maanantai 23. toukokuuta 2022

Türin retki ja omaa puutarhaa

 Lauantaina jo ennen kukonlaulua soitti herätyskello. Türin kukkamarkkinat kutsuivat vuosien tauon jälkeen. Reissuun lähdettiin kahdestaan miehen kanssa. Türiin on erittäin helppo ajaa, Tallinnasta tulee matkaa n. 100 kilometriä. Tie oli uusi ja hyvässä kunnossa. 

Perillä odotti parkkipaikan etsiminen ja infernaalinen tungos. Olen käynyt kukkamarkkinoilla monen monta kertaa mutta ikinä ennen ihmisiä ei ole ollut niin paljon kuin lauantaina oli. parin vuoden koronan aiheuttama tako näkyi selkeästi. Tungoksesta johtuen jäi hankinnat kovin vähäiseksi. En jaksanut ängetä aina katsomaan mitä oli myynnissä vaan menin massan mukana ohi. Tungoksesta johtuen en ottanut markkinoilta ainuttakaan kuvaa. Mutta tuliaisista on kuvia.

Himalajan jalkalehti on ollut ostoslistalla. Näin komea taimi maksoi seitsemän euroa. Kukan väri on vaaleanpunainen.
Pari jouluruusua, kokeilen taas vaalean väristä. Yksi punahattu, vaaleanpunainen iiris ja syyskimikki matkasi kotiin.
Ja samoin pari esikkoa. Oikeanpuoleista minulla taitaa jo olla mutta eipä se haittaa.
Kärhö Viorna oli löytö. Seuraavaksi pitää selvittää mihin syvyyteen tämä pitää istuttaa. Kesän saa asustaa ruukussa ja maahan laitan sen vasta syksymmällä.
Puutarhassa tapahtui reissun aikana paljon. Lämpö sai monen kasvin heräämään. Hurtanheiteen oli tullut ensimmäiset kukat. Aarre on hankittu vuosia sitten Mustilan Arboretumista ja vihdoinkin se kukkii. Kukinto on ihana, kuin hortensialla.
Olen listinyt ahkerasti liljakukkoja, teen kierroksen joka päivä 1-2 kertaa. Kirjopikarililjat tuntuvat maistuvan. Tämä suurin kasvusto on säilynyt syönniltä aika hyvin tai sitten olen saanut kukot ajoissa kiinni.
Vuosia sitten istutetut 'Woodstock' hyasintit kukkivat tänä vuonna todella hyvin. Kukinnot ovat suurimmat sitten ensimmäisen kukinnan. Muutoinkin hyasintit tuntuvat olevan voimissaan, niille viime talvi ei ollut kärsimystä. 

Monelle muulle talvi oli paha. Minulla ovat kadonneet kaikki ruusunätkelmät ja salkoruusut. Kurjenpolvi 'Patricia' on hävinnyt ja 'Wargrave Pink' on henkitoreissaan, 99% kasvustosta on kuollutta. Jouluruusuja meni kaksi kappaletta. Ihana pinkki salvia on hävinnyt, onneksi siementaimia on hengissä. Kaikki himalajanesikot kuolivat. Onneksi on myös paljon selvinneitä ja niitä jotka eivät ole kärsineet. Joten ei muuta kuin uutta yritystä ja lisää taimihankintoja.14 kommenttia:

 1. Ihana reissu! Kerran oon ollu ja toistekki tekis miäli mennä. Hyvä saalis, tungoksesta hualimata. Ihanan färine pihaesikko. Mullon ny huamattavasti vähemmän lilijakukkua ku enne. Jospa viimme kesääne ahkera keräys tuattaa tulosta. Tarkistuksen teen kans pari kertaa päiväs. Kirijopikarililijoja enoo eres hoksannu kiärtää. Pitääpä laajentaa kiarrosta. Hyasintit o torella tykänny talavesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivat kasvit löytyivät. Esikkomaanikko osti tietysti esikoita :) Minulla liljakukkoja on löytynyt eniten kirjopikarililjoista.

