torstai 5. toukokuuta 2022

Kaksi kaverusta

 Piti lähteä ulos puutarhaan mutta täällä alkoikin ripsiä vettä. Joten odotellaan hetki ja päivitetään blogi sateen aikana.

Lomaviikko on mennyt nopeasti vaikka en ihan tehnyt sitä mitä suunnittelin. Päätinkin jättää uuden istutusalueen kaivamatta sillä pressun ja kankaiden poiston jälkeen totesin nurmikon ja päälle kipattujen puutarhajätteiden maatuneen niin hyvin, että vain multaa päälle. Tosin nyt en pääse piilottamaan ja tyhjentämään yhtä puutarhakompostin osaa istutusalueen alle. Mutta pääsen näin paljon vähemmällä työllä.

Tilanne heti peitteiden poistamisen jälkeen. Haravoin pinnan tasaiseksi ja sen jälkeen olen lisännyt tuohon multaa. Tuntuu vain, ettei mikään määrä riitä sillä haluan alueen kunnolla koholle. Samalla olen miettinyt mitä tuohon istuttaisin. Pieni suunnitelma on ja siinä kirkastui, että keskellä olisi mitä parhain paikka jollekin matalakasvuiselle koristekirsikalle, tai voisi siihen käydä koristeomenakin. Mutta ehdottomasti pitäisi olla hillittykasvuinen ja kukkapuu. Pitää kartoittaa vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on katsastaa puuta Türista jonka kukkamarkkinoille olen lähdössä vuosien tauon jälkeen,
Posliinihyasinteilla on tänä vuonna juhlavuosi. Sinivalkoisia kukkia on ilahduttavan paljon.
Ja vielä ilahduttavampaa ovat pienet siementaimet joita on tullut esiin vähän sieltä ja täältä. Kuvassa kaksi itsestään siemenestä kasvanutta kaverusta, posliinihyasintti ja liila palloesikko. Onhan se nyt paljon mukavampaa kun on kaveri eikä tarvitse yksin kasvaa.
Nämä vaikuttavat japaninesikon taimilta. Tervetulleita ovat nekin ja hyvä kun viihtyvät, esikoista kun ei koskaan tiedä. Kuvan vihreä ruoho on käenrieskaa, sitä on koko kukkapenkki täynnä. Ja saa olla, se on paras aikaisen vihreyden tuoja puutarhassa.
Pakko laittaa vielä yksi kuva tästä ihanasta jouluruususta. Tähän penkkiin on kokeiltava lisää jouluruusuja sillä tässä on kaksi elossa olevaa. Tilaa on vähän mutta siirretään sitten jotain muuta pois tarvittaessa.
Loppuun pieni kevennys miten kävi kun yritin konmarittaa yhden tuolin. Tyttäreni otti aitasta yhden vanhan korituolin terassilleen. Oli etsinyt sellaista ja onneksi muistin, että aitassa seisoo yksi ihan tyhjänpanttina. Saman päivänä kun tuoli lähti, kysyi äitini ottaisinko nämä kaksi metallituolia vuodelta 1978 itselleni. Ja otinhan minä. Olen tykännyt näistä aina, niiden sirous puhuttelee prinsessapuolta minussa. Verhoilen päälliset uusiksi ja sitten tuolikaverukset pääsevät uuteen kasvihuoneeseen tuoleiksi. Suunnittelin tuoleihin myös pelkkiä vaneripäällisiä niin niiden päällä voisi kasvattaa tomaatteja ruukussa, siis jos tila loppuu muuten kesken.

Iines ihmetteli kun ei päässyt heti sisälle ja päätti tulla mukaan kuvaan. Hyvin sopii tuolit myös kissan istuttavaksi.


12 kommenttia:

 1. Täälläkin suunnitelmat menivät pihatöiden osalta uusiksi, kun joka välissä ripsii hiljalleen vettä. Tekeehän se tosin hyvää roudan sulamista ajatellen.
  Ihailinkin jo Instagramin puolella tuota kauniisti kukkivaa jouluruusuasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade tekee hyvää roudalle ja vie myös siitepölyä pois. Tuo jouluruusu on kaunis mutta on ne ihmeellisiä, samasta penkistä katosi yksi jouluruusu talven aikana.

