maanantai 26. kesäkuuta 2023

Iirikset

Iirikset, yksi lempiperennoistani puutarhassa. Ihastuttavat ja välillä vihastuttavat. Juuri annoin pois netin kautta suuren siperiankurjenmiekka kasvuston. En jaksanut enää sen kanssa. No muiden kanssa kanssa jaksan ja löytyy sitä siperiankurjenmiekkaa vielä runsain mitoin.

Nimetön ihanuus yläpihalla. Tämä tuntuu kukkivan runsaasti joka vuosi.
Arboretumin 'Gingerbread Man' ei ole vielä koskaan kukkinut näin runsaasti. Poistin sen ympäriltä muita kasveja ja lisääntynyt valo oli kai iiriksen mieleen.
'Red Zinger' kukki sekin erittäin runsaasti. Tästä taidan saada jakopaloja uudelle kasvihuoneelle, haluan tätä sinnekin.
'Festival Skirt' on nimensä mukainen, kuin juhlahamonen puutarhassa.
Liila kaunotar josta tykkään erityisesti. Tämäkin tekee kukkaa joka vuosi erittäin hyvin vaikka en ole koskaan jakanut kasvustoa.
Tälle löytyy nimi mutta mistä, sen kun tietäisi. Nimilappu hukkui mystisesti jo istutusvaiheessa. Syytän asiasta harakanpoikasia jotka nyppivät nimilappuja irti maasta, osa lapuista häviää tihulaisten toimesta lopullisesti.
Matala iris pumila on luottoiiriksiä. Olen levittänyt tätä useampaan kohtaan puutarhassa. Väri on aivan upea sekoitus vihreää ja valkoista.
Iris chrysographes hybr. teki tänä vuonna paljon kukkia. Se tahtoo jäädä hiukan muiden varjoon joten harkinnassa on siirto tai ainakin jakaminen. Kaikki muut sysikurjenmiekat olen onnistunut hävittämään puutarhasta hyvinkin nopeasti, mutta tämä on viihtynyt. Ehkä tällainen hybridi kestää paremmin ja vanhemmista löytyy kestävämpää lajiketta.
'Red Masterpiece' on komea näky. Tämän soisin laajentuvan, mutta toistaiseksi on tehnyt vuosittain vain yhden kukkavanan.
Tämän iiriksen hankin viime vuonna Päivölästä. En merkinnyt taimia, mutta tämä saattaisi olla lajiketta 'Charmeur'. Pidän suuresti sen laventelin värisestä olemuksesta, mieleen tulee tanssiaispuvut satojen vuosien takaa.

Ihan kaikkia iiriksiä en tähän postaukseen saanut, osa on vielä nupulla kukkien tulevina päivinä. Osa on kukkinut ja niistä olen alkanut poistaa kukkavanoja. Joskus taidan kokeilla jättää osan siementämään, jospa vaikka tulisi jokin uusi herkkuväri ihan itsestään. Eipä ole yhtään kokemusta kuinka herkästi iiris lähtee siemenestä ja voiko se risteytyä luonnollisesti toisen iiriksen kanssa. Siperiankurjenmiekka minulla tekee siementaimia, mutta ne ovat aina kukan väriltä alkuperäisen värisiä.


23 kommenttia:

  1. Niin ihania ja sinulla ne kukkivat hyvin! Minun Gingerbread Manini hautautui liian syvälle multaan ja tietysti menin kampeamaan sitä talilolla ylemmäs juuri, kun se oli keväällä kasvussa ja juuriakin meni poikki. Näitä ei varmaan pitäisi kaivella kuin vasta syksyllä. Mutta elossa se on onneksi sentään. Toivon, että jonakin vuonna iirikseni ovat yhtä reheviä ja kukkaisia kuin sinulla!
    'Charmeur' on aivan ihanan värinen, erittäin hienostunut. Aistillinen! Näyttää kyllä siltä, täällä iiris-ensyklopediassa on siitä tietoa ja kuvia: https://wiki.irises.org/TbAthruE/TbCharmeur

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna osa iiriksistä kukkii hyvin. Itse olen kaivellut iiriksiä pitkin kesää eivätkä ne ole siitä suuttuneet. Charmeur on huippuhieno!

