tiistai 21. toukokuuta 2024

Kasvihuoneet sisustettu

 Eli täytetty tavaralla ja taimilla. Viikonloppuna sain suuren urakan valmiiksi. Vanhassa kasvarissa ovat taas runkotomaatit ja tiilihuoneessa kurkut, pensastomaatit, paprikat ja vesimeloni.

Runkotomaatit tukinaruineen paikoillaan. Hallaharso suojaa suoralta auringonpaahteelta ja tarvittaessa sen voi kääntää suojaamaan hallalta. Multaa ei tarvinnut lisätä, mutta upotin mullan alle tyttären kompostorin sisällön. Samalla tulee lannoitusta tomaateille.
Onni on omistaa maitokärryt. Kottikärryillä saa tuotua yhden ison kattilan tai kaksi ämpäriä. Maitokärryillä säästää askelia ja niveliä. Istutan tomaatit ja kurkut aina navetalla jossa säilytetään multaa ja siirrän sen jälkeen valmiit ruukut kasvihuoneeseen. Mieluummin kuskaan astioita kuin multasäkkejä.
Mielestäni laitoin kohtuudella taimia, mutta silti tulee tilanahtautta. Kurkkuja jäi neljä istuttamatta, astiat loppuivat kesken. Suuria muoviruukkuja löytyy vielä, ehkä laitan niihin tai sitten pistän taimet eteenpäin. Kompostiin en raaski niitä laittaa, on vieläpä erittäin hyvin onnistuneet taimet.
Pari tomaattiämpäriä lähtee siskolleni ja äidilleni. Nurkan viiniköynnös kuoli taas kerran talven aikana. Pitää kaivaa kuollut juurakko pois, samoin kaikki multa ja sitten lisään eristeen reunoille. En tiedä olisiko sekään auttanut, myös vanhan kasvihuoneen viinirypäle kärsi talvivaurioita. Vain sen päärunko säilyi hengissä. Juuresta pukkaa reippaasti uutta kasvua joten vauriot korjaantuvat ajan kanssa.
Teehetket eivät onnistu, sillä puusohva on toistaiseksi esikasvattamona. Viikonloppuna aion tyhjentää sohvan ja voin ottaa siinä vaikka päiväunet. Joku pieni pöytä myös jolle laskea teekuppi ja päivän pulla.
Vinkki Prismasta. Siellä oli kärhöjä myynnissä. Olen etsinyt edullista 'Princess Diana' kärhöä ja nyt se löytyi. Valkoinen 'Wada´s Primrose' on minulle ihan uusi tuttavuus, kukka näytti niin ihastuttavalta, että olihan se ostettava. Kärhöt maksoivat 5,50 euroa kappale. Paikkaa näille ei ole, mutta enköhän sellaisen keksi.


17 kommenttia:

 1. Ihanalta näyttää kasvihuoneissa! Juuri niin kutsuvalta, että teepaikka tai päikkärisohva olisi tosiaan tarpeen.
  Voi harmi viiniköynnöstä. Miksi talven piti olla sellainen Siperia.
  Kiitos kärhövinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teepaikka ja päikkärisohva on tarpeen, saan tänä vuonna superpitkän kesäloman ja tarkoitus on viettää osa siitä kasvihuoneessa.
   Meillä kärsi puuvartiset tosi paljon viime talvesta, tänään leikkasin karhunvadelmat, kaikki versot pari lukuunottamatta kuolleita. Magnolioista kaksi kuollut, yksi versoo sentään juuresta. Ruusuherukat melkein kuolleita. Ruusuissa paljon kuolleita oksia, osassa kaikki. Yllättäen kaikki Austinit hengissä.

