lauantai 3. syyskuuta 2022

Hortensioita

Ilmassa on selvää hortensiarakkautta. Olen haalinut muutaman uuden lisää, osa uusia lajikkeita, osa vanhoja tuttuja. Viimeisin löytö oli puoleen hintaan pari 'Pink Annabelle' pallohortensiaa. Olin superonnellinen löydöstäni. Mennään kuitenkin niihin pensaisiin, jotka ovat kasvaneet puutarhassa pidempään. 

Talon edessä kasvava mustilanhortensia taitaa olla jo kymmenvuotias. Muistelisin, että penkin uudistamisesta on jo niin kauan. Silloin kaivettiin talon kivijalasta syreeniaidanne pois ja vanha perenna-alue sai kokonaan kyytiä. Olen leikannut mustilanhortensiaa aina silloin tällöin. Tykkään kovin sen vaatimattomuudesta.
Syyshortensia 'Grandiflora' ei ole vaatimaton koskaan kukkiessaan. Joka vuosi se notkuu kukkien painosta.
Siirrytään hiukan eteenpäin ja kuvaan saadaan toinen överipöverihortensia. 'Vanille Fraise' on kasvanut komeaksi. En tajunnutkaan miten iso siitä tulee ja nyt se haittaa hiukan laattapolulla kulkemista. Taidan kuitenkin ennemmin kaventaa polkua kuin kaventaa hortensiaa.
Siten jätetään hortensiapuutarha väliin ja loikataan sen ohi arboretumiin jossa kasvaa kuutamohortensia. Ihana limenvärinen lehti ja tasaisen pensasmainen kasvu joka sopii täydellisesti vieressä kasvavaan tummaan vaahteraan.
Arboretumissa jatketaan, täällä on useita hortensioita. Syyshortensia 'Wim´s Red' joutui vaihtamaan keväällä paikkaa. Sehän taisi tykätä ja kukkii todella runsaasti. On se kumma miten 1,5 metrin matka voi muuttaa kasvin viihtymistä.
Syyshortensia 'Limelight' on viime vuoden ostos mutta omalle paikalle se pääsi vasta tänä kesänä. Talven pensas vietti kasvimaalla valeistutuksessa. Muutama kukka saatiin ihasteltavaksi, niiden puhtaan valkoinen väri on muuten todella valkoinen.
Pallohortensia 'Pink Annabelle' on yksi suosikeistani jos sellaista edes voi hortensioissa olla, tykkää niistä kaikista. Oikealla puolella kasvaa nimetön, vuosia sitten Virosta tuotu hortensia. Tämä taitaa olla se toinen kasvupaikka. Kukat muuttuvat kokonaan tummanpunaisiksi kukinnan edetessä.
Saman alueen toisella puolella kasvaa pallohortensia 'Lime Rickey'. Tätä en ole uskaltanut leikata vuosittain ihan matalaksi mutta taidan kokeilla sitä ensi keväänä, muutkin pallohortensiat tykkäävät matalaksi leikkaamisesta. Kasvaa sureksi joten tilaa kannattaa varata riittävästi.
Arboretumin kärjestä löytyy viimeiset arboretumin hortensiat. Tai jätin minä yhden kuvaamatta, 'Rouge Diamant' on niin onneton rääpäle, että todennäkoisesti se lähtee arboretumista uuteen hortensiapuutarhaan, kokeillaan auttaisiko paikan vaihto. Kuvassa on rimpula, puumaisesti kasvava syyshortensia 'Grandiflora' ja kaksi 'Bobo' syyshortensiaa. Tässä oli kolmaskin 'Bobo' mutta se jostain syystä kuoli pari vuotta sitten.
Bobon kukissa on ihanaa pitsimäisyyttä. Se jää aika pieneksi pensaaksi, mutta kukkia on sitäkin enemmän.

Taidan lopettaa hortensiakierroksen tähän vaikka kuvista jäi puuttumaan kaikki alapihan hortensiat. Katsotaan niitä myöhemmin. 


18 kommenttia:

