tiistai 6. kesäkuuta 2023

Arvilan perennapuodista, päivää

Miten kiva onkaan hakea uusi taimia omasta puutarhasta kun tarve iskee, yleensä tarve kun iskee yhtäkkiä ja yllättäen. Oikeassa taimikaupassa katsoi päivänliljojen hintaa ja totesin, että enpä osta. Kotona muistin, että arboretumissa yksi päivänliljan kasvusto pitäisi siirtää väljempään kasvupaikkaan. Kuin tilauksesta tuli tämä tarjous.

Uuden kasvihuoneen ympäristö siistiytyi taas yhden askeleen. Istutin vesisaavin oikealle puolelle arboretumista siirretyt päivänliljat. Niiden tarkkaa väriä en muista, taisi olla jonkin sortin tumma oranssi. Tuossa tarvittiin kasvi joka sietää ajoittaista vettä päällensä. Jos tuulee ja sataa kovaa, ei vesi kasvihuoneen katolta aina saaviin vaan minne sattuu. Päivänliljat kestävät sellaisen höykytyksen. Lisäksi viihtyvät missä tahansa kasvualustassa, tuossa on savea ja kiviä.
Myös Arvilan oma kivikauppa oli auki. Vähän jäi homma vielä kesken. Kunhan tämän sivun kivijalka on kivetetty, ei jää enää kuin takaosan siistiminen.
Jo aiemmin istutin kiven ympärille messuilta saadut päivänliljat. Sain nämä korvaukseksi väärän värisistä kasveista. Epäilen näidenkin olevan mitä sattuu sillä korvaukseksi saadut lupiinit olivat taas sitä sinistä jota tuli jo edellisellä kerralla viime vuonna vaaleankeltaisen sijaan.
Parin päivän kakunsyönti oli hyvä päättää kunnon hikijumppaan.  Kaivoin Arvilan alkuperäisen kirkonruusun pois luumulehdosta, se kun alkoi levitä liikaa perennojen puolelle. Ruusu ei päässyt jatkoon sillä sitä löytyy myös navetan kivimuurilta. Ruusu siirtyi puodin hävikkiin ja odottamaan kaatopaikalle vientiä.
Siinä ruusu on. Olin laiska enkä leikannut sitä matalaksi sillä oksat olivat vain puolimetriset. Juurakko oli valtava, pääverso oli ranteen paksuinen. Seuraavat pari vuotta on odotettavissa tiukkaa tarkkailua ja mahdollisten vesojen poistoa, ruusua on hankala saada kerralla pois. Ruusun tilalle tulee nurmikkoa jotta ruohonleikkaajan työ helpottuu.
Postaus on kiva päättää kauniimpaan kuvaan. Siinä on luumulehdon perennaloistoa. Tänä vuonna kullerot kukkivat kauniisti ja runsaasti. Ihan kohta on ukkolaukkojen vuoro.

Onneksi sää alkaa hiukan lämmetä, mukavampi tehdä puutarhatöitä kun ei tarvitse paksua vaatekerrosta.

edit. Hiukan sähläsin tämän postauksen julkaisun kanssa, tuli ihan väärään aikaan ja sitten yritin poistaa ja julkaista myöhemmin uudestaan ajastuksella. Ei onnistunut. Kaivelin postauksen roskakorista ja yritän uudelleen.


22 kommenttia:

 1. Ihana yksityiskohta tuo vesisaavi ja sen ympäristö. Päivänliljat on kyllä helpot siirtää ja kasvattaa. Varma kasvuunlähtö👌 Harmillisia nuo värivirheet taimia ostaessa, itselle käynyt sama. Yleensä ostan värin vuoksi ja kun saa väärää niin harmittaa. No mut pieni murhe kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesisaavi sopii hyvin kasvihuoneen ympäristöön. Päivänliljoista on tullut yksi suosikeistani, helppo kasvi joka on koko kasvukauden kaunis. Väärä väri on harmillista, tulee turhaa työtä ja vaivaa.

   Poista
 2. Niin kaunista! Todella kätevä perenna- ja kivipuoti :-)
  Olet luonut oikean unelmien puutarhan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienolta näyttää kasvihuoneen ympäristö. Tuo että taimet ovat mitä sattuu on kyllä harmillista,juuri nyt ihmettelen keltaisen kirjavien kellukoitten kanssa että mihin ne siirrän kukinnan jälkeen. Punaisia piti olla. Kaikki värikoodit ovat menneet aikoja sitten sekaisin vääränväristen takia mutta olen jo vähän luovuttanut ellei oikein paljon silmää häiritse. Välillä niitä siirrellään ja välillä annetaan vaan olla. Hyvää kesän jatkoa!

   Poista
  2. Kiitos Saila, oma puoti on oikein mukava. Ja puutarhasta uskallan itsekin sanoa, unelmien puutarha <3

   Poista
  3. Anonyymi: Voihan kääk, keltaisen kirjava punaisen tilalle ei ole kiva juttu, vär on täysin väärä. Mnäkin siirtelen väärän värisiä, harvoin raaskin kokonaan hävittää.

