sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Kasvihuoneen tyhjennys

 Uuden kasvihuoneen kasvukausi alkaa olla ohi. Jo aiemmin olen katkonut satonsa tuottaneista kurkuista varret mutta en ole vienyt virattomia ruukkuja pois. Tomaateissa oli vielä joitain raakileita mutta päätin etten odottele niiden kypsymistä. Vanhassa kasvihuoneessa on tomaatteja reilusti ja ne jopa tuntuvat vielä punertuvan siellä.

Tyhjennys aloitettu. Kipparin ruukuista mullat ja kaikkensa antaneet kasvit kottikärryihin. Tyhjät ruukut jäivät odottamaan toista kyytiä. Mullat vein penkin täytteeksi hortensiapuutarhaan. Alue jolle tulivat peitetään talveksi joten mullan seassa olevat juuret eivät haittaa.
Paprikat jätin kasvamaan, niissä on sellaisia raakileita jotka voivat ehtiä kypsyä. En talveta taimia, saavat mennä kompostiin kunhan kaikki sato on korjattu. Parista paprikasta otin siemeniä talteen, hauska nähdä ovatko nekin oransseja suippopaprikoita ensi vuonna.
Viiniköynnös 'Rusbol' on tehnyt kesän aikana hurjan kasvuspurtin. Taimi oli noin 30 cm korkea kun istutin sen, nyt latva on katossa asti ja kääntyy jo vaakatasoon. Mietin, otanko taimen alas talveksi mutta päätin etten ota, latva kyllä paleltuu mutta taimi saa silti heti totutella jaksamaan itse omin avuin talven kylmyyden.
Pöytä on tyhjä, se jäänee tuollaiseksi talveksi. Vanhat lautalaatikot pinosin odottamaan ensi kautta. Lattia on lakaistu roskista.
On tämä aina yhtä haikeaa, kasvukauden päätös. Sohvalta vein päälliset pesuun, ei täällä tule enää istuskeltua. Pöytä lähti sisälle talveksi ja metallituolit lähtevät myös kunhan ehdin viedä ne. Miehelle sanoin, että voi laittaa kesäveden ja viemärin talviteloille.
Tälle puolelle huonetta tuon talvisäilöön valkoisen metallisen puutarhakaluston, siinä oli kiva syödä lastenlasten kanssa eväitä viime talvena. Ruukunaluset pitäisi pestä jotta ovat keväällä heti valmiina käyttöön.
Viimeinen sato on korjattu talteen. Pari paprikaa, viimeinen kurkku, minivesimeloni (tuskin on syötävä) ja krassin siemenet uudesta kasvihuoneesta. Vanhasta otin viinirypäleitä ja vähän punertavia tomaatteja. Kerään tomaatit parin päivän välein pois, eli ne joissa on vähänkin häivähdys kypsymisestä. Loppukypsytys tehdään sisällä ja kunhan kypsyvät keitän tomaateista tomaattisosetta pakastimeen. Valkoinen pöytäliina on alla koska kannoin sadon sisälle pöytäliinan avulla.

Tämän vuoden vesimelonien sato oli surkea. Neljä taimea kasvatin ja sain niistä yhden melonin. Lisäksi tuli kuvan miniversio. Tomaattia ja paprikaa tuli reilusti, samoin kurkkua.


17 kommenttia:

 1. Siellä ollaan jo pitkällä syyshommissa👍 Minä en ole oikeastaan vielä aloittanutkaan kuin vähän istutteluja. Kaikki siivoamiset jää aina viimeiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko aloitella, että ehdin ennen talvea, työlista on pitkä ja viikonloput varattuja.

   Poista
 2. Minullakin kasvihuone on vielä siivoamatta. Reväytin pahoin kylkeni isoja kiviä penkinreunaan väännellessäni. Nyt joutuu hetken olemaan töiden suhteen hyvin varovainen.
  Tietty haikeus kyllä aina täyttää mielen, kun kasvukausi ja kesä on auttamatta takanapäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, se kannattaa antaa kyljen parantua rauhassa. Kesä on takanapäin, ei voi mitään.