   Poista
 2. Teit tosi hyvät löydöt. Hurja tungos tosiaan taisi olla, ja silti onneksi löysit ihan aarteiden luo. Meilläkin on hyasintit oikein voimissaan. Taisi viime kesän kuivuus tehdä hyasinteille hyvää. Talvi tai luminen kevät on tosiaan verottanut jotain puutarhasta. Minulla on sormustinkukissa tapahtunut reilu harvennus, ei onneksi kaikki menneet. Harmi salkoruusujen ja Patrician menetyksestä. Minulta saisit Patriciasta jakopalan, jos sopivasti kohdalle osutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tungos oli hurjaa. Etenkin kun korona-aikana ei ole sellaisessa ollut. Sormustinkukissa on tainnut käydä täälläkin harvennus. Täytyy harkita Patriciaa, paikkaa pitää vaihtaa jos tulee uusi taimi.

   Poista
 3. Ihanaa, että pääsitte Türiin, mutta tosi harmi tungosta! Onneksi tosiaan hyasintit menestyvät vaikeasta talvesta huolimatta. Oma himalajanjalkalehteni ei ole vielä noussut, lieneekö hengissä. Esikoita, salkoruusuja, kurjenpolvia puuttuu muuten täälläkin. Mutta itsellänikin muutama päivä mantereella tuotti taimisaaliin, joten ei kun uusia tulille :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana oli olla pienesti reissussa, ja ihan kahdestaan. Kaikenlaista on hävinnyt mutta uutta kehiin.

   Poista
 4. Hyviä ostoksia olet tehnyt. Itse en ole koskaan käynyt kukkamarkkinoilla, mutta voin kuvitella, että sieltä voisi lähteä ostettavaa mukaan, jos pääsisi käymään :) Tosin tungoksesta en minäkään välitä...
  Mennyt talvi oli kyllä haastava monelle kasville. Ikävää, että menetyksiä tuli. Minulla hävisi muutenkin kituuttaen kasvava jouluruusu ja salviakin on kokenut kovia. Yllättäen krookukset olivat jotenkin tosi heikkoja myös nyt keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olleet krookukset yhtä komeita kuin aikaisempina vuosina, sama on tulppaanien kanssa. Narsissit taas kukkivat nyt hyvin.

   Poista
 5. Kiva kuulla reissustasi ja hienoista ostoksistasi. Minäkin olen listinyt liljakukkoja viimeisten 3-4 päivän aikana. Kierros on tehtävä kaksi kertaa päivässä ja toivottavasti tämä auttaa jarruttamaan kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama kukko löytyy joka päivä ja kun vähän harjoitteli niin menee jo murskaksi paljaissa sormissa. Ei vain pidä sillä hetkellä katsoa sormiin. Toivottavasti auttaa kannan vähentämiseen siellä ja meillä.

   Poista
 6. Hyvät ostokset! Harmi kun oli tungosta, ties mitä herkkuja sieltä olisi vielä löytynyt. Tuo vaaleanpunainen himalajanjalkalehti on hieno. En ole ennen nähnyt muita kuin tummanpunaisena kukkivia. Minä istuttaisin viornasi syvälle kuten loistokärhöt. Tuo nimilappu on todella hämäävä, sillä viorna-ryhmän kärhöt ovat ilmeisesti pisarakärhöjä, mutta toisaalta löytyy myös kärhö lajikenimellä 'Viorna' (sekin kyllä saman näköinen kuin muut pisarakärhöt). Jännittävää odotella sen ensimmäistä kukintaa, jotta näkee, kertooko nimilappu lajikkeen vai pelkästään ryhmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla pisarakärhö, kukka sellainen vähän pisaran mallinen. Istutin syvään ja toivottavasti tarpeeksi syvään.

   Poista
 7. Oi, miten kivalle reissulle olet päässyt! Ikävää, että menetyksiä on tullut, niin täälläkin, mutta ainakaan ei tarvitse tuntea huonoa omatuntoa ostoksista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin, uusia taimia kainaloon vaan. Reissu oli kiva mutta tungos ei.

   Poista

Kiitos kommenteista :)