keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Pötkylöitä ja nuppuja

 Pari päivää pois kotoa ja voi miten kiire oli puutarhaan heti kotiinpaluun jälkeen. Kerrankin viileästä säästä oli hyötyä eikä kasvun etenemistä ollut tapahtunut liikaa.

Vähän epätarkka kuva mutta eikös tuossa ole ihan selvät rusokirsikan nuput. Olen niin iloinen sillä puu on kukkimassa ensimmäistä kertaa. Löysin nuppuja ainakin viidestä puun eri kohdasta. Nyt ei voi olla pois kotoa ettei vaan mene rusokirsikan kukinta ohi.
Monsteriesikko joka on kuvattava joka kevät. Siementaimia tämä ei ole tehnyt mutta oikealla puolella kyljessä näyttäisi olevan juurivesa. Tai voiko niin sanoa esikosta?
Liila palloesikko on lisääntynyt mukavasti. Ja niin tykkään sen liilasta väristä yhdessä käenrieskan keltaisen kanssa. Nämäkin on kuvattava joka kevät. Aiemmin postattu itsestään tullut liila esikko osoittautuikin pinkiksi palloesikoksi ja olenhan minä ne istuttanut. Niin vain oli vuodessa asia unohtunut.
Kasvihuoneen edustan istutusalue on kärsinyt talvesta. Jotain sieltä on hävinnyt kuten esikoita ja keijunkukkia. Ja yksi jouluruusukin on menetetty. Uusi istutusalue tuolla taaempana on saanut täytettä sitä mukaa kun lehtikomposti on sulanut. Keskellä 'Beth Evans' kiurunkannusta törröttää yksi kuivunut oksa. Siinä kasvoi viime vuonna punahattu. Jätin sen kuivuneen varren merkiksi jotta voin seurata nouseeko punahattu uudestaan.
Sitten ne pötkylät. Tein äitienpäivänä Leca-sorasta ja vanhoista sukkahousuista salaojituksen jokaiseen tomaattien ja kurkkujen ruukkuun. Ei sekoitu multa Leca-soraan ja multaa menee vähemmän. Auttaa myös kastelussa kun ämpärin pohjalle voi ikäänkuin ladata vettä. Tomaatin juuret meenvät aavistuksen sukkahousujen läpi mutta ne on helppo repiä siitä irti ja pötkylän voi käyttää niin kauan uudestaan kuin on ehjä.
Ja helpottaa tomaattien ruukutusta kun yksi työvaihe on jo tehty. Tällä viikolla aion viedä ainakin osan pensastomaateista uuteen kasvihuoneeseen. Vanha kasvihuone pitää ensin pestä ja sitten vasta vien taimet sinne. Harmillisesti vain on ennustettu sadetta vähän jokaiselle päivälle. Jospa sateessa olisi edes kasvihuoneen pesun mentävä tauko.


6 kommenttia:

 1. Selvät nuputpa hyvinkin rusokirsikassasi. Ihana, suurikukkainen esikko ja ihan kadehdittavan kauniisti kukkivat palloesikot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihana yllätys huomata nuput, koko kevään on tutkinut puuta tarkkaan. Vähän arvelin, että se voisi kukkia sillä viime syksynä siinä oli aivan mahtava ruska. Koko puu hehkui tulenpunaisena. Tuo esikko on mahtava, olen ostanut sen Tallinnasta ruokakaupasta. Tuossa on vihdoin löytynyt yksi hyvä paikka palloesikoille.

   Poista
 2. Selvät nuput, pitääkin käydä tähystämässä, näkyykö omassani mitään nippuihin viittaavaa, mutta en oikein usko. Kuvistasi huomaa, että siellä ollaan muutama päivä edellä kevään suhteen. Palloesikkoni ovat jo värjäytyneet, mutta eivät vielä kuki kunnolla palloina.
  Pötkylät varmistavat, etteivät tomaatit ole liian märässä, eihän noita kauniita metallisia ämpäreitä viitsi porailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. … siis nuppuihin viittaavaa … taas tabletti arvailee omiaan 😊.

   Poista
 3. Muissa kirsikkapuissa ei vielä näy nuppuja mutta ne kasvavatkin kylmemmässä paikassa. Täällä alkaa olla palloesikoiden kukinta parhaimmillaan. Ei raaski tehdä ämpäreihin reikiä, salaojitus toimii hyvin.

  VastaaPoista
 4. Selvät nuputhan siellä on, hienoa! Ihanat esikot myös! Minulla on ollut käytössä samanlaisia makkaroita joidenkin ruukkujen pohjalla. Ihan näppäriä ja kestävät yllättävän pitkään. Toivottavasti sait kasvihuoneen pestyä. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)