keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Kun halvalla sai

 Olipas taas kerran oikea sulovilen-olo. Eksyin katselemaan alennuksesta kukkasipuleita ja katse saattoi harhailla vähän toisaallekin.

Plantsusta sai kukkasipuleita kymmenen pussia viiden hinnalla. Ostin pelkkiä lumikelloja. Olin tarkkana ja syynäsin jokaisen pussin läpi, vaikuttivat vielä kasvukelpoisilta. Kotona istuttaessa vain muutama sipuli sadasta osoittautui kuivahtaneeksi. Tai keväällähän sen sitten lopullisesti näkee miten kävi, oliko onnistunut ostos vai ei. Istutin kaikki sipulit hortensiapuutarhaan.
Yksinäinen köynnöshortensia maksoi vain euron. Olihan sille annettava uusi koti männyn juurelta. Kuvan ottamisen jälkeen laitoin vielä oksasilppua hortensian juurelle ja lankakorin verkon virkaa tekemään. Köynnöshortensia on paikallisten jänisten herkkua. Vahvan oloinen taimi jossa oli monta haaraa eikä sitä olisi kiva menettää ristihuulen ateriaksi.
Ja vähän siemeniä tulevaan puutarhakauteen. Vain 0,50€ pussi. Ei vaan voinut vastustaa vaikka oikeaa tarvetta ei ollut. 
Kolmas kerta toden sanoo. Jo kaksi katsuraa olen saanut kuolleiksi tässä puutarhassa. Yritän vielä kerran, hyvän kokoinen taimi maksoi 9€. Nyt ei pitäisi olla liian kuiva paikka vaikka onkin auringossa. Paikka on uuden kasvihuoneen edessä, jättikiven puolella. Mustat, korkealle kurottavat kukinnot kuuluvat jättiverbenalle. Jätän sen tuohon ja saa siementää itsestään, pari vuotta olen onnistuneesti toiminut niin ja jättiverbena on talvehtinut siemenenä maassa.
Ja viimeiseksi tietenkin pakollinen verkko ympärille. Miehen vinkistä uskalsin käydä navetassa lojuneen verkkorullan kimppuun, sen sai kuulemma ottaa käyttöön. Siis säästin vielä lisää enkä joutunut ostamaan uutta verkkorullaa. Katsuran latva tulee verkon yli mutta latvan mahdollinen menetys ei haittaa.
lJa koska löytyi vielä kaksi erittäin edullista 'Pink Annabelle' pallohortensiaa niin olihan nekin otettava. Paikka voi vielä muuttua, mutta olkoot talven tuossa. Taustalla olevat pienet vihreät piipot kuuluvat 'Ping Pong' laukalle. Se lähtee kasvuun heti istuttamisen jälkeen. Piipot talvehtivat hyvin, tai sanon näin suurella kahden talven kokemuksella.

Olisikohan siinä olleet kauden viimeiset hankinnat. Syksy ei oikein innosta maan kaiveluun, näpit jäätyy ja pimeä tulee järkyttävän aikaisin. On aika vetäytyä talvipuuhiin ja kaivaa kirjoja ja palapelejä esiin.


31 kommenttia:

 1. Vau, mitä löytöjä! Pitäisiköhän minunkin kurvata Plantsuun, kun ensi viikolla käyn mantereella. Todella hyvät löydöt! Sisäinen Vilenisi pääsi taas pintaan.
  Hyvää eloa ja pitkää ikää katsuralle! Ei kai sen niin järjettömän talvenarka pitäisi olla.
  Nyt tulee tosiaan pimeä aivan ahdistavan aikaisin. Lukea toki voi, mutta tuntuu, että hommat jäävät aina kesken, jos ehtii edes työpäivän päätteeksi aloittaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvät löydöt oli. Kerrankin raaskin ostaa isomman erän lumikelloja. Ei katsura niin arkajalka ole. Ensimmäinen hirttäytyi nimilappuunsa, toinen kuoli viime kesänä kuivuuteen (häpeällistä mutta unohdin koko katsuran), ehkä tästä kolmannesta tulee pidettyä parempaa huolta. Aina ei ehdi edes aloittaa hommia, ei ole mitään järkeä mennä puoleksi tunniksi puutarhaan, ottaa välineet ja laittaa ne heti pois koska tuli liian hämärää.

   Poista
 2. Olipa edulliset hankinnat. 👍👍

  VastaaPoista
 3. Edulliset ja hyvät hankinnat, toivotaan niille reipasta kasvuvoimaa.

  VastaaPoista
 4. Harmi, etten ehdi Plantsuun. Löysit hienot ostokset, joita ei kyllä voi ohittaa. Onneksi maakin on vielä sen verran sulaa, että istuttaminen sujuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa on täysin sula ja juuri hyvän kosteaa sateiden jälkeen. Oli hyvät ostokset, ihan kuin minua odottamassa siellä hyllyllä.

