lauantai 1. lokakuuta 2022

Viikon varrelta

Työt ja muu elämä haittaavat tällä hetkellä pahasti puutarhaharrastusta eikä aina vain aikaisemmin pimenevät illat helpota yhtään asiaa. Onneksi on ollut vähäsateinen syksy ja olen voinut käyttää lyhyet puutarha-ajat tehokkaasti hyödyksi.

Keräsin taas kaikki japaninruusukvittenin hedelmät talteen vaikka mikään vuosi en saa tehtyä näistä mitään. Ehkä tänä vuonna tulee hyödynnettyä.
Minttupuska on kasvanut mieletöntä vauhtia parissa kuukaudessa. Piparminttua kuivattelin talven tarpeisiin mutta tätäkin voisi kuivattaa ja kokeilla maistuuko teessä erilaiselta.
Tässä lähtötilanne mintun kanssa. Yksi pieni taimi jonka jaoin kolmeksi palaksi. On todella hurja kasvamaan ja pitää seurata huolellisesti milloin se aikoo lähteä kiviyksiönsä ulkopuolelle.
Kävin kangasostoksilla. Teen talveksi oviverhot myös kodinhoitohuoneen oviin. Molemmat kankaat ovat villasekoitetta ja alunperin huonekaluverhoilukangasta. Siis paksua ja tiivistä mikä sopii oviverhoihin. Kävi vain pieni moka. Pesin oikeanpuoleisen kankaan vahingossa liian kuumassa ja se meni kasaan. Ei onneksi niin pahasti ettenkö voisi tehdä siitä verhoa tilaan jossa ei koskaan liiku muita kuin perheenjäseniä. Vasemmanpuoleisen kankaan pesin villapesussa ja se säilyi hyvänä ja piti kuosinsa.
Tyhjenisin vanhankin kasvihuoneen tomaateista. Niitä tuli vielä viisi litraa eli yhteensä kymmenen litraa on sisällä kypsymässä. Hyvin kypsyvät vaikka maku ei ole enää ihan niin kesäsinen kuin kasvihuoneessa kypsyneillä. Seuraavat viikot tehdään ahkerasti tomaattiruokia.
Kävin myös aleostoksilla. Niin olen vannottanut itselleni ettei enää ruusuja eikä ainakaan easy elegance-ruusuja mutta niin vain tuli yksi uusi lisää kun halvalla sai. Ruusu päätyi kasvihuoneen eteen, perennapenkkiin. Nämä eivät tee juurivesoja lainkaan parin vuoden kokemuksen perusteella.
Samassa penkissä on syksyn muita ostoksia mustilan taimipäivästä. Kirsikanpunaiset keijunkukat ja maksaruohot ovat nappiyhdistelmä. Maksaruoho on levinnyt kivasti, saas nähdä tuleeko siitä ongelma vai ei. Toisaalta onhan tuossa tilaa levitä ja täyttää tyhjä multa. Talvenkestävyydestäkään ei ole tietoa sillä tämä oli joku sellainen maksaruoho mistä ei löytynyt mitään suomenkielistä tietoa.
Tänään kaivoin kaikki tulppaanit maahan. Lokakuussa on tiedossa pari pientä ulkomaanmatkaa joten tämä puuha oli tehtävä silloin kun on aikaa. Ja eiköhän ne säät tästä kylmene. Enää ei ole istuttamatta kuin valkosipulit. Ostin Lidlistä kolme kahden kilon tulppaanipussia. Kahdessa pussissa oli 56 sipulia, yhdessä 60. Hintaa pussilla oli kympin. Eipä jäänyt paljoa yhden sipulin hinnaksi ja kuten kuvasta näkyy, olivat valioyksilöitä.
Verkottaminen on melkein valmis. Vain pari yksittäistä verkkoa puuttuu ja kaksi kokonaisen istutusalueen verkkoa. Ne pitää virittää yhdessä miehen kanssa, yksin en jaksa nostella niitä paikoilleen. Kuvassa on yksi puutarhan kolmesta ruusuherukasta. Suojaan ne nykyisin äärimmäisen hyvin sillä jos jänis syö latvat, menetän parin vuoden kukinnan. Kuvan pensas on jo minua korkeampi ja olen 160cm pitkä. Pensas syötiin pari vuotta sitten melkein maata myöten matalaksi eikä se ole sen jälkeen kukkinut. Ensi keväänä odotan upeaa kukintaa ellei talvi tee tuhojaan, ruusuherukka on hiukan arkajalka.