   Poista
 3. Minullakin on kasvihuoneen siivous aika loppusuoralla. Tosin vielä tänäänkin keräsin oikein makeita kypsiä tomaatteja litran rasiaan ja salaattitarpeiksi. Meillä on ollut konemiehiä ruokailemassa päivittäin viime viikon ja tämän viikon myös.
  Helpottaa kuitenkin kun saa talvea varten tehtyä siivouksia .. vaikkakin haikealta mielellä.
  Väänsin verkkoja viikonloppuna ihan urakalla, mutta vieläkin on puuha kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhan huoneen siivoa vasta myöhemmin, siellä tulee niin paljon tomaatteja ja viinirypäleitä vielä. Verkkohomma onkin sitten aloittamatta, toivottavasti en ole myöhässä sen kanssa.

   Poista
 4. Kasvihuoneen tyhjennys on aina haikeaa. Miten se kesä hurahtikin taas niin nopeasti. Sinun kauniissa kasvarissasi on varmasti kiva käydä talvellakin eväsretkellä.
  Ensimmäinen vesimelonikokeiluni tuotti kolme melonia, joista yksi greipin kokoinen. Sisältä todennäköisesti kypsymätön, vaikka en ole vielä raaskinut pompulaa halkaista. Rohkaistuin kokeilemaan vesimelonin kasvatusta sinun ansiostasi, joten lämmin kiitos. Jospa ensi vuonna osaisin paremmin, tai seuraavana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä tuntui menevän todella nopeasti. Kasvari on kiva retkipaikka, vähän erilainen. Viime vuonna saatiin kaksi vesimelonia. Pitäisi perehtyä mikä olisi kasvun salaisuus, olenko lannoittanut liikaa vai liian vähän vai mikä oli vikana.

   Poista
 5. Samanlaisissa puuhissa meilläkin oltiin viikonloppuna. Tomaatit lähtivät, mutta viiniköynnöksessä vielä osa rypäletertuista jatkaa kypsymistään. Nopeasti meni tämäkin kasvukausi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on vielä viinirypäleitä vaikka keräsin 5l ämpärillisen mehunkeittoon. Toinen samanlainen satsi on kypsymässä.

   Poista
 6. On varmasti haikeaa tyhjentää kasvari talvea varten ja kärrätä mullanjämät kukkapenkkeihin. Vielä sieltä kuitenkin löytyi pikkuisen satoakin, vaikka osan pitääkin vähän kypsyä. Minulla on tomaatti- ja paprikaruukkujen tyhjennys edessä säistä riippuen ensi viikonloppuna tai jopa sitä seuraavana. Paljon olisi raakileita tomaateissakin mutta aurinkoa tarvittaisiin niiden kypsyttelyyn edes vähän punertaviksi ennen kuin kerään ne sisälle. Viime vuonna ihan vihreimmät meinasivat kuivua ennen kuin alkoivat kypsyä, joten tänä vuonna kokeilen pitää ne ulkona mahdollisimman pitkään. Epätoivoista kasvukauden pidentämistä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se haikeaa ja kun tietää, että on pitkä aika kun pääsee uudestaan kasvihuoneeseen kasvien merkeissä. Minullakin saa olla vanhassa kasvihuoneessa tomaatit mahdollisimman pitkään, niitä ei tarvitse edes kastella.

   Poista
 7. Sama puuha odottaa täällä tekijäänsä, ehkä ensi viikonloppuna.
  Sitten jotain syysjuttuja tilalle, ettei tule liian avaraa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jätän tyhjäsi, kasvihuone ei näy yläpihalle joten sitä ei talvella katsella, retkellä käydään jos lunta ei tule järkyttävää määrää.

   Poista
 8. Nytkö jo, nyyh 🥺 Ihana toi retkeily lastenlasten kanssa 🥰 Lapsille varmaan jännä paikka. Onko siellä kamiina? Toivottavasti ei tuu lunta taas niin holtittomasti ☃️ Hieno sato 🍅🍅🍅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jo. Kaminaa ei ole mutta tarkenee etenkin aurinkoisella säällä.

   Poista
 9. Oma kasvihuonekaappini oli nopeasti siivottu, kun kippasin kaksi tomaattiämpäriä kompostiin. Mökin laittaminen talvikuntoon onkin vähän konstikkaampi juttu ja se sinetöi kauden päättyneeksi. Olisin halunnut vielä muutamaksi yöksi, mutta on aivan liian viileeä ja tyhmää lämmittää. Haikeaa on, ensi vuonna siten uudestaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)