 1. Vautsipautsi, överipöverit! Ihanasti sinulla viihtyvät hortensiat, monet erilaiset! Ne pystyvät ja mahtuvat kehittymään täyteen kokoonsa ja kukoistukseensa. Kyllä ne tosiaan ovat kauniita. Omassa pihassani kasvavat kituliaasti eikä niitä voi oikein kauneudesta syyttää.
  Pink Annabelle on sen verran tyyris, että vuosikausia olen siitä haaveillut, mutta en ikinä raaskinut ostaa. Kun melkein tietää, ettei sekään viihdy... mutta puoleen hintaan hankituna voisi kokeilla. Toinen kysymysmerkki on sen väri. Olen joskus nähnyt ihanan kuvan, jossa siinä on vanhan roosan aika tumma sävy, todella kaunis. Joissakin kuvissa se on sitten liian pinkki. Kukkien väri varmaan muuttuu kukinnan edetessä, kuten monilla muillakin hortensioilla?
  Kuutamohortensian lehdissä on tosiaan ihana väri ja hyvä kombo tummalehtisen puun kanssa. Niin ihanan näköistä kaikkialla, joka kuvassa. Hortensioiden istuttaminen on ollut loistoteko, mm. niiden avulla puutarhasi elää täyttä kukoistusta syyskuussakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat ovat viihtyneet hyvin, pari kappaletta kituuttaa mutta niiden kanssa kokeillaan toista paikkaa. Ihan puutarhan kuivempiin osiin en ole hortensioita istuttanut luumulehdon kivimuurin hortensioita lukuunottamatta. Pink Annabelle on tyyris, siksi tartuin heti kiinni kun olivat puoleen hintaan, yleensä niitä ei näy tarjouksessa tai ovat kaikki jo menneet. Pallohortensiat tai aiankin valkoien muoto on kestänyt yllättävän hyvin kuivaa, en ole tänä kesänä kastellut kertaakaan luumulehdon rivistöä. Tosin kukinta jäi sitten tosi pieneksi. Minulla Pink Annabellet ovat enemmän sellaisia vanhan roosan värisiä, kuin vispipuuroa. Ehkä maan happamuus vaikuttaa asiaan?
   Hortensia on hyvä kasvi syyskukintaan, helppohoitoinen ja yleensä talvenkestävä.

   Poista
 2. Ihanasti kukkivat hortensiat. Ovat kyllä upeita koristepensaita. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat. Harmi vain kun keksin ne niin myöhään. Mutta parempi sekin kuin että ei olisi yhtään hortensiaa.

   Poista
 3. Kauniita ovat! Ja vähän erilaisia kaikki, vaikka ovatkin hortensioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, erilaisia ovat. Nykyään on hortensioissa vaikka mitä lajikkeita ja uusia tuntuu tulevan joka vuosi.

   Poista
 4. Kaunista. Vaikeaa enää kuvitella syksyistä puutarhaa ilman hortensioita. Joitain samoja valintoja kasvaa omassakin puutarhassa. Ja teitpä hyvän alelöydön. Jään odottamaan julkaisua lopuistakin hortensioistasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pink Annabellea en ole ennen löytänyt tarjouksesta, nyt siihen piti tarttua heti kun tuli kohdalle. Päätyivät uuteen hortensiapuutarhaan. Lisää kuvia tulossa.

   Poista
 5. Hortensiat ovat todellakin kauniita ja näyttäviä. Tänä vuonna istuttamani uudet hortensiat arboretumissa näkyvät silmin katsottuna pitkälle, vaikka ovat vasta pikkuisia.
  On kiva nähdä kuvia hortensioista eri paikkoihin istutettuna ja erilaisten kavereiden kanssa. Kuvista voi aina saada itsellekin uuden idean.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat näkyvät kauas ja niiden kauneus korostuu kun muita pensaita ei ole samaan aikaan kukassa. No ruusuja on joitain mutta eipä niissäkään ole mitään massakukintaa enää. Uudet ideat kelpaa aina.

   Poista
 6. Upeaa kukintaa! Hortensiat eivät kyllä pahemmin ujostele sitten kun ovat kunnolla juurtuneet ja kasvuun lähteneet. Niiden kukintaa ei voi olla huomaamatta ja teillä on vielä tilaa antaa niiden kasvaa kookkaiksi. Siellä etelämpänä hortensiat ehtivät vielä varmemmin kukkia pitkään kuin täällä. Tälläkin viikolla meinasi jo mennä pakkasen puolella parina yönä. Onneksi pysyi juuri ja juuri plussalla, niin eivät hortensiatkaan ruskettuneet. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä menee 3-5 vuotta hortensian kunnolla juurtumiseen. Mutta sitten kukkivatkin hyvin. Viime yönä oli pieni halla, joitain kesäkurpitsan lehtiä oli paleltunut. Hortensiat pysyivät vielä kauniina.

   Poista
 7. Tykkään itsekin paljon hortensioista. Siksi en ihmettele niiden runsasta joukkoa puutarhassasi. Minusta syyshortensiat ovat tavattoman helppoja pensaita. Niiden plussa on myös loppukesän kukinta, joka usein ulottuu pakkasiin saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavattoman helppoja ovat ja kukkivat mukavan pitkään.

   Poista
 8. Onpa upeita! Hortensiat ovat kyllä loppukesän ja alkusyksyn kuningattaria pitkällä kukinnallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekat hortensiat aloittelee heinäkuussa ja vielä lokakuussa kukkii viimeiset, mahtavan pitkä kukinta.

   Poista

Kiitos kommenteista :)