällä. Viime vuonna en saanut yhtään siemeniä tästä enkä sitä kautta uusia taimia. Tänä vuonna pitää levittää huolellisesti siemeniä sinne ja tänne jotta kaurajuuren elo jatkuu puutarhassani.
Pionit olivat vielä maanantaina tiukasti nupulla. Kun palasin keskiviikkona kotiin, olivat nuput auenneet. Pioni 'Pink Hawaiian Coral' on mielestäni yksi kauneimmista pioneista.
Kärhö 'Omoshiro' tekee joka vuosi kärhöistä suurimmat kukat. Kukkia ilmestyy vaikka itse köynnös on vasta puolimetrinen. Niinpä kukat jäävät aina hitusen alemmaksi, koristeomenapuun varjoon. Ehkäpä siksi kestävät kukkivina todella pitkään helteistä huolimatta.
Viime vuonna tässä kukki erittäin runsaasti 'Niobe' kärhö, nyt vuorossa on 'Guernsey Cream' joka kukkii ensimmäistä kertaa. 'Niobe' kasvaa vuorostaan erittäin hitaasti ja saapa nähdä kukkiiko se ollenkaan. Haaveenani oli nähdä molemmat yhtäaikaa kukassa, valkoinen ja tummanpunainen kärhö. Ehkä se vielä joku vuosi onnistuu.

Nyt lähden treffeille kivituhkan ja ihan uuden pyykinpesukoneen kanssa. Kolme viikkoa ilman pyykinpesukonetta on ollut aika tuskaa. Onneksi saatiin kone eilen illalla, nuorin lapsi on lähdössä viikoksi Islantiin ja reissuun olisi hyvä saada mukaan puhtaita vaatteita.


17 kommenttia:

  1. Minunkin mielestä nyt on vielä alkukesä, keskikesä on jossain viikkojen päässä:)
    Mutta hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskikesä on sitten joskus, nyt nautitaan alkukesästä.

      Poista
  2. Sama täällä, alkukesässä ollaan henkisesti.
    Aivan ihania kukkia, upea iiris ja aivan ihana Pink Hawaiian Coral!
    Lähettämistäsi siemenistä kasvatetut kaurajuuret kukkivat nyt viimein, monta vuotta ne kasvattivatkin juuristoaan. Ja hyvä niin. Minäkin haluan niitä kukkapenkkiin, ja osan siemenkasvatuksista sinne istutinkin, mutta ne hävisivät. Jos minäkin saan siementä, aion taas yrittää kasvattaa osan kukkapenkkiä varten. Kukka on niin tavattoman kaunis, että minulla ei ole aikomustakaan syödä kasvia.
    Huh, tsempit kivituhkan kanssa. Perhe-elämä ilman pyykkikonetta kolme viikkoa on varmaan ollut jonkinkainen katastrofi. Ihanaa, että nyt on uusi, pitkää ikää sille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että kaurajuuren siemenet itivät. Eivät ne minullakaan kuki läheskään aina toisena vuonna, yleensä ehkä kolmantena vuonna. Tänä vuonna onkin kaikki taimet kukassa joten ensi vuonna ei kuki yhtään taimea.
      Kolme viikkoa ilman pyykkikonetta oli hankalaa, piti viedä pyykkejä muualle ja pestä käsin.

      Poista
  3. Minäkin olen henkisesti aivan alkukesässä, ei voi oikein edes käsittää, että on jo juhannus.
    Sinulla on siellä monta kaunista kukkivaa. Minunkin Omoshiro aloitti ensimmäisenä kärhöistä kukinnan ja lupaavasti näyttää nuppuja olevan.
    Pesukoneeseen on niin tottunut, että ei ole helppoa pärjätä ilman. Toivottavasti pojalla on oikein onnistunut reissu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omoshiro oli täälläkin ensimmäisenä kukassa. Onenksi hankin sen, tykkään siitä todella paljon.

      Poista
  4. No nyt oli herkkää ja ihanaa kukintaa. Pionisi on todella upea! Ottaisin heti :) Harjaneilikassa hyvä väri, samoin lilahtavassa kärhössä. Kaurajuuri on erikoinen ja sievä, näinkin just Sailan postauksessa myös kuvia. On outo kukka minulle, ellei sitten ole tullut sinun blogissa vastaan ja olen autuaasti unohtanut.
    Hyvää juhannusta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Lidlistä olen aikoinaan ostanut tuon pionin, se oli niitä myöhään syksyllä myyntiin tulevia juurakoita. Kaurajuuri on tainnut olla blogissa aiemminkin, sillä on todella hienot kukat.