   Poista
 5. Erinomaaset hankinnat! Ja sullahan tilaa riittää.

  VastaaPoista
 6. Hienot hankinnat minäkin kävin siellä mutta en löytänyt mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahden myymälässä oli kaikenlaista yllättävän paljon. Vaihtelee varmasti paikkakunnittain.

   Poista
 7. Ihanat nuo kiirettä pitävät laukan piipot💚 Enkkulassahan he kylvävät jo tähän aikaan ensimmäisen satsin tuoksuhernetta joten mikseipä voisi kokeilla. Kellariin voisi viedä ja antaa kasvivaloa mikäli pompahtaisivat pintaan asti. Olen monesti meinannut kokeilla mutta vielä on jäänyt suunnitteluasteelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tuo tuoksuhernevinkki olisi ihan jos olisi sopiva talvetuspaikka. Pari siementä on itänyt puutarhassa itsestään mutta eiköhän viimeöiden pakkaset ole vieneet taimet.

   Poista
 8. Syksyisin voi tehdä loistavia löytöjä, jos kulkee silmät auki puutarhamyymälöissä. Erinomaiset hankinnat olet sinäkin löytänyt. Pitkää ikää ja hyvää talvehtimista niille! Olen itse yrittänyt pysyä nyt poissa taimistoilta, ettei tulisi ostettua enää mitään. Kesän aikana tuli käytettyä puutarhabudjetti aika hyvin ja nyt on kiertämässä siemenkirje, josta varmasti löytyy paljon pakko saada -perennoja. Keväällä sitä kiittelisi itseään, jos kävisi vielä hakemassa kukkasipuleita alelaareista, mutta nyt ei vain inspiraatio meinaa riittää niiden istuttamiseen. Pimeä alkaa tulla jo todella aikaisin ja kylmyys siinä vielä lisäkiusana.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen pääosin pysynyt poissa, nyt etsin laatikkoon laitettavia tulppaaneja mutta en löytänyt mieleisiä sopivalla hinnalla. Kaikkea muuta löytyi :)
   Marraskuu kun lähestyy niin sitä ei tee enää yhtään mieli kaivella mullassa.

   Poista
 9. Hienoja löytöjä olet tehnyt! Mä olen vältellyt kaikkia puutarhamyymälöitä ja -50% tarjouksia, etten vaan sortuis. Hollannista tilatut tulppaanit sain viimein eilen maahan ja vähän olisi vielä ruukkuihin laitettavaa. Sitä vastoin ensi kevään kylvöjä olen jo täyttä päätä suunnitellut! On tämä hullua...=D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkylvöjen suunnittelu on hyvä aloittaa ajoissa, minunkin kohta aloitettava sillä reissusta tuli lisää esikasvatettavaa. Kohtuus on vaikea muistaa edullisten hintojen äärellä.

   Poista
 10. Hyviä löytöjä!
  Minä mietin tänään, että mitähän ensi vuonna siemenestä kasvattelisi :D Aika pitkä aika tehdä suunnitelmia, jos nyt aloittaa..

  VastaaPoista
 11. Hyviä löytöjä teit, pakkohan nuo oli pelastaa:)
  Minulla vielä kukkasipulialet käymättä...mutta jos jossain tulee vastaan, voisin laittaa vähän kasvulaatikkoon:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lavakaulukseen laitettavia tulppaaneja minäkin etsin mutta ei ollut mieluisia. Hyvät löydöt nuokin olivat ja mahtuivat hyvin puutarhaan.

   Poista
 12. Tosi hyvät löydöt teit. Lumikelloja ei ole ikinä liikaa ja pensaat, puu ja köynnöshortenia olivat myös todella hyviä ostoksia. Katsuralle pitkää ikää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikellot lisääntyvät niin hitaasti, että pakko auttaa istuttamalla lisää niiden sipuleita. Katsura saisi olla tällä kertaa pitkäikäisempi kuin aiemmat edustajat.

   Poista
 13. Hienot hankinnat, ja vahvan oloiset taimet. Vielä on varmasti aikaa maan jäätymiseen, niin ehtivät hieman juurtuakin. Vileeninä olo välillä suotakoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ehti istuttaa ja sääennuste näyttää siltä, että juurtumiselle on mahdollisuus.

   Poista
 14. Ilman muuta nuo kaikki kuului ottaa mukaan ja estää taimimyymälän hävikkiä! Katsura osoittautui aika helpoksi kasvatettavaksi eikä jäniksetkään ole siihen koskeneet, vaikka verkko unohtui viime talvena kokonaan. Köynnöshortensian ympäristö tulee olemaan ihana, kunhan lumikellot nousevat maasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla katsura on ollut oikullinen, mutta oikeastaan se on ollut omaa syytä, toivottavasti tämän yksilön paikka on vihdoinkin se oikea ja katsura siinä viihtyisi.

   Poista

Kiitos kommenteista :)