   Poista
 3. Uuden kasvihuoneen ympäristö valmistuu nyt vauhdilla. Vesisaavin alla oleva kivi on kerrassaan mahtava. Oliko se paikallaan, vai rahtasitko muualta omasta "kivikaupasta"? Pelkällä lihasvoimalla tuollaista järkälettä ei liikuteta.
  Jo on ollut ruusupuskassa kaivamista. Muutama vuosi sitten olin kovin innoissani ruusupensaista. Nyt harkitsen tarkkaan, huolinko uusia. Juurivesalliset mallit teettävät työtä, eikä niistä halutessaan pääse kovin helpolla eroon.
  Huomasin aamulla, että postauksesi kanssa on jotain ongelmia, kun sitä ladatessani sain vastaukseksi "ei löydy". Onneksi nyt onnistui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivi on omasta kivikaupasta eli siitä kivisatsista joka tuli aitan takaa esiin kun maata myllättiin. Voi olla vanha perustuskivi. Ruusu oli sinnikäs mutta kaivaja oli vielä sinnikkäämpi, puuskutukseni kuului varmaan naapuriin saakka. Ruusut ovat kivoja mutta vaativat ihan valtavasti tilaa.

   Poista
 4. Pala kerrallaan hyvä tulee. Mainio puoti, kasvit ja kivet samasta paikkaa kaivu- ja kantopalkalla. Sitäpaitsi tiedät, minkä värisiä nämä taimet ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omista taimista tietää värin. Pala kerrallaan on hyvä tahti.

   Poista
 5. Päätöskuva on todella kaunis!

  VastaaPoista
 6. On hienoa, kun löytää itseltä jakopaloja, omat jakopalat ovat lisäksi aina suurempia ja nopeammin kasvavia kuin taimikaupan perennapurkkien taimet.
  Oma kivivarasto on myös hyvä juttu. Siistiä sait taas aikaan. Tykkään kovasti tuosta vesisaavin alla olevasta kivestä.
  Ruusujen kanssa painiminen on kovaa hommaa, saan aina piikkejä sormiini, vaikka miten yrittäisin sitä välttää. Nuo vanhojen ruusujen juuret ovat ihan mahdottomia - ovat niin syvällä ja paksuja. On hyvä jättää alue nurmeksi, siten uusien alkujen näivettäminen on helpompaa.
  Kasvihuoneen ympäristöstä tulee (on jo) ihan mahdottoman kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja omista jakopaloista tietää, että ne menestyvät omassa puutarhassa. Saa heti kunnon kokoiset taimet. Vesisaavin kivi on hieno, niitä on muitakin kasvihuoneen ympäristössä, kunhan siellä on enemmän valmista niin pitääkin kuvata kivet.

   Poista
 7. Hyvä perennapuoti siellä. Ja joskus tuo on parasta, että löytyy omasta puutarhasta hyvät paikat omille taimille. Toivottavasti saat ruusun näännytettyä siellä, missä sitä ei nyt haluta kasvavan. Arvilassa oleva kivikauppakin kuulostaa oikein hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivikaupassa riittää kiviä, muutamaa suurempaa pitäisi siirrellä traktorilla jotta saan hommat jatkumaan. Toivottavasti ruusu nääntyy nopeasti. Se auttaa kun jaksaa heti nykäistä esiin tulevat versot pois.

   Poista
 8. Ruusujen ylös kaivaminen käy kyllä ihan työstä. Hieno tuo iso kivi.

  VastaaPoista
 9. Kyllä kelpaa, kun on oma kasvi- ja kivipuoti. Ei tarvitse lähteä kaukaa hakemaan taimia silloin kun niille on tarve ja saa kerralla kunnon taimet. Vesisaavin kohdasta tuli päivänliljojen kanssa oikein viehättävä yksityiskohta. Saavin alla oleva kivi on upea ja päivänliljat pehmentävät sitä juuri sopivasti.
  Luumulehdossakin näyttää kauniilta. Toivottavasti ruusu uskoo kerralla eikä verso hirveästi maahan jääneistä ruusuista.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kelpaa. Muistaakseni teilläkin on oikein kelpo kivipuoti jossa on laaja tarjonta. Päivänliljat ovat kivoja, minulla tosin meni kauan niiden löytämiseen. Yksi helpoimmista perennoista.

   Poista
 10. Minulla on käynyt pari kertaa samoin messujen juurakoiden kanssa en vaan ole älynnyt valittaa . No en osta enää sieltä muutakuin kukkivia perennoja silloin tietää mitä saa . Päivänliljoja minulla on todella montaa erilaista ja kiitollisia kukkijoita ovat ja lehdet on myös kauniita . Upea kivi ja minulla taitaa olla myös samankaltainen taimisto mutta kivet on harvassa . Niitä ei täältä löydy maasta kuin harvakseltaan .Ne mitä rinteessä minulla on luulen että on tuotu joskus muualta .

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)