tiistai 13. syyskuuta 2022

Ähky jos toinenkin

 Nyt on tullut istutettua niin paljon taimia, että kiitos ei, ei yhtään enää tälle vuodelle. Eilen sain maahan 30 tervaleppää. Sen lisäksi olen parin viikon sisään istuttanut saman määrän kuusentaimia. Pari kirsikkapuuta, tyttären pihaan kaksi puuta, parikymmentä kuunliljan alkua, seitsemän siirrettyä pensashanhikkia, lukemattoman määrän perennoja ja paljon kukkasipuleita. Enkä edes mainitse hortensiapuutarhan taimia. Onneksi on enää vain tulppaanit istuttamatta. 

Tervalepät ovat nuo kirkkaan vihreät pienet taimet. Kuvan ottamisen jälkeen olen kastellut taimet ja laittanut niiden juurelle oksasilppua. Tervaleppien vasemmalla puolella näkyy pienet kuusentaimet joista on tarkoitus kasvaa vapaasti kasvava kuusiaidanne. Menee vielä pitkään ennen kuin näistä taimista on tuulen- tai näkösuojaksi. Parasta olisi ollut istuttaa nämä kaikki kymmenen vuotta sitten.
Myös luumuähky väijyy nurkan takana. Keräsin kaikki 'Laatokan Helmi' keltaluumut pois, osa oli tippunut maahan ja sateella luumuja ei ole kiva kerätä. Pitäisi ehtiä keitellä hilloa, näistä tulee todella hyvä luumuhillo. Kuusi kiloa ei ehkä tule syödyksi tuoreeltaan tai saattaa tulla fyysinenkin ähky.
Sattui kohdalle kuva arboretumin tervalepistä. Ne on istutettu 2015 eli seitsemän vuotta sitten. Niistä on tullut hyvä suoja ja varjo arboretumiin. Kasvavat kovin epätasaisesti johtuen siitä, että jänikset napsivat näistä latvoja ensimmäisenä talvena, myös kasvukohdan kosteus/kuivuus vaikuttaa.


Arboretumiin tuli suuri aukko kun leikkasin Arvilan alkuperäisen happomarjan kokonaan matalaksi. Siinä oli enemmän kuivaa kuin kasvavia oksia ja osa oksista kaartui pahasti kulkuväylälle. Samalla sain verkotettua kunnolla keskellä kasvavan vaahteran rungon kun happomarjan piikikkäät oksat eivät tarttuneet päähän kiinni. Happomarja on nopeakasvuinen, parin vuoden päästä ei edes huomaa sen leikkaamista.
Viime talvena jänikset tuhosivat lähes kokonaan 'Marjatta' koristeomenapuun. Ilokseni se versoi hyvin myös säästyneestä rungosta. Jos oksat vain kestävät ja kasvavat tulee tästä vielä kelpo puu ja nyt suojaan puun kunnolla. Rungolla onkin jo suoja. Puu on omajuurinen mikä on hyvä juttu jos joudun kasvattamaan uudestaan juuresta niin lajike pysyy samana.
Lidlistä hankitut liljat kukkivat ja kävi niin, että kaikki olivat samaa väriä kuten pitikin. Tätä liljaa minulla oli ennestäänkin. Jää mukavan matalaksi ja tekee nopeasti kukkivia sivusipuleita. Pieni liljaähkykin on, sillä en edes katsellut liljan sipuleihin päin kun ostin muita syyssipuleita.

Kuivuusähkyyn on saatu helpotusta. Parhaillaan sataa pientä tihkua ja parille seuraavalle päivälle on luvattu jopa lähes 10mm päivässä. Se olisi juhlan paikka sillä viimeksi niin paljon on tainnut sataa joskus kuukausi sitten.


10 kommenttia:

 1. Ymmärrän hyvin ähkyn uusien taimien istuttamiseen. Sen verran paljon olen itsekin istutellut tänä vuonna ja vielä ihan viime päiviin saakka. Ehkä voit nyt huokaista ja siirtyä muihin puuhiin? Keväällä iloitset varmasti kaikesta tehdystä työstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voi huokaista, tänään tulikin tehtyä ihan muuta, aloitin vadelmien marjoneiden versojen poiston ja perennojen alasleikkaamisen. Verkottamisenkin jo suunnittelin mutta en ehtinyt aloittaa.

   Poista
 2. No eipä ihme, että tuollaisen kasvimäärän istuttaminen tuottaa jo ähkyn.
  Luumuhilloa on täälläkin keitelty tänään kahta eri ohjetta kokeillen. Osa luumuista on vielä poimimatta, mutta vihdoin viimein alkanut sade torppasi niiden keruun. Ei haittaa, sade on nimittäin nyt se kaikkein tärkein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taitaa jäädä siniset luumut puuhun, tänään keräsin punaiset, ne syödään tuoreena, keltaisista pitäisi keittää vielä yksi erä hilloa. Sade tuli tarpeeseen aja on tehnyt hyvää puutarhalle. 30mm on saatu yhteensä vettä.

   Poista
 3. Hurja määrä istutuksia. Ensi vuonna toki kaikki sitten on jo hyvässä kasvussa, mitä tänä vuonna olet rehkinyt. Tuo vanhempi tervaleppäaidanne on jo aika hyvän kokoinen. Vielä kävi tässä mielessä, että jotain kasvia olisin voinut tuolta vielä kaivaa sinulle, mutta ehkä oli ihan hyvä, että en kaivanut. Kaivan sitten ensi vuonna. Hyvä määrä teille tullut luumuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon tuli ja osa aika pienellä miettimisellä kuten tervalepät. Kiitos kasveja oli jo paljon, jaoin molemmat kuunliljat ja sain niistä tosi monta taimea, riittivät hyvin pensashanhikkien tilalle. Nyt oli hyvä luumuvuosi.

   Poista
 4. Jopas siellä on istutettu, ei ihme että alkaa tuntumaan siltä että riittää. Minä olen ostanut loppukesästä vain muutaman pensaan, niiden istuttaminen ei kauaa kestänyt. Kuunliljoja jaoin jonkin verran, sekin jo muutama viikko sitten.
  Nyt odottelen että ilmat kylmenevät, tai siis en odota;) mutta vasta sitten istutan kukkasipulit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuset ja tervalepät oli se suurin urakka mutta nyt on tehty ja voi vaan odottaa niiden kasvua. Minulla on pikkusipulit istutettuna mutta tulppaanit odottelevat vielä.

   Poista
 5. Melkoinen urakka takana, huh huh!
  Kauniit liljat 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään noista liljoista, samoja oli ennestään toisessa kohdassa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)