perjantai 13. toukokuuta 2022

Kasvihuone täyttyy

 Sain eilen lähes kaikki pensastomaatit ruukkuihinsa. Ja sitten olikin vuorossa ruukkujen eli ämpäreiden kuskaaminen kottikärryillä kasvihuoneeseen. Kolme kerrallaan vein ettei kävisi höpelösti ja kuorma kaatuisi.

Onneksi neljä ämpäreistä on lähdössä läheisille sillä muuten tulisi täyttä. Tai tulee muutenkin, sisällä on vielä muutama varatomaatti ja kaikki kurkut ja melonit. Yhden melonin laitan vanhaan kasvihuoneeseen, mutta kolme pitäisi mahduttaa tuonne kurkkujen lisäksi. Vanhan puuhellan päällä olevat taimet on kylvetty helmikuun lopulla, oikealla olevat taimet maaliskuussa. Kasvussa on huima ero mutta eiköhän taimet tuosta vankistu. Pöydällä on messuilta ostettuja taimia odottamassa istutusmaan valmistumista sekä yksi raparperin jakojuurakko joka saa vaihtaa kotia. Raparperi on sitä 100 vuotta vanhaa siskon pihan kantaa jota tuli meillekin muutama vuosi sitten. Viime vuonna siirsin raparperin ja siitä jäi ylimääräisiä juurakoita. Lukesin tutkimuksessa raparperi oli luokiteltu olevan lajikkeeltaan lähes Victoria.
Erilaisten jakkaroiden ja puulaatikoiden avulla sain tomaatit eri tasoon, näyttävät niin kivemmalta kuin, että kaikki olisivat lattialla samassa tasossa. Sadon kerääminen on helpompaa kun tomaatit ovat vähän eri kohdilla.
Ja onhan kasvihuoneessa muutakin uutta. Maanantaina oli viimeinen entisöintikurssin kerta ja verhoilin siellä äidiltäni saamani tuolit uudelleen. Oikein perinteisesti nupinauloja käyttäen. Kangas on ihana vanha vintagekuosi omista varastoista. Sopii hyvin kasvihuoneen sinisen kaapin kanssa. Tosin tuohon tuolit eivät voi jäädä sitten kun kurkut tulevat kasvariin, päätyseinustalla on kurkkujen paikka.
Ja olihan minulla ämpäreitä kantaessa ja paikoilleen järjestäessä näin ahkera apulainen. Ensin luulin, että Jalo tekee tuohon tarpeensa mutta etsikin vain sopivaa nukkumapaikkaa. Viiniköynnös 'Mars' vaikuttaa harmikseni täysin elottomalta. En ota sitä vielä pois josko sieltä jotain eloa löytyisi, kaikki kun on tänä vuonna vähän kasvussaan jäljessä. Vanhan kasvihuoneen viiniköynnökseen tuli vasta eilen silmuja näkyviin, monesti on ollut tässä kohtaa jo nuppuja näkyvissä.
Uuden kasvihuoneen vesi ei ole vielä käytössä. Olen kantanut vettä vanhalta kasvihuoneelta jonka hana on jo käytössä. Onneksi on ollut viileää ja vettä on mennyt kohtuudella. Jätin muuten tomaatit harsottamatta, iltakahdeksalta kasvihuoneessa oli vielä + 20 astetta lämmintä joten eiköhän edes jotain lämpöä pysy siellä yölläkin. Sääennuste lupaa kivaa ja työntäyteistä puutarhaviikonloppua. Tavoite on saada lauantaina vanha kasvari pestyksi ja runkotomaatit istutettua.


14 kommenttia:

 1. Ihana kasvari, tuo suloiset tuolit ihastuttavalla kankaalla sopivat sinne niin täydellisesti. Tunnelma kauniissa kasvarissanne on ainutlaatuinen.
  Minulla ei ole viiniä, mutta sen serkku amurinviini näyttää vasta pienenpientä versontynkää alhaalla lähellä maata, toivottavasti sinun viinisi on myös vain hidas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoleista tuli kivat. Melkein heti tiesin, että haluan käyttää juuri tuota kangasta, onneksi sitä oli riittävästi. Tänään tiirailin viiniköynnöstä ja ihan kun siinä olisi pienet silmut. Muutaman päivän päästä tietää paremmin.

