torstai 26. toukokuuta 2022

Kasvihuone kasvitettu

 Ennen sateita oli tiukka aikataulu puutarhan suhteen. Eilen tein työpäivän jälkeen töitä puutarhassa illalla kymmeneen saakka jotta sain tehtyä kaiken minkä olin suunnitellut. Valmista tuli, mutta vuorokaudessa voisi olla vähän enemmän puutarhatunteja.

Tärkein työ oli saada sisältä kasvivalojen alta kaikki loput taimet kasvihuoneisiin. Eli kasvihuonekurkut ja vesimelonit. Kasvihuone taas piti järjestellä uusiksi ennen kuin sinne mahtuu yhtään uutta taimea. Se kun oli toiminut koko kevään esikasvattamona perennoille ja erilaisille siemenkylvöille. Tilaa tuli ja meni.

Vanha toimimaton puuhella on yksi hauskimmista asioista kasvihuoneessa. Se suorastaan huuti päällensä vanhoja kattiloita joissa on taimet kasvamassa. Suurimmassa kattilassa on kaksi kasvihuonekurkkua, keskikokoisessa pieni tomaatin taimi ja pienessä kattilassa samettikukkaa. Uunista ryöppyää jokavuotiseen tapaan krassia. 
Suurin kattila on pelastettu kauan sitten suurtalouskeittiön romulavalta. Keskimmäinen on löytynyt omasta metsästä ja pienin tuli talvella vastaan kirpparilta hinnalla yksi euro. No enpä voinut vastustaa kun tiesin, että kotona on jo samaa sarjaa.
Kurkkuruukkuja varten kokeilen tänä vuonna pitkää penkkiä joka oli aiemmin navetan seinustalla. Siinä ei viime vuonna istunut kukaan kertaakaan joten otetaan se muuhun käyttöön. Maassa suuressa saviruukussa ja peltiämpärissä kasvaa melonit. Yhden melonintaimen laitoin vanhaan kasvihuoneeseen maahan, katson ja vertaan missä kasvaa parhaiten.
Käytävätilaa jäi mutta ei paljoa. Tomaatteja on ika paljon ja haluan niiden kasvavan väljästi.
Kaapin edessä oleva tomaatit matkaavaa läheisten pihoille ja parvekkeille vähän myöhemmin. Sen aikaa saavat vahvistua kasvihuoneen lämmössä. Kaapin päällä olevassa kattilassa on kurkkua, niille pitää vielä viritellä tukinarut mutta sen ehtii tehdä sateella, ensin pitää vääntää rautalangasta yksi pitkä koukku lisää jotta yletän kiinnittämään tukinarun kasvihuoneen kattoon. Paprikat kasvavat vielä maitopurkeissa. Olen pähkäillyt minkä kokoisiin astioihin ne kannattaa istuttaa? Onko parin litran ruukku sopiva?
Sohva on vielä täynnä esikasvatuksia ja muita taimia. Tämäkin pitäisi saada vapaaksi ja viltti sohvalle. Se tapahtuu kun saan saan kasvihuoneen viereisen istutusalueen valmiiksi ehkä viikon sisään, paljon riippuu nyt ennustetuista sateista. Sateet tulevat tarpeeseen, pintamaa oli paikoin jo todella kuivaa ja pölisevää ja ehdin miettiä, että pitääkö tässä aloittaa kastelupuuhat. Ei tarvitse, koko aamun on satanut tasaiseen tahtiin.


16 kommenttia:

 1. Miten ihanan idyllinen kasvihuoneesi on! 😊 Vanha hella on ihastuttava ja kattilat on kuin tehty tuohon 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjukka. Hella ja kattila sopivat hyvin yhteen.

   Poista
 2. Ihanan näköistä :) Taimikattilat tulella, hupaisa idea ja kaunis.

  VastaaPoista
 3. Ihana kuulla, että siellä sataa! Täällä piti sataa eilen, mutta oli vain pilvinen iltapäivä viidellätoista pisaralla.
  Kasvihuone on niin kaunis ja viihtysä! Tuo kattilakokoelma on valtavan sympaattinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko päivän on satanut tasaiseen tahtiin. Tekee hyvää kasveille ja maalle. Kattilakokoelma on hyvä ja tarpeellinen.

   Poista
 4. Kattilat hellalla kasviryöppyineen ovat valtavan kaunis näky!
  Minä olen laittanut paprikat kasvamaan todella paljon suurempaan kasvutilaa eli kahdella paprikalla on noin 60-70 litran multatila. Paprikan taimet ovat korkeudeltaan yli metrin ja leveyttäkin piisaa, joten ne ainakin viihtyvät. Mutta en ole asiantuntija tässä asiassa, näin olen toiminut joka vuosi ja satoa on tullut paljon.
  Hyvä, että saitte sadetta, meille ei tullut yhtään mitään, vain kosteaa tihkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade teki hyvää, kohta menen töiden jälkeen pihalle ja pääsen katsomaan mittarista paljonko satoi. paprikoiden suhteen on kai kahta koulukuntaa, toisten mielestä juuriston ahtaus on hyvästä ja toisten mielestä sillä ei ole merkitystä. Ehkä kokeilen erilaisia ruukkuja niin tiedän mikä on minun kasvihuoneessa hyvän kokoinen ruukku.

   Poista
 5. Paljon kasveja onkin kasvarissasi kasvamassa. Puutarhatunteja saisi tosiaan olla vuorokaudessa edes muutama enemmän. Vajaa viikko poissa kotoa ja heti työt tuntuvat kasaantuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimia on paljon, onneksi sohvan taimet häviävät viikonlopun aikana, saan vihdoinkin viereisen istutusalueen valmiiksi. Poissaolot kotoa kerryttää heti työn määrää.

   Poista
 6. Kasvihuoneesi on ihastuttava. Hella sekä kattilat toimivat hyvin. Tänä vuonna toukokuussa olisi tosiaan voinut olla vähemmän unentarvetta ja vähän enemmän energiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone on ehdottomasti sisustettava noin, vanhoilla esineillä. Puoli kymppiin olin eilenkin puutarhassa, ei malttanut tulla aiemmin pois kun ei satanut.

   Poista
 7. Tunnit eivät riitä millään! Mutta aina sitä jotakin saa aikaiseksi, kuten sinullakin kasvari valmiina kasveineen aloittamaan kesäkautta! Hyvän näköisiä taimia ja kivoja taimipotteja! Sopivat hyvin upeaan, rustiikkiseen kasvariisi! Vettä on nyt tullut mukavasti puutarhan joka kolkkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvari kun on muutoinkin kierrätysmateriaalia, niin sinne sopii kaikenlainen vanha.

   Poista
 8. Voi miten ihanan näköistä kasvihuoneessasi on! <3 Vanha hella on mainio kasvipöytä ja mahtava yksityiskohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuo on kyllä lempipaikkoja puutarhassa. Eilen illallakin vain istuin ja ihmettelin kasvien kasvua.

   Poista

Kiitos kommenteista :)