keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Yksi asia johtaa toiseen

 Pari päivää sitten ruusuja siivotessani sain idean siirtää Teresanruusun arboretumista rosarioon. Se kasvoi arboretumissa vähän huonossa paikassa ja pelkäsin sen leviävän pionien päälle vaikka se tekeekin hillitysti juurivesoja. Tänään toteutin siirron ja siitä se sitten lähti ja yksi siirto johti toiseen.

Teresanruusu kasvoi tuolla taustalla missä kasvaa nyt siihen kuvan etualalta siirretty 'Wims Red' hortensia. Hortensia siirtoa olen miettinyt pitkään ja onneksi en sitä tehnyt, siitä tulikin loistava taustakasvi penkin pioneille. Hortensian tilalle istutin kolme pionia. Kaikki pionit saivat juurelleen harmaata hiekoitussepeliä. Kuvan ihan oikeassa laidassa näkyy vihreä lehti. Se on uusi tähtimagnolia, vanhempi asusta ihan vieressä. katselin sitä, että näyttää epäilyttävän harmaalta kaikki oksat, voi olla, että se on kuivunut.
Pinkit hyasintit ja esikot ovat räväkkä pari mutta ai että tykkään. Väriä pitää olla ja näistä sitä löytyy. Tykkään tuosta esikosta muutenkin. Se tekee todella nopeasti tuuhean kasvuston ja kukkii pitkään eikä ole näköjään moksiskaan hankalasta talvesta.

Sama penkki ennen magnolian ja uusien pionien istutusta. Vanhan magnolia on tuon verkon sisällä. Verkon otin pois sillä tuskinpa jänikset käyvät siihen enää kiinni.
Kirjopikarililjat aloittelevat kukintaansa penkin päädyssä. Joka päivä poimin näistä liljakukkoja. Jokohan huomenna saisin tehtyä torjuntalioksen.
Tämä kevään heleä vihreys on ihanaa.

Ostin pari viikkoa sitten kymmenen purkkia perunanarsisseja kun sai halvalla. Ne kaikki olivat nupuilla olevia ja istutin ne heti puutarhaan. Sain kivasti lisää kukkivia kasveja muiden kevätkukkijoiden lisäksi. Yksi perunanarsissi ei ollutkaan peruna vaan tällainen pieni kaunotar. Olisihan Minnow-lajike? Kyllä kannatti aleostos.
Osa perunanarsisseista meni arboretumiin ja osa pääsi talon kivijalan viereen tulppaanien ja helmililjojen kaveriksi. Ihana värien sekamelska. En muista laitoinko tähän syksyllä lisää tulppaaneja. Ainakin se on ollut suunnitelmissa. Jos ei tullut laitettua niin unohduksen voi onneksi korjata tämän vuoden syksyllä.


20 kommenttia:

 1. Syyshortensia sopiikin mainiosti pionien taustaksi. Esikkosi kukkivat upeasti ja sopivat vallan erinomaisesti hyasinttien väripariksi. Olihan tässä jo kuukausitolkulla värittömyyttä, joten nyt saa loistaa.
  Hyvä idea ostaa edullisia narskuja tuomaan kukintaa juuri tähän aikaan. Eikä toivon mukaan jää tähän kevääseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinkki esikko on voimakas kukkija. Talven värittömyyden jälkeen on ihana nauttia väreistä. Tetejäkin olisi ollut hyvin edullisesti mutta nyt otin vain perunanarsisseja.

   Poista
  2. Onko perunanarsissisi kukkineet seuraavina vuosina? Tetet ja muut jatkavat elämäänsä puutarhassani tulevinakin vuosina, perunanarsissi sen sijaan ei.

   Poista
  3. Yhden kerran olen saanut kukkimaan uudestaan.

   Poista
 2. Näinhän se pakkaa olemaan, hommaat lähtee vyörymään lumivyöryn lailla, ihan samoin käy aina kylvöjen kanssa...
  Ihanaa kukintaa ja heleää tosiaan joka puolella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiirettä pitää, onneksi iltamyöhään asti on valoisaa.