   Poista
 2. Kasvihuoneessasi näyttää oikein kivalta ja tunnelmalliselta. Tuntuu aina hyvältä, kun sisällä olevat kasvit saa eteenpäin kasvihuoneeseen saakka.
  Minäkin olen tarkkaillut huolissani omia viiniköynnöksiäni, toisen silmut ovat selvästi pullistuneet, mutta toinen on epävarma tapaus. Toivotaan kylmän kevään vaikuttaneen ja sekä sinun että minun viiniköynnöksen vielä heräävän uniltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpotavaa kun sisälle saa lisää tilaa. Kaikki tomaatit ulos ja ensimmäiset kurkutkin, saan loput siten parempaan valoon. Luulen, että kylmä kevät on vaikuttanut ja koska köynnös on vielä nuori niin sillä kestää vähän pidempään.

   Poista
 3. Tuolit ovat aivan ihanat. Sininen kangas tekee niistä jotenkin kuninkaallisen arvokkaat. Muutenkin uusi kasvihuone on viihtyisä jopa ilman tomaatteja ja muita kasveja. Hienommaksi vielä tulee, kunhan tomaatit tuosta pääsevät kasvun vauhtiin.
  Jalo nautiskelee päikkäreistä viiniköynnöksen kupeessa. Se on omaksunut kuninkaallisen kasvarin tyylin. Musta multa ja tiili tuntuvat varmasti mukavan lämpimiltä.
  Hyviä puutarhasäitä luvassa siis sinnekin. Vaikka sinulla on paljon töitä tiedossa, toivottavasti ehdit myös välillä istahtaa katsomaan kauniita näkymiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niistä tuli hauskat tuolit. Ja onhan ne myös tärkeät kun ovat jo omasta lapsuudestani. Jalo nautiskelee, tänään se pötkötti mansikkalavassa mansikoiden päällä. Oli kai ollut rankka metsästyspäivä. Kyllä istuakin pitää ehtiä, monesti teen sitä ihan illasta kun päivän puutarhatyöt on tehty.

   Poista
 4. Kasvihuoneessasi onkin jo paljon kasveja kasvamassa. Toivottavasti viiniköynnös vielä herää henkiin.
  Tosi ihanat tuolit ja niiden uudet päälliset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneessa on tungosta, siellä on myös perennojen jakotaimia vahvistumassa. Tuoleista tuli oikein hyvät, tykkään niistä entistä enemmän.

   Poista
 5. Ihana kasvihuone. Noille tuoleille varmaan pitänee istua vain silloin, kun ei ole ihan likaisimmilla vaatteilla liikenteessä. Toivottavasti viiniköynnös on elossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun vanhakin kasvihuone on korjattu, olen niin tyytyväinen molempiin. Ei ole joo mitkään likaisten vaatteiden tuolit :)

   Poista
 6. Onpas hianot tualit ja taas, vanhasta uutta -menetelmällä. Kyllä kannattaa. Kasvari on hyvä hengähryspaikka kaikille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tykännyt tuoleista aina, lapsena ne olivat prinsessojen tuoleja. Kasvarissa on hyvä hengähtää, se on kiva taukopaikka.

   Poista
 7. Ihana puutarha-apulainen sinulla:) Kylläpäs se keksi oivan nukkumapaikan, lämpimän multapedin.
  Meilläkin kasvari alkaa täyttymään, varsinkin kun kävin tänään puutarhamyymäläkierroksella. No ne kasvit pääsevät kyllä puutarhaan, kunhan löydän niille hyvät paikat;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone on hyvä paikka esikasvatuksille. Tänään apulainen ei viihtynyt kasvihuoneessa, taisi olla jo liian kuuma.

   Poista

Kiitos kommenteista :)