   Poista
 2. Runkotomaatit niin ryhdikkäinä rivissä :) Toivotaan vahvaa kasvua ja hyvää satokautta. Ja pysyköön halla ja pakkanen poissa syksyyn saakka Ü
  Ihana kuva uudesta kasvihuoneesta pellolle päin. Siinä on keväinen taulu parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvu on lähtenyt hyvin käyntiin, ekat varkaat on jo nypittävä pois. Tomaatti tykkää tästä lämmöstä. Nuo meitä ympäröivät pellot ovat ihana näky.

   Poista
 3. On helpotus saada taimet paikoilleen kasvihuoneeseen! Kivalta näyttää ja nyt tomaateilla ja muilla vihanneksilla on hyvä paikkaa kasvaa ja tuottaa satoa :). Minäkin olen arponut omaa viiniköynnöstäni kasvihuoneessa, ei näytä elonmerkkejä. Viime talven kovat pakkasjaksot olivat varmasti liikaa? Katson vielä jonkun aikaa, jos se heräisi henkiin, mutta ehkä en enää kokeile istuttaa uutta, vaikka omat viinirypäleet ovatkin niin herkullisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on helpotus. Enää ei ole sisällä talossa yhtään taimea. Lasikuistilla odottaa muutama perenna sateita, näin kuivalla niitä on helpompi kastella ruukkuun kuin maahan.
   Ajattelin kokeilla vielä kolmannen kerran uutta viiniköynnöstä kunhan tehdään eristykset sille ja talveksi sitten villaviltti päälle. Toivottavasti viiniköynnöksesi herää vielä henkiin. Viime talvi oli kyllä ihmellinen, kärhöt porskuttavat ja jopa Austinit ovat hengissä kun muita sitten meni menojaan. Myös hortensiat kärsivät pahoin.

   Poista
 4. Meilläkin tomaatit siirtyivät tänään kasvihuoneeseen ja huomenna on kahden kurkun vuoro.
  Onnea hankkimillesi kauniille kärhöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja todella toivon saaneeni ne kärhöt jotka ostin.

   Poista
 5. Maitokärryt ovat tosi kätevät painavien tarvikkeiden kuskaamisessa. Etköhän sinä pian saa pienet taimet pois puusohvalta, jotta pääset sinne itse pötköttämään. Pakko todeta, että sinulla avautuu huikean hieno maisema kasvarin ikkunasta.
  Talvi kuritti monia kasveja. Pihasta löytyy aukkopaikkoja, eikä kaikki kasvit ilmeisesti aio herätä. Aika näyttää. Jospa pari kunnon sadekuuroa auttaisi mattimyöhäisiä nousijoita.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sohvalta on hieno maisema. Eilen illalla sain kaikki taimet pois, seuraavaksi pitää etsiä sohvalle viltti ja pari tyynyä. Ihmeellinen talvi oli, moni herkkä on elossa ja sitten vahvoja kuollut.

   Poista
 6. Talvi oli aika karu, vierailin läheisellä taimistolla ja he pahoittelivat etteivät vielä voi perennoja myydä, kun euvät tienneet, mitkä ovat hengissä ja mitkä eivät! Onneksi piipahdin vain ohimennen tutkailemassa, ensi kerralla taidan ottaa anopinkin mukaan 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut taimistoillekaan helppo talvi, harmittaa sillä heille taimet ovat elinkeino.

   Poista
 7. Näyttää aivan huippuhienolta ja ihanalta.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kasvihuone on lempipaikkojani puutarhassa.

   Poista
 8. Ihanaa Katja, että jaat näitä löytövinkkejä täällä blogissa :) ehdin vasta tänään Prinsessan perään mutta vielä niitä oli. - terkuin pienen pihan Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija, vinkit pitää aina laittaa jakoon. Kiva kun löysit oman prinsessan, niitä on ollut myynnissä vähän ja todellakin paljon kalliimmalla hinnalla.

   Poista
 9. Kylläpäs on hienoa!!! Ihan valtavat tilat käytössä ja hienot toteutukset. Minulla ei ole yhtään visuaalista silmää, kaikki on vain käytännöllistä (ja rumaa kai).

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)