      Poista
  2. Samalta näyttää minun Charmeurini. Juuri tällä hetkellä eka kukka on kuihtunut, mutta vielä on pari nuppua jäljellä. Ostin Päivölästä 4 iiristä ja kaikissa niissä on nyt ollut kukka tai vikan nuppu on pullistumassa. Minulla keltakurjenmiekka siementää ihan maissin jyvän näköisiä siemeniä. Nyt kun vieressä on kukkapenkki (ennen oli vain rikkaruohikkoa), niin olen löytänyt todella paljon uusia kurjenmiekka-alkuja. En annan sen vaan levitä enää suuremmalle alalle, joten niitä olen nyppinyt nyt aika paljon pois tai sitten purkittanut. En tiedä, miten joku muu ei-niin-elinvoimainen iiris lähtisi siemenstä kasvuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle eivät kaikki Päivölän iirikset kuki, osa ei oikein tykännyt kasvupaikastaan. Hyvä tietää, että keltakurjenmiekka siementää, se kukkii tänä vuonna hienosti ja sinultahan se on lähtöisin. Gingerman Bread-iirikseen jätin siemenkodan, katsotaan tekeekö itävää siementä.

      Poista
  3. Kauniita kurjenmiekkoja ja useampaa lajia olet pihaasi kerännyt. Hyvin olet saanut kukkimaan. Kurjenmiekkoja on nyt itselläkin viimein lisää hankinnassa kun tilaa penkkien laajenemisen myötä onneksi nyt tuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tänä vuonan kukkivat hienosti. Kurjenmiekat ovat ihania, melkein joka vuosi tulee yksi uusi lisää.

      Poista
  4. Voi, miten kauniita iiriksiä oletkin puutarhaasi löytänyt! Hurmaavan värisiä ja kivasti osa levinnytkin komeaksi kasvustoksi! Minut hurmasivat erityisesti Chameur ja ylimmän kuvan sinikukkainen. Upea on myös valkoinen ja Red Zinger.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki ovat upeita, omaa suosikkia en osaisi sanoa.

      Poista
  5. Siis kuinka ihanat iirikset 🙏 Olet taitava kasvattaja. Tuo Pumila olisi kiva saada omaan puutarhaan. Miten saat iirikset noin upeasti kukkimaan? Varmaan istutussyvyyskin on tarkkaa🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Leikkaan iiriksien kukkavanat pois ehti kukinnan jälkeen. Istutan ne yleensä täyteen aurinkoon ja niin, että saavat valoa juurelleen. Juuri pitää olla näkyvissä joten iiristen päälle en lisää multaa. Lannoitan kevyesti kanankakalla.

      Poista
  6. Upeita😍 Erityisesti mieleeni tuo piparkakkumies ja nimetön jonka lapun ehkä harakka on vienyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tykkään myös piparkakkumiehestä ja siitä, että se vihdoinkin kukki kunnolla, aiemmin on tehnyt vain yhden kukkavanan.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska, määrästä näkee, että iirikset ovat mieleeni.

      Poista
  8. Upeita! Varsinkin nuo tummat on mun mielestä erityisen kauniita!
    Minä testasin viime vuonna tekemääni "paahdepenkkä" eli etäläseinustalle routaeristeen päälle tekemääni kukkapenkkiä ja irikset talvehtivat siinä. Siispä tänä kesänä niitä on tullut laitettua siihen jo useita lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iirikset viihtyvät paahteessa, minullakin on yksi penkki talon vieressä missä ei oikein mikään kasva, siihen voisikin laittaa iiriksiä.

      Poista
  9. Sinulla on jo melkoinen kokoelma toinen toistaan hienompia iriksiä. Red Zinger ja viimeinen Chameur miellyttävät. Näkee, että olet panostanut iristen hyvinvointiin. Palkitsevat sinut runsaalla kukinnalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikenlaisia iiriksiä on kertynyt, tällainen paahdepiha on niiden mieleen.

      Poista
  10. Voi ihana, mitä iiriksiä! Ei noista pysty valitsemaan suosikkia, kun kaikki ovat upeita. Itselleni nuo kelta-ruskeasävyiset eivät ole niin mieluisia mutta onhan niissäkin ihan mielettömän hienot kuvioinnit ja paljon kukkia. Miten ihmeessä saat iirikset kukkimaan noin upeasti? Meillä on varmaan maaperässä jotain, mistä kurjenmiekat eivät tykkää, sillä tähän mennessä ainoastaan viittakurjenmiekka on kukkinut suht luotettavasti. No, katsotaan, innostuisiko tänä kesänä joku muukin kukkimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iiriksissä keltaruskeat menevät, oikeastaan ihan kaikki väri paitsi tumman liilasta en niin välitä vaikka niitäkin on. Aurinko, meillä on on todella aurinkoinen puutarha vailla varjoa, en oikein muuta keksi menestymiseen.

      Poista

Kiitos kommenteista :)