   Poista
 2. Kiva, että pääsit puutarhahommiin lomalla. Meillä on yksirunkoinen suklaakirsikka, joka ei kasva kovin suureksi. Osa suklaakirsikoistahan on pensasmaisia. Kiva, että pääset Türiin, sieltä löytää varmasti täytettä kukkapenkkeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hyvin puutarhapitoinen loma. Ensi viikolla en sitten ehdikään kun vasta loppuviikosta puutarhaan, taas kaikkea muuta ohjelmaa tiedossa. Ihana lähteä Türiin pitkästä aikaa. Tai ylipäätään mihinkään reissuun.

   Poista
 3. Ihana uusi alue suunniteltavana ja istutettavana! Ja ihania kasveja. Täällä jännitän, nouseeko palloesikko, maaliskuussa näin vihreää lehtiruusuketta, mutta nyt se on ruskea. Japaninesikosta ei näy vielä mitään. Eikä monesta muustakaan esikosta. Saa elää jännityksessä.
  Ihastuttavat tuolit! Puutarha noista ilman muuta tulee mieleen, kasvihuone on niille varmasti niin sopiva miljöö. Tulee mieleen joku ihana puutarhakahvila. Iines kirsikkana kauniiden tuolien päällä.
  Kohopenkit olisivat niin hyviä savimaalla, mutta se on aina ongelmana: mistä ihmeestä keksii niin suuren määrän multaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana uusi alue ja taas painajaisia siitä, että siitä tulisi hyvä huonon sijaan. Kevät on melkoista jännitysnäytelmää, mitä nousee ja mitä ei. Itse menetin kaikki salkoruusut talven aikana. Voin alkaa pitää omaa kasvihuonekahvilaa, mahtuu kaksi asiakasta kerrallaan :D

   Poista
 4. Uusia alueita tehdessä hämmästyin joka kerta mullan menekkiä, vaikka kuinka paljon olisi tuonut jo pohjalle kaikenlaista kompostoituvaa ja kasvualustaan sopivaa.
  Suunnitelmasi kukkivista pikkupuusta tuohon uuteen paikkaan kuulostaa minusta ihan täydelliseltä, toivottavasti löydät reissun aikana jotain kivaa.
  On tosi kiva löytää pikkuisia siementaimia itselle mieleisistä kasveista! Jouluruususi on ihana, kasvaako se varjossa? Haluaisin niin saada omat jouluruusuni viihtymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullan menekki on valtaisa. Säkillinen multaa on isolla alueella kuin hiekanjyvä Saharassa. Ja säkkimultaa yritän muutoinkin välttää. Kunhan puutarhajätteen komposti on sula saan sieltä muutaman kottikärryllisen tavaraa tuohon, päälle muutama säkki kaupan multaa ja siinä saa olla, enempää multaa ei tälle keväälle tuohon uhrata.Jouluruusuille alkaa paistaa aurinko puolen päivän jälkeen. En osaa sanoa missä viihtyvät sillä tuostakin ihan vierestä menehtyi yksi jouluruusu talven aikana.

   Poista
 5. Voi miten ihanaa on saada uusi kukkapenkki suunniteltavaksi. Kukkapuu kuulostaa juuri sopivalta valinnalta tuohon!
  Ja nuo tuolit, täydelliset kasvihuoneeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ja kamalaa toisaalta. Kukkapuu siihen on kuitenkin saatava. Tuolit on täydelliset, niihin löytyi hieno kangas omista kätköistä.

   Poista
 6. Kyllä tuo kohta tosiaan kukkapuuta kaipaa (toisaalta mihinkä sellainen ei sopisi :D). Ihanan runsaat posliinihyasinttimättäät! Nuo kaksi kaverusta ovat söpöt yhdessä ja mahtuvat ainakin toistaiseksi kasvamaankin ihan vieri vieressä. Ehkä aikanaan lähettävät omatkin jälkeläisensä maailmalle. Kauniit tuolit ja miten suloinen jouluruusu! Aurinkoista äitienpäivää!

  VastaaPoista
 7. Nuo tuolit on ihanat! Älä nyt tomaatteihin niitä uhraa vaan paraatipaikalle puutarhaan! Tosi nätit ja nätti on Iines -kisukin. Toivottavasti löydät kauniita koristekirsikoita Virosta. Sopisi ihanasti tuohon. Tuohon mahtuu vaikka miten monta ihanaa pensasta ja puuta :) t. Samettihortensia, jolla kirjautumisongelma..

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)