   Poista
 3. Hyvät aleostokset. Siirrot ovat joskus pitkään harkittuja Hienoa saada lisää tilaa samalla uusille pioneille. Samainen pinkki esikko kukkii meilläkin ja vasta tajusin omalla tontilla siirtää sitä muuallekin. Kun nyt olen kuullut jossain päin Suomea esikoiden kadonneen talven aikana, tuli hätä jakaa joitain esikoita vielä enemmän ympäri pihaa tai ainakin eri kukkapenkkeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirtoja on joskus harkittava pitkää, ja joskus uusi paikka kirkastuu hetkessä. Minulla hävisi kaikki himalajanesikot. Muissa ei mitään vaurioita. Ehkä ne himalajanesikot ovat muita arempia.

   Poista
 4. Ihanat ovat näkymät totta tosiaan! Kaunista ja kivasti väriäkin jo.
  Siirto-operaatiosi kuulostaa hyvältä idealta. Narsissi on minustakin Minnow, se on oikea söpöliini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minnow on söpöliini, olen sitä joskus laittanut mutta kukki vain yhden kevään.

   Poista
 5. Onpa runsasta ja kaunista sipulikukkien kukintaa.
  Isot kivet penkissä näyttävät tosi kivoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivirakastajan kukkapenkeissä pitää olla kiviä. Ja niitä tällä tontilla riittää.

   Poista
 6. Ai että mitä herkkuvärejä, näitä kaipaa niin pitkän talven jälkeen!

  VastaaPoista
 7. En eilen päässyt millään läpi kommentoinnissa (aina ilmoitti että ’kommentoinnin julkaisussa on tapahtunut virhe’), nyt uusi yritys.
  Muutos on kannatettava, on hyvä, että välillä saa uusia ajatuksia ja ideoita. Nuo värisävyt ovat herkullisia ja muutenkin sieltä löytyy kukassa vaikka mitä kaunista. Kevään vihreys on aivan omaa luokkaansa 😊.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommentit menivät läpi, tai ainakin ne näkyivät minulla odottamassa hyväksyntää. Minulla siis jos postaus on pari päivää vanha niin kommentti meneekin odottamaan hyväksyntää, näin saan estettyä asiattomat ja bottien tekemät kommentit. Kevät on ihanaa aikaa, on värejä ja heleää vihreää.

   Poista
 8. Pionit ja syyshortensia ovat toimiva yhdistelmä: pionit tuovat väriä jo loppukeväästä alkaen ennen kuin syyshortensia saa edes pientä viherrystä ja loppukesällä hortensia saa loistaa tähtenä kun pioneista on kukinta ohi.
  Pinkkien esikkojen ja hyasinttien yhdistelmä on minustakin kivan näköinen. Heti aloin miettiä, missä kopioisin samaa näkymää. Tuon sävyinen esikkokin jo löytyisi, mutta se on ollut vähän kitulias kasvamaan. Hengissä on kuitenkin ja pikku hiljaa aloittelee kukintaa.
  Toivottavasti saat 'Minnow'n menestymään, minulta ne kuolivat maassa. Ensimmäisen talven yli olivat ruukuissa kellarissa ja keväällä kukkivat. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin kaikki Minnow-narsissit ovat kuolleet, tulee tuokin kuolemaan mutta ilahduttaa nyt ainakin yhden kevään. Kopio vain idea ja värit. Minulla tuo esikko on ihan hurja kasvamaan eikä se kärsinyt talvesta yhtään. Aion jakaa sitä kukinnan jälkeen taas uusiin paikkoihin.

   Poista
 9. Hyasintit ja esikot ovat ihana yhdistelmä. Nyt tajuan etten ole nähnyt sitä ainutta esikkoakaan tänä vuonna. Onneksi olen juuri ostanut kaksi lisää.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)