maanantai 16. toukokuuta 2022

Operaatio ruusu

 Viime syksyn märkyys ja kulunut talvi olivat kova koettelemus ruusuille. Monet ovat paleltuneet maata myöten ja osassa on kuivia oksia niin paljon, että näin paremmaksi laittaa suuren osan ruusuistani mataliksi.

Ruusu rosa 'Great Wall' on sentään hengissä mutta kaikki maanpäälliset osat olivat mennyttä. Eniten harmittaa, että sen upea kukinta on menetetty taas pariksi vuodeksi. Pitää harkita, löytyisikö sille jostain osasta puutarhaa suojaisampi paikka.
Easy Elegance ruusu 'Music Box' saattaa olla kokonaan menetetty. Ei näkynyt yhtään silmua kun leikkasin ruusun alas. En kaiva pois sillä ihmeitä saattaa tapahtua. Nyt saa olla viimeinen kerta kun kokeilen näitä, eivät vain viihdy meillä.
Vieressä kasvaa ranskanruusu 'Tuscany Superb'. Siitä ei ollut mennyt kuin pari latvaa ja pari vanhempaa oksaa oli kuivunut. Siispä harkintaan lisäänkö ranskanruusuja. 
Köynnösruusu 'Pohjantähti' kesti talven yllättävän hyvin. Tässä kuvassa se on vielä siivoamatta. Karsin kaikki kuivat oksat pois ja huomiselle jäi vielä jäljelle jääneiden oksien sitominen toisiinsa ja tukirakenteeseen. Se tehdään tikkaiden kanssa, en jaksanut alkaa iltaysiltä tikkailla keikkumista.
Navetan kivimuurin vierestä pistin matalaksi 'Pohjolan Kuningatar' sekä 'Snow Pavement' ruusut. Olivat jo niin pahasti risuuntuneet vaikka talven kestivät hyvin. samalla sain tehtyä kunnon kitkennän niiden aluselle, oli aivan täynnä nokkosta. Vaaleanvihreä kasvusto on nimetön kirkonruusu jonka jänikset parturoivat kauniisti puolimetriseksi. Tai minä vielä viimeistelin ja leikkasin syöntijäljet pois. Kirkonruusun toisella puolella kasvaa suviruusu, sillekin riitti pieni siistiminen. Ensimmäinen nurmikonleikkuu on vähän myöhässä kuten kuvasta näkyy.

Piikkiset ruusun oksat ovat meillä ongelmajätettä. Täällä Päijät-Hämeessä ei saa enää polttaa risuja joten oksat on vietävä kaatopaikalle. Onneksi ne saa viedä sinne ilmaiseksi. Kuorma viedään kunhan olen saanut siistittyä kaikki ruusut niin ei tarvitse tehdä kuin yksi reissu, samalla pakataan paku täyteen muutakin kierrätettävää romua. Nykyisillä polttoaineen hinnoilla ei viitsi turhaan ajella.


12 kommenttia:

 1. Kyllä on ollut iso operaatio! Meidän puutarhassa ruusut olivat kutakuinkin säilyneet talven koettelemuksilta, mutta jänöjussille oli ruusujen oksat maistuneet. Näillä polttoaineen hinnoilla ei tosiaan turhia ajella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä loppunut vielä, tänään tein muuta, välipäivä piikkipensaiden parista teki hyvää. Moni ruusu oli myös tullut vanhuuttaan risuiseksi niin ne piti leikata.

   Poista
 2. Olet tehnyt ison homman. Ruusujen leikkaaminen on piikkien vuoksi hidasta ja työlästä.
  Mennyt talvi koetteli ruusuja turhan ankarasti. Pensasruusut ovat näköjään selvinneet paremmin, mutta maanpeiteruusut saattavat minulla olla mennyttä.
  Saitko nokkoset hyvin pois. Niillä on ärsyttävä tapa tehdä luikerrella pitkillä ja helposti katkeavilla ohuilla juurilla kummallisiin paikkoihin.
  Näillä bensahinnoilla kannattaa niputtaa saman suunnan asioinnit mahdollisimman tehokkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaa hommaan menee tuhottoman paljon, kahtena päivänä olen tehnyt eikä ole vielä valmista. Ihmeesti äitienpäiväruusut ovat kaikki selvinneet vaikka ne uivat keväällä vedessä. Tuskin lähti kaikki nokkoset, kitken niin pitkään kun ruusujen välistä voi, sitä tulee kivien takaa kuitenkin lisää.

   Poista
 3. Harmillista, kun talvi aina jotakin vie. Toivottavasti saat upeaa kukintaa! Ruusut joskus yllättävät ja punkevat versoon ja kukkaan vaikka miten lyhyestä tapista.
  Täälläkin tarkkailen paria mustunutta ruusua ja yhtä, jonka myyrä on kalunnut tyveltä. Ja sitten voi olla, että myyrät ovat herkutelleet juurillakin. Vähitellen alkaa näkyä, mikä versoo ja mikä ei. Siihen asti täytyy vain toivoa parasta.
  Onneksi jotkut tärkeät ruusut, vaikkapa punalehtiruusu, jonka siemenet sain sinulta, ovat voimissaan. Siitä on monta taimea ympäri tonttia, mutta heinikossa ne ovat vielä aika pieniä. Yksi parempaan kohtaan istutettu rypäs alkaa jo olla yli metrinen, ihanaa.
  Ruusun oksat ovat tosiaan ongelmallisia. Yritän pätkiä niitä lyhyiksi kompostiin, mutta se on melko työlästä. Monimetrisiä orjanruusun paksuja oksia olen kiinnittänyt peura-aitaan, sillä jopa peurat tajuavat, miten inhottavan piikkinen se on :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina talvi vie jotain, vaihtelee vain vuosittain. Kerrotun punalehtiruusun jouduin leikkaamaan kokonaan, siinä oli vain muutama silmu pitkien ja paksujen oksin yläosissa, toivottavasti ei ottanut nokkiinsa, tavalliset voivat hyvin. Ruudun oksat ovat täydellisiä peura-aitaan.

   Poista
 4. Tämä mennyt talvi on ollut ruusuille ankara! Täytyy vaan toivoa, että juuresta alkaisi näkyä silmuja. Piikkisten ruusujen siivoaminen on rankkaa hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy toivoa. Onneksi on ollut viileää niin on voinut tehdä työtä paksuissa vaatteissa.

   Poista
 5. Ruusujen leikkaaminen on yksi tylsimmistä hommista, minä onnistun ihan aina saamaan piikkejä sormiin. Toivottavasti elottomiltakin näyttävät ruusut vielä yllättäisivät iloisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylsää puuhaa ja aina piikit repii jotain. Nyt kokeilin isäni vanhoja nahkaisia lasketteluhanskoja vuodelta kivi ja keppi ja vitsit kun olivat hyvät! Pystyi tarttumaan oksiin kunnolla kiinni.

   Poista
 6. Minä istutin paljon ruusuja syksyllä etupenkkiin ja huonolta näyttää ainakin vielä. Meillä onneksi saa vielä polttaa roskia ja sitä mekin teemme jossain vaiheessa. Kaatopaikka on onneksi lähellä mökkiä ja sinne meidänkin pitää tehdä yksi keikka on taas kerääntynyt vaikka mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta risujen poltto voisi olla sallittua vaikka ymmärrän, että siinä on aina maastopalon vaara. Talvi oli monelle kasville kova.

   Poista

Kiitos kommenteista :)