sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Lokakuun viimeinen puutarhapäivä

Lokakuun viimeinen puutarhapäivä ja samalla lomaviikon ensimmäinen. Olen tehnyt lomalla kaikkea muuta, mutta puutarhaan en ole ehtinyt. Sadesäillä on ollut oma osuutensa asiaan, tänään oli sopivan kuivaa vaikka tuuli navakasti. Viimeöinen myrsky oli sopivasti kuivattanut puutarhaa työskentelykelpoiseksi. 

Tosin paljoa en tehnyt varsinaisesti märässä mullassa möyrien. Riikasta tuodut valkosipulit istutin ja lisäsin verkon niiden laatikon päälle. Kaivoin yhteen kasvatuslaatikkoon ruukut joissa on taimia joiden haluan säilyvän hengissä ensi kesään. Kannoin polttopuita liiteriin ja tein retken omaan metsään.

Pieneltä metsäpalstamme on tämä näkymä puutarhaan pellon yli. Zoomasin kuvaa joten se ei kerro että oikeasti ole pellon toisella laidalla. Kuvassa näkyy arboretum ja sen edessä oleva tervaleppäaidamme. Oikean laidan havupuurykelmän alla on alppiruusumetsikkö.
Lähdin hakemaan omasta metsästä sopivaa karahkaa talviasetelmaani varten. Metsään on jätetty paljon lahopuuta, kantoja ja kaatuneita puunrunkoja. Kerran olemme ottaneet metsästä puuta polttopuuksi ja kerran sieltä on tuotu iso kaatunut kuusi pois. Muut rungot ovat saaneet jäädä rikastuttamaan metsän eliökantaa. Yhden sopivan karahkan löysin,  mutta en tiedä vielä käytänkö sitä vai onko se liian laho. Liiteristä löytyi koivuinen varakarahka.
Tässä kuvaa arboretumista metsikköön päin. Pelto on syyskylvön jäljiltä mukavan vihreä. Tänä vuonna siinä ei ole ollut muuttavien joutsenten ja hanhien laumoja, niitä on kuitenkin saatu ihastella toisella viereisellä pellolla.
Tarkastin kaikki arboretumin verkot. Hyvin olivat paikoillaan. Pyökki on kasvanut hitaasti mutta varmasti. Se pitää sinnikkäästi kiinni lehdistään vaikka jopa tammet ovat jo täysin lehdettömiä. Edes viimeöinen myrsky ei saanut pyökin lehtiä irti. Taustalla näkyy taloa puiden lomasta pilkottaen.
Puutarhan kaikki työt ovat tehtyinä. Kitkeä voisi ja katkoa perennojen varsia jos huvittaa. Jos ei huvita niin ehtii sitä keväälläkin. Haravoinnitkin ovat valmiita, loput lehdet saavat jäädä niille sijoilleen.
Vadelmilla on taas uudet narut. Alan jo tottua ajatukseen, että narut vaativat uusimisen 2-3 vuoden välein. Vaikka mitä on kokeiltu niin sen kestävämpää narua en ole löytänyt. Nyt on jotain siskolta saatua paalinarua joka ei sopinut heidän käyttöönsä. Sain vadelmat leikattua, parina viime vuonna se on jäänyt kevääseen. Haravoin vadelmien juurelle lehtiä, sinne maatuvat hyvin ja toimivat katteena.
Iines oli pihatöissä mukana, mutta metsään ei tullut kaveriksi. Iineksellä ja Almalla on taas ollut kähinää keskenään. Ilmiö tulee joka vuosi syksyisin kun kissojen elämä siirtyy enemmän sisälle. Ei meinaa talon neliöt riittää kahdelle tyttökissalle. Jalo ei kahinoihin osallistu vaikka sekin on jo siirtynyt nukkumaan yönsä talossa sisällä.

Ensi viikolla alkaa marraskuu, ei niin paha koska se on syntymäkuukauteni.


