keskiviikko 15. toukokuuta 2024

Tupsahtaneita

 Onni on oma traktori, ilman sitä olisi jäänyt moni kivihomma tekemättä tässä puutarhassa. Vanha avomalli on vaihtunut tänä vuonna vanhaan koppimalliin, uusi traktori on lisäksi voimakkaampi, sillä saadaan turvallisemmin siirrettyä suuriakin kiviä. Ja kun kerran kiviä riittää, pyysin traktorikuskia heti töihin.

Istutusalueen jatkos sai kolme kiveä koristeeksi. Kivet tuosta painuvat talven aikana maan sisälle niin näyttävät luonnollisemmilta eivätkä taivaasta tupsahtaneilta. Alue on vielä peittämättä, se ei ole kevään työlistalla ensimmäisenä.
Jos meillä kierrätetään kiviä, niin kierrätetään muutakin maa-ainesta. Kottikärryissä oleva aines on viime kesänä isännänhuoneesta poistetua vanhaa lattiaeristettä. Eriste säilöttiin navetan taakse myöhempää käyttöä varten. Se on sellaista erittäin savensekaista hiekkaa. Olen käyttänyt sitä muun mullan ja kompostin kanssa yhdessä. Tässä kertaa käytin sitä navetan kivimuurin jatkeeseen sekaisin puutarhakompostin kanssa. Näin tulee hyvä kasvualusta tuleville istutuksille.
Lopuksi peitin kaiken mustalla kankaalla. Tämäkin saa muhia ensi kesään asti jos suinkin maltan.
Siinä uusi kivimuuri navetalta arboretumiin katsottuna. Pituutta on noin kahdeksan metriä ja leveyttä noin metri. Vaikka tuohon tulisikin puita tiuhaan, niin ajattelin istuttaa siihen kolme koristeomenapuuta. Yhden keskelle ja yhden molempiin päätyihin. Vielä pitää kysyä mitä koneiden käyttäjä on asiasta mieltä, koneilla pitää päästä kulkemaan sujuvasti. Paikka on paahteinen, muu istutus tulee sen mukaan.
Löysin eilen kasvimaalta erilaisia helmililjoja, mistä lie sinne tupsahtaneet. Epäilen muurahaisten kuljettamiksi. Siirsin kaikki parempiin kasvupaikkoihin, tällaiset taimet ovat erittäin tervetulleita.
Puukiipijäksi tupsahtanut Oiva kiittää saamastaan huomiosta. Puutarhakissan elämän opettelu sujuu hyvin, kun on päivän ulkona, nukkuu illan ja yön hyvin oman palvelijan vieressä.


16 kommenttia:

 1. Oivalla on täydellinen suojaväritys puukiipijälle!
  Näyttääpä kauniilta. Helmililjat ovat mukava ylläri, itse olen löytänyt niitä enemmän nurmikolta tänä vuonna kuin aiemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivalla on turhankin hyvä suojaväri, maastoutuu tehokkaasti ja suorastaan säikähdän kun hyppää jostain puskasta esiin. Helmilijoilla on ollut hyviä siemenvuosia.

   Poista
 2. Hauska ilvesmallinen puukiipijä. Muista ilmoittaa havainnosta BirdLifelle.
  Hieno muuri. Istuu kuin nakutettu paikalleen ja muodostaa ajan kanssa kauniin rajauksen.
  Olisipa oma traktori, vaikka meidän pienellä tontilla sille tuskin paljon tarvetta olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naukuva puukiipijä vaati vähintään ornitologin paikalle! Traktorilla ei ihan pieniin koloihin pääse, vaatii yllättävän paljon toimintatilaa.

   Poista
 3. Ollapa kiviä omasta takaa, ollapa oma traktori,.. Vitsi, miten hieno kivimuuri! Ollapa hieno peltomaisema, älä ihan kokonaan peitä näkymää kauas. Miten upea tästä tuleekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, peltomaisemaa ei ole tarkoitus peittää kokonaan, tykkään siitä itsekin. Kiviä täällä riittää, aina kun iskee lapion maahan, tulee kiviä vastaan.

   Poista
 4. Mainio kuva hyvin puuhun maastoutuvasta” puukiipijästä” .
  Projektinne edistyy mukavasti ja alue näyttää jo nyt hienolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä puukiipijä maastoutuu mainiosti. Traktorin avulla saa projektit etenemään nopeammin kuin käsien ja kottikärryjen avulla.

   Poista
 5. Ihana puukiipija.
  Kauniita kiviä. Muistan ikäni, miten meidän pihassa kaivinkoneen kuljettaja kirosi raskaasti, kun joutui pihamme kivet pyörittämään talteen. Yhtään kiveä ei mennyt tontilta. Hän sanoi, että "kyllä hulluja on monenlaisia". No minä olen kivihullu ja taidatpa olla sinäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastan kiviä, yhtään kiveä ei tältä tontilta viedä pois. Kivihullu siis ihan hyvällä omallatunnolla.

   Poista
 6. Olen erittäin mieltynyt kivimuureihin ja ihailen tuota sinun muuriasi ja ilmeisesti niin teillä kuin meilläkin jääkausi toppasi sulamaan hetkeksi - kiviä kaiken kokoisia löytyy ja aina kilahtaa lapioon, kaivaa mistä vain! Onni on oma traktori ilman muuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään kivimuureista. Kiviä löytyy, se on ihmeellistä miten niitä riittää.

   Poista
 7. Kuten tiedät, minäkin tykkään kovasti kivimuureista ja kivistä osana puutarhaa. Meilläkin on syntymässä yksi uusi kivien ja istutusten kokonaisuus. Traktori on välttämätön apu, jos ei ole omaa kaivinkonetta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä enