keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Edistystä entisöinnissä

Entisöintikurssilla työn alla oleva klahvipöytäni pääsi eilen uuteen vaiheeseen. Viimeisetkin punaisen maalin rippeet oli skrapattu pois, ja pääsin liimaamaan pöytää kasaa. Ruiskulla ja mahdollisimman paksulla lääkeneulalla liimaa jokaiseen piskuiseenkin koloon ja puristimilla tiukasti kiinni. Ei onneksi mitään suurta liimauksen tarvetta, vain pari toisistaan irti olevaa kulmaa.
 Punaisen maalin alta tuli esiin pinta joka on alunperin ollut ootrattu. Hyvin hyvin tuumaksi ootrattu, lähestulkoon musta, juuri sellainen josta pidän.
 Ootraus on kuitenkin paikoin lähes pois kulunut ja vaikka kuinka varovasti rapsuttelin punaista maalia pois, lähti sen mukana vielä lisää ootrausta.
 Pöydän toisella puolella mustaa on tallessa upean paljon, ja se sanelikin tavan jolla käsittelen pöydän pinnan. Tätä ei maalata, eikä edes ootrata uudestaan.
 Opettajan ohjeella kokeilin pintaan seosta johon tuli yksi osa tärpättiä, yksi osa sinolia ja yksi osa vernissaa. Siveltimella seosta pintaan ja hankausta hienolla teräsvillalla. Alimmassa kuvassa tummempi osa on käsitelty seoksella. Lopputulos on toivotunlainen. Pinta tummenee, ja musta näkyy paremmin ja jopa hivenen leviää.
Ensi viikolla saan käsiteltyä loputkin pöydästä, ja sitten on aika miettiä miten korvataan puuttuva puolikas pöytälevystä ja se itse klahvi. Puumateriaaliksi opettaja arvio kuusen, joten seuraavaksi on tiedossa retkeä sahoille josta voisi löytyä tarpeeksi isoa kuusta minun tarpeisiini. Klahvin saranat löysin vuosia sitten kirpparilta joten  niitä ei tarvitse hankkia.

Eniten kuitenkin mietityttää vaihe jossa minun on taiteltava ihan itse ootraus pöytälevyyn ja klahviin jotta ne sointuvat pöytäkehikon pintaan. Ei mitään oman mukavuusalueeni puuhaa, mutta aion ainakin yrittää.

6 kommenttia:

 1. Kenen järjestämiä nuo sun käymät entisöintikurssit ovat? Meinaan aina kun luen sun puuhista täällä, itselle tulee hirmuinen himo päästä ensi syksynä myös jollekin kurssille, ehkä kahdestaan Jovelan isännän kanssa?!

  Sä olet niin taitava kyllä. Vilpittömästi ihastelen sun kykyjä tuolla saralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurssi on kansalaisopiston kursseja, tunnetaan tällä alueella Wellamo-opistona. Meillä on aivan mahtis opettaja ja todella hyvät tilat. Taitaa olla jo seitsemäs vuosi kun käyn tuolla kurssilla, tykkään ihan hirmuisesti.

   Yksi kurssin antia on muiden työt, niiden ja omien kautta oppii todella paljon tekniikoista, työvälineistä jne., saa monta vinkkiä ja neuvoa. Suosittelen menemään jos löytyy läheltä.

   Poista
  2. Kansalaisopistoa olenkin miettinyt. Yksi kaverini on myös ollut sellaisella kurssilla useamman vuoden peräkkäin. Taisi olla verhoilupuolta viimeksi. Voisi olla tosi hauskaa ensi syksyllä mennä jollekin kurssille uudella paikkakunnalla. Siellä kyllä on entisöintiin liittyviä kursseja, kun rapian puolen tunnin päässä on Turku.

   Poista
  3. Täällä päin noita kursseja on pienemmissäkin kunnissa! Ovat todella suosittuja, minäkin käyn oman kunnan koulun tiloissa, ei tarvitse mennä isoon Lahteen saakka. Ja uusilla alakouluilla on nykyään tosi kattavat laitteet.

   Poista
 2. vautsi,tuossapa puuhaa piisaa..ja taatusti loppu-tulos on ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siinä työtä, uuden laatikon tekemistä en uskalla edes ajatella, kunhan nyt saisi kannen ja klahvin.

   Poista

Kiitos kommenteista :)