maanantai 5. syyskuuta 2022

Lisää hortensioita

Edellisessä postauksessa oli yläpihan ja arboretumin hortensioita. Lisää hortensioita löytyy luumulehdon liepeiltä. Ei montaa, mutta joitain. 

Aloitellaan täälläkin mustilanhortensiasta. Se kasvaa todella hitaasti mutta se ei haittaa, eipä tuohon isoa puumaista pensasta edes mahtuisi. Kärhö on 'Margaret Hunt' joka nousi vasta juhannuksen tienoilla. Takana näkyy nimetön, omasta puutarhasta löytynyt tummalehtisen omenapuun taimi.
Rosarion kivimuuria vasten kasvaa pallohortensioita ja syyshortensioita. Syyshortensiat siirrän jossain vaiheessa pois ja teen rivistöstä vain pallohortensioiden rivin. Pallohortensiat ovat alkaneet tehdä juurivesoja, ei ehkä tarvitse ostaa taimia.
Paikka on kuiva, savinen ja hyvin aurinkoinen. Ei siis mikään pallohortensioiden unelmapaikka. Kasvavat siinä kuitenkin hengissä ja kukkivat pienin kukin.
Luumulehdossa on kaksi hortensiaa. Taustalla näkyy vanhempi syyshortensia 'Pinky Winky' ja etualalla uusi, tänä vuonna istutettu pensas. Ovat symmetrisesti samassa kohdassa. Uudemman pensaan kohdalla kasvoi ennen jasmike, mutta se siirtyi toisaalle. Tätä lajiketta hortensiaa näkyy harvemmin myynnissä. Oli heti otettava kun toinen löytyi.
En ole tehnyt pensaalle mitään. Parina ekana vuonna jänikset söivät sitä mutta eivät enää. Kukat ovat hauskasti kaksiväriset, alaosa punainen ja kärki valkoinen.

Vielä yksi kuva toisesta suunnasta. Tästä kasvaa mielestäni kauniin muotoinen pensas ja yllättävän tiivis.


Lisää pallohortensioita istutin kasvihuoneen viereen, pienistä kivistä kasatun kivimuurin taakse. Ne ovat kaikki siirretty ja jaettu omasta puutarhasta. Olen kastellut pensaita sillä ne tuli siirrettyä silloin kun ei ollut sateita. Tai eipä niitä sateita ole meillä näkynyt kunnolla koko kesänä. Pari jakopalaa on sen näköistä ettei niissä ole elämää, mutta lähes kaikki ovat tehneet jo uusia lehtiä.
Tämän illan auringonlasku.
 

Suunnitelmissa on hortensioiden lisäystä tällekin puolelle puutarhaa mutta ensin pitää tehdä uusi hortensiapuutarha valmiiksi. Kaikkia taimia ei voi hankkia yhden kauden aikana vaikka kuinka alesta löytyisi.

Tänään hain auringonlaskun pellon reunamille tulevat 30 tervaleppää, viikonloppuna on sitten niiden istuttamista luvassa.

14 kommenttia:

 1. Tuota Pinky Winky lajiketta en ole nähnyt myynnissä, joten se ei tosiaan tule niin usein vastaan. On kiva seurata eri lajikkeita.
  Tuosta pallohortensioiden rivistä tulee ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensioissa riittää valinnan varaa. Pinky Winky ei ole kovin yleinen, se on kuitenkin kivan näköinen. Pallohortensioiden kasvua odotellaan.

   Poista
 2. Pinky Winky on minullekin ihan ennennäkemätön lajike. Tosi kaunis. Tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaunis, vähän erilainen kaksivärinen kukinta.

   Poista
 3. Olipa kiva nähdä millainen pinky winkystä tulee,ostin viime vuonnna tokmannin poistohyllystä ja vasta tänä vuonna löysin sille paikan. Talven oli valeistutuksessa ja nyt kesän ruukussa että oli helpompi hoitaa kastelu .Elleivät puput leikkaa talvella niin pitää keväällä saksia että haarantuu. On sinulla kyllä upea puutaha! Hyvää syksyä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokmannilta löytyy joskus taimia poistomyynnistä tosi edullisesti. Pinky Winky on yksi kauneimmista hortensioista. Ja kiitos kehuista <3 ja samoin, hyvää syksyä.

   Poista
 4. Sinulla on todella ihania hortensioita minäkin olen lisännyt niitä sivutaimista . Kiinnostaa minuakin tuo Pinky Winky jos tulisi jostain vastaan . Minä olen leikannut Mustialanhortensiaa sivuilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sivutaimista on helppo lisätä tai jakaa. Olen nyt syksyllä kiertänyt paljon puutarhamyymälöissä mutta yhtään Pinky Winkyä ei ole tullut vastaan.

   Poista
 5. Täytyykin muistaa tarkastaa oma pallohortensia, jos siellä olisi juurivesoja, voisi saada muuallekin pallohortensiaa kasvamaan. Pinky Winky ei tunnu olevan mikään yleisin syyshortensia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitaasti tulee juurivesoja mutta oli niitä muutama.

   Poista
 6. Syyshortensiat ovat komeita ja niillä saa minusta helposti näyttävyyttä puutarhaan. Sinulla on tilaa kivasti isokokoisille pensaille. Yllättävän hyvin pallohortensiat ovat selvinneet jo toisen kesän kuivuudesta. En ole niitä liiemmin kastellut. Viime kesänä kukat jäivät pieniksi, tänä kesänä jo melko suuret. Pitääpä tarkkailla, tekevätkö juurivesoja. Sepä olisi mukava yllätys.
  Eipä ole tullut sateita täälläkään. Ei ole edes luvassa.
  Eilen oli huikean värinen auringonlasku. Maailma oli aivan punainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivimuurin pallohortensioissa näin ekat juurivesat tänä vuonna ja olisikohan tästä kolmisen vuotta kun pallohortensiat on istutettu. Kuivuus on nyt todella kova, huolestuttaa miten kasvit kestävät.

   Poista
 7. Ihanan paljon erilaisia hortensioita löytyy puutarhastasi!
  Minäkin olen lisännyt niitä parin viime vuoden aikana, ovat niin loistavia syyskesän kukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat ovat parhaita tämän vuodenajan kukkijoita.

   Poista

Kiitos kommenteista :)