sunnuntai 25. syyskuuta 2022

Kauden 2022 kärhöt

 Jo monta viikkoa on ollut työn alla ihan oma postaus kärhöille. Olkoot se tässä kohtaa ja ihan hyvä, sillä puutarhassa kukkii vielä joitain kärhöjä. Tälle viikolle ennustetut kylmät yöt eivät toteutuneet, joten säästyimme pakkasilta ja sen myötä kärhöt mennä porskuttavat kohti talvea.

Kuluva kesä ei ollut kärhöjen huippuvuosi. Moni kärsi talvesta ja nousi todella myöhään, osa jopa vasta heinäkuussa. Kärhö 'Comtesse de Bouchaud' on osoittautunut yhdeksi luottokärhöistä. Se nousi melko myöhään, mutta nyt kukkien määrä on ollut hurja. Kuva on otettu tänään, kärhö kukkii edelleen ja lisää nuppuja tulee. Monsterikärhö 'Margaret Hunt' on saanut kilpailijan.
Tarhalyhtykärhö 'Princess Kate' oli ensimmäinen kärhö joka nousi keväällä. Se onkin tehnyt kukkia tasaiseen tahtiin heinäkuulta saakka. Kovin tuuhea se ei ole enkä tiedä tuleeko koskaan sellaiseksi. Puutarhan toinen Kate teki kaksi kukkaa, sen kaverina kasvava 'Jan Pawel II' ei tehnyt yhtään kukkaa.
Tarhaviinikärhö 'Purpurea Plena Elegans' ei petä mikään vuosi. Alkukesästä kotilot yrittivät sen kimppuun mutta sain kotilot torjuttua, lähinnä keräämällä ne pois päivittäin.
Nimetön kärhö jonka uskon olevan 'Rouge Cardinal' oli sekin myöhäinen nousija, yleensä on ollut ensimmäinen. Kukkia kuitenkin saatiin, upean suuria ja samettisia.
Monsterikärhö 'Margaret Hunt' ei ollut tänä vuonna kovinkaan monsteri, mutta olihan se silti täynnä kukkaa. Kaksi versoa voi tuottaa näin upean määrän kukkia.

Nimetön liila kärhö on ostettu 'Ville de Lyon' nimellä mutta sitähän tämä ei ole. Kaverina on valkoinen 'Miss Bateman', mutta ovat kaksi kesää kukkineet ihan eri aikaan. Saapa nähdä näenkö kukinnan joskus samaan aikaan.
Tarhaviinikärhö 'Madame Julia de Correvon' on kärsinyt monena vuonna kylmävaurioita mutta tänä vuonna niitä oli todella vähän, vain muutamassa kukassa. Kärhö taisi kukkia liki kolme kuukautta joten on ollut hyvä hankinta.
Tarhaviinikärhö 'Super Nova' on lempikärhöjäni, tykkään sen kukan väristä todella paljon vaikka yleensä en ole niin kovasti liilojen kukkien ystävä. Mutta tässä on sitä jotain ja etenkin yhdistettynä kivien harmauteen.
'Miss Bateman' kukki todella aikaisin, alkukesästä. Lisäksi kukkia oli vain versojen alkupäässä, ihan matalalla. Osa versoista kuivatti itsensä ruskeiksi, toivottavasti vain kuivuuden takia.
Kärhö 'Niobe' on viime kesän hankintoja. Sen kaverina kasvaa valkoisena kukkiva ' Guernsey Cream' mutta se ei kukkinut vielä, kasvatti kyllä pitkät versot mutta ujosteli kukkimisen suhteen. 'Niobe' teki monta kukkaa ja olivat kyllä todella upeita tummia kaunottaria.
'Omoshiro' kärhöä ihailin pitkään muiden blogeissa. Onneksi hankin oman sillä tämäkin on lemppareitani. Kukka on upea ja siemenkodissa on upea, ihan omalaatuinen kullan hohto, kuin pieniä kultapalloja. 

Kuvista jäi puuttumaan kahden alppikärhön kuvat, tarhaviinikärhö 'Abundance' ja kärhö 'Piilu'. Ja tajusin, että liilasta kellokärhöstä en tainnut ottaa yhtään kuvaa. Tämän kesän kärhöhankintoja oli tarhakellokärhö 'Aljonushka' joita ostin kaksi kappaletta. Yhden kerran aiemmin olen kokeillut, ja sillä yksilöllä oli huono menestys, menehtyi heti. Kahdelle uudelle valitsin paikat huolella, jos edes toinen säilyisi hengissä. 

Yksi kärhöhaave on ensi kesälle. Haluaisin hortensialueelle jonkun kärhön kasvamaan pitkin maassa makaavaa koivun runkoa. Mielessä on jokin tarhaviinikärhö, mieluiten valkokukkainen jos sellaisia on edes olemassa. Saa ehdottaa jos on kokemusta.


16 kommenttia:

 1. Oi miten ihania! Onhan niitä valkoisia tarhaviinikärhöjä. Minulla on 'Hågelby White', jolla on nuokkuvat pienet kukat, se on hyvin siro. Sitten on 'Alba Luxurians', erittäin kaunis sekin. Varmaan muitakin.
  Itsekin olen ajatellut, että pitäisi tehdä kärhöpostaus, vaikka minun valikoimani kalpeneekin teidän muiden harrastajien rinnalla. Lisäksi minun kärhöni eivät ole juurikaan reheviä. Toivon, että kaksi Purpurea Plena Elegansiani yltää joskus tuon sinun kasvisi mittoihin! Mikä mahtava ilmestys. Toistaiseksi ei kumpikaan niistä ole kukkinut, joten ei voi olla varmakaan, ovatko sitä vai jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siinähän tuli heti kaksi vaihtoehtoa, jotain sironpuoleista olen hakemassa. Tee vain kärhöpostaus, en lue itseäni harrastajiin, niitä on vain kertynyt :D
   PPP on kyllä upea joka vuosi, se kasvaakin erinomaisen hyvässä mullassa.

   Poista
 2. Aivan ihanaa kärhöjen kukintaa. Näissä silmä lepää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin lepää ja sieltä ne joka vuosi nousevat maasta silmäniloksi.

   Poista
 3. Kauniita! Ja vau, mikä määrä erilaisia kärhöjä!

  VastaaPoista
 4. Oi, oi, miten upeita. Olet selvästi pitänyt niitä hyvänä, kun noin kauniisti ja runsaasti kukkivat.

  VastaaPoista
 5. Oi, kauniita ovat. Kuvissa näyttävät kukkivan oikein hyvin, vaikka sanoit, ettei tämä vuosi ollut ihan paras kärhöjen suhteen. Suo Super Nova on tosiaan erityisen herkullinen.

  VastaaPoista
 6. Upeita kärhöjä. Olen huomannut että moni istuttaa kärhöjä pareittain. Minulla on vain yksi aina per.tuki.

  VastaaPoista
 7. Komeaa kukintaa kärhöissäsi! Tämä on ollut minun puutarhassa PPE-vuosi, se ei ole ikinä kukkinut niin runsaasti ja pitkään. Kerrankin se oli kukassa samassa kaaressa olevan 'Purple Dreamin kanssa.

  VastaaPoista
 8. Ihanaa kärhöjen kukintaa! Kyllä se Kate vielä sinullakin tuuhettuu. Ensimmäiset pari vuotta se oli täällä aika hennon oloinen kunnes sitten tänä vuonna kasvatti valtavan määrän jopa 3-metrisiä versoja ja kukkii runsaasti edelleen. Saat siitä vielä vakavasti otettavan kilpailijan muiden monsterikärhöjesi rinnalle.
  'Miss Bateman' taisi sitten kukkia sinulla viimekesäisten versojen voimin. Äidilläni se teki useimmiten juuri niin ja sitten jurotti koko loppukesän kunnes muutaman vuoden päästä kuoli kokonaan pois. Oma Batemanini oli tämän kesän ruukussa jurottamassa ja saa kyllä olla varmaan vielä ensi kesänkin yli ruukussa. Saa nähdä, mitä siitäkin vielä tulee mutta halpa pikkuraasku olikin.
  Saitkin jo Sailalta samat viinikärhölajikkeet mitä olisin itse ehdottanut. Minulla on myös ollut listalla jompikumpi niistä mutta ei ole vielä tullut vastaan.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 9. Kauniisti ja runsaastihan nuo sinun kärhösi kukkivat, vaikka itsehän sen vertailun aiempiin vuosiin kukin omassa puutarhassaan parhaiten tietää. Minulla on sama käsitys, että tänä kesänä kukinta alkoi selvästi myöhemmin ja oli joidenkin osalta todella niukkaa. Mutta oli niitäkin, jotka yllättivät iloisesti! Valkoisia kärhöjä tuntuu olevan kaikkein haastavinta saada kukkimaan, joten olet onnekas, kun Miss Bateman ja haalean vaaleanpunainen Omoshiro kukkivat noin kauniisti!

  VastaaPoista
 10. Johonkin taisi kommenttini kadota...! Mutta vastaanpa uudestaan, että upeastihan sinun kärhösi kukkivat ja erityisen hienoja ovat valkoiset ja vaaleanpunaiset kärhösi!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)