      Poista
  5. 'Pink Hawaiian Coral' on kyllä todella kaunis.
    Oi 'Omoshiro' kukkii jo sinulla.
    Hyvää juhannuksen aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omoshiro kukkii aina ensimmäisenä, se tekee nuppuja heti eikä viivyttele.

      Poista
  6. Kyllä tämä minustakin tuntuu vielä alkukesältä. Heinäkuussa on vasta keskikesä.
    Nätti iiris, vaikka olikin eri värinen kuin muistiinpanoissasi. Voisikohan säillä olla osuutta asiaan? Kaurajuuri on täälläkin nupullaan. Kolme niitä jäi talvehtimaan mutta ainoastaan yksi selvisi kasvuun. Tein uuden kylvöksen keväällä mutta siitä vain kaksi siementä taisi itää. Toivottavasti edes toinen taimista selviäisi ensi vuoteen. Upeasti kukkii tuo sinun kaurajuuresi.
    Kärhösi taitavat kukkia edellisvuoden versoilla kun ovat jo nyt kukassa. Luulen, että tuo 'Guernsey Cream' jatkaa kukintaa syksyyn saakka ja ehtii varmasti kukkia myös yhtä aikaa 'Nioben' kanssa. Ne ovatkin komea pari yhdessä.
    Voi kauhistus, kolme viikkoa ilman pyykkikonetta! Meiltä hajosi tiskikone jokunen vuosi sitten ja heti seuraavana päivänä oli uusi tulossa. Pyykkikoneen kanssa malttaisin odottaa ehkä vähän reilun viikon :D
    Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että jonkun mielestä tuo iiriksen sävy on ollut vaaleanpunainen. Onneksi se on ihan ok, sopii penkin värimaailmaan. Kaurajuuri on vähän oikullinen kasvatettava, olen huomannut. Omoshiro kukkii uusilla versoilla, se on joka vuosi eka. Guernsey Cream taitaa kukkia vanhoilla versoilla, sillä talvehti pari versoa todella hyvin. Joten ehkä näen kaksi kaunotarta yhtäaikaa kukassa.
      Pyykkikonetta oli pakko odottaa, meni vakuutukseen joten piti odotella päätöstä ja sitten konetta jota ei saanutkaan heti mukaansa. Aika kasat ehti kertyä pyykkiä vaikka pesin osan käsin ja osan tyttären luona.

      Poista
  7. Arvaapa vaan kun olin melkein viikon poissa ja näillä helteillä, niin tuntui kaikki kukkineen ja ehtineen jo lakastuakin sillä välillä😅 Minäkin kirjoitin postaukseen tuon sanan keskikesä, vaan en suostu vielä uskomaan päivän alkaneen jo lyhentymään. Niin epistä juuri kun tässä vasta pääsisi vauhtiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei onnistuisi täällä viikon poissaolo, se olisi katastrofi :D

      Poista
  8. Tua kylymä jakso vei kalenterin ihan sekaasin. Juhannus tuli ihan liian pia. Mulla on ainavaa osa siämenkylyvööstä istuttamata, mutta jos huamenna rykääsis oikee kunnolla. Hianon näköönen tua kaurajuuri. Mäki sitä Sailan postaukses ihaalin. Oon pitäny sitä syätäväksi tarkootetuksi, mutta hiano kukkaki sillon. Vautsi, pioonia ja kärhöjä jo kukas.
    Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just se, kylmä jakso pisti pään pyörälle kesäajasta. Kaurajuuri on syötävä mutta minä kasvatan sitä ihan vain kukkien takia.

      Poista
  9. Todellakin tässä vaiheessa toivoisi, että kesä jatkuisi ikuisesti! Minulle alkukesän helteistä tuli kuitenkin sellainen tuntu, kuin kesää oli kestänyt jo pidempäänkin, se on mukava juttu 😊 Toivotaan kauniita kesäisiä kelejä myös tästä eteenpäin, sopivan lämmintä ja vähän sadetta aina silloin tällöin.
    Mukavaa juhannuspäivää!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)