15 kommenttia:

 1. Sinulla on syystyöt hyvällä mallilla. Loput saavatkin jäädä kevääseen. Kiva, että vihdoin jää aikaa myös ympäristön katselemiselle. Näytät jälleen kerran kuvakulmia, joita en muista aiemmin nähneeni. Isossa tontissa riittää paljon tekemistä, mutta on siinä myös runsaasti mahdollisuuksia.
  Iines on aivan ihanan pörröinen neito.
  Mukavaa lähestyvää marraskuuta ja syntymäpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kangistuu helposti samoihin kuvakulmiin. Iines on pörröinen, näyttää paksulta mutta on kissoista laihoin.

   Poista
 2. Minäkin katselin hieman erilaisia kuvakulmia kiinnostuneena. Joo, nyt en minäkään välttämättä enää tee syystöitä, pakolliset on tehty ja loput voi jäädä odottamaan kevään parempaa energiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä mieli kun pakolliset työt ovat tehtyinä. Joka syksy ei ehdi tehdä kaikkea tai ei vain jaksa, loppuu puutarhainto kesken.

   Poista
 3. Meilläkin syystyöt ovat nyt tehtyinä ja talvi saa tulla. Onpa tervaleppäaidanne kivan näköinen lehdettömänäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi saa tulla. Tervaleppäaidanne on kasvanut seitsemässä vuodessa mukavaan korkeuteen.

   Poista
  2. Hetkonen, etkös juuri istuttanut tervaleppiä aidanteeksi? Tuliko se toiseen paikkaan?
   Meilläkin alkaa olla pakolliset homamt tehtynä, vain joitakin ruukkuja täytyy vielä miettiä. Ja kellariin menevät ruukut ovat vielä kaikki viemättä kun on kiin leutoa ollut ja osa istutuksista edelleen nättinä.

   Poista
  3. Istutin toiselle puolelle puutarhaa kun sieltä kaadettiin loppukesästä kaikki pusikot pois. Pitää saada nopeasti näkösuojaa.

   Poista
 4. Näin se lokakuu kääntyy marraskuuksi. Tänään käytiin tyhjentämässä lehtisäkit kaupungin puutarhajätekaatopaikalle. Vielä pitää joitakin tavaroita siirtää suojaan ja sitten on kaikki syystyöt tehty. Näin on hyvä, tulkoon talvi ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi saa tulla, tänään piti laittaa autooni talvirenkaat sillä olen matkustamassa ensi viikolla pohjoisemmaksi. Syksy on mennyt nopeasti, tuntuu hurjalta, että kohta alkaa marraskuu.

   Poista
 5. Mukavaa, että syntymäpäivä tuo iloa marraskuuhun! Itse oikeastaan tykkään marraskuusta, se on täällä etelässä leuto ja syksyinen yleensä, vain harvoin tulee pysyviä pakkasia jo marraskuussa. Niinpä se on ihan oivallinen puutarhurointi- ja ulkoilukuukausi, jos vain valoisan aikaan ehtii ulos. Mutta kutominen ja lukeminenkin on ihan mukavaa, ja sitä ei niin kesällä ehdi tehdäkään, että tuntuu mukavalta vaihteeksi. Tammikuussa sisäelämään alkaa jo kyllästyä. Onneksi sitten alkaa jo kevät pikku hiljaa lähestyä.
  Kaunista siellä on kuvistasi päätellen. Mukavaa marraskuuta ja synttärionnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain iloa marraskuussa :) Saisi olla kuivaa ja valoisaa, tosin jälkimmäistä ei takuulla ole. Töiden jälkeen ei ole puutarhan pimeyteen mitään asiaa mutta jäähän edes viikonloput. Lukemista on tiedossa paljon, sain kassillisen kirjoja ystävältäni. Marraskuussa on paljon ohjelmaa, tulee menemään nopeasti. Ja ne synttärit vielä.

   Poista
 6. Ku kerran syystyät o puutarhas tehtynä, nii voi keskittyä rauhas johonki muuhun mukavahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, eli lukemaan kirjoja takkatulen lämpöön.

   Poista
 7. Minulle myös uusi kuvakulma ja ihana sellainen. Puutarhatyötä on vielä jonkinverran ja teenkin niitä jos ilmat on suosiollisia. Vadelmia en nyt leikkaa syksyllä aion jättää ne kevääseen. Pitäisi myös uusia vadelmien kasvua kokonaan muutamalla uudella alulla. Alessa niitä olikin mutta en nyt jaksa siihen panostaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)