Lokakuu alkoi hiukan yllättäen, tuntui kuin syyskuu olisi ollut viikon pituinen. Aika kuluu nopeasti, ihan liian nopeasti.


14 kommenttia:

 1. Mukavia syksyisiä kuulumisia ♡ Lokakuu tuli tosiaan nopeasti. Ihanaa viikonloppua sinulle ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiito samoin, toivottavasti viikonloppusi oli ihana.

   Poista
 2. Minulla on talvi vienyt ruusuherukkaa. Kukkia tullut vain ihan alas, lumirajan alle. Ehkä kerran ollut hieno koko pensaan kukinta. Vaan onhan se ihan hienoa vihreääkin💚 Hyvin on siellä hommat hanskassa täällä ei ole verkoituksia aloitettukaan. No se on sellainen parin päivän homma kunhan pääsen vauhtiin😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi oli ruusuherukoille rankka mutta yleensä selviävät täällä hyvin. Yhden pensaan siirsin kesällä, saa nähdä miten sen käy sillä uusi paikka ei ole kaikkein suojaisin. Tänään viriteltiin miehen kanssa suuret verkkorullat, meni nopeasti kun tehtiin kahdestaan. Viime vuonna meinasi tulla itku kun laitoin ne yksi paikoilleen.

   Poista
 3. Vau, miten paljon tomaatteja! Mikä ajatus sinulla on oviverhoissa? Teetkö niitä lämmön pysymisen vuoksi vai miksi? Sorry, jos on tyhmä kysymys, mutta en ole törmännyt asiaan muualla. Muistelen kyllä joskus aiemminkin lukeneeni oviverhoista täältä blogistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatteja tuli ensin surkean vähän mutta lopulta ihan överisti. Oviverhot teen lämmön pysymisen vuoksi, pitävät myös tehokkaasti vedon poissa. Sellainen hyvä vanhanajan konsti lämmitysenergian säästöön.

   Poista
 4. Paljon tomaatteja onkin vielä syötäväksi.
  Ihanalta näyttävä Calypso. Omajuurisuus on juuri Easy Elegans- ruusujen hyvä puoli.
  Tuo maksaruohosi on luultavasti kalliomaksaruoho Sedum rupestre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Calypso näyttää kuvissa kivalta ja omajuurisuuden takia sen hankin. harmi etten ottanut kuvaa maksaruohon myyntikyltistä, sähläsin siinä jotain ja kuva jäi ottamatta. Nimi oli kuitenkin sellainen ettei sitä googlettamalla löytynyt suomenkielistä tietoa.

   Poista
  2. Löytyipäs maksaruohon tiedot, se on sedum ochroleucum 'Red Wiggle'.

   Poista
 5. Hyvä, kun muistutit verkottamisesta. Sitä pitäisi myös tehdä pian. Jänikset alkavat tulla yhä useammin syömään puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvita kuin yksi yö niin saavat paljon tuhoa aikaan.

   Poista
 6. Hurjasti tomaatteja vielä siitä voisi tehdä pakkaseen sosetta esimerkiksi pizzan päälle on sitten niin hyvää. Tuo punainen väri keijunkukissa on kyllä upea mikäköhän lajike 🤔
  Ale ostoksia ei ole tullut tehtyä. Ja mukuloita on istutettu niukasti. Sinulle on tulossa upeat oviverhot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lajike on 'Forever Red'. On tosi hyvä punainen. Sosetta keittelen kunhan tomaatteja kypsyy vähän lisää, se on hyvää monessa ruuassa. Villakankaasta saa aina aikaan hienoa.

   Poista
 7. Minustakin tuntuu, että lokakuu tuli ihan yllättäen. Toivotaan aleruusulle hyvää vointia ja pitkää kukkaisaa ikää.
  Minulla on vuosien takaa kokemus villan pesusta vahingossa liian kuumassa, ei käynyt hyvin. Lapsen villatakista tuli nukelle sopiva. Neule oli epähuomiossa jäänyt muun pyykin sekaan.
  Hyvää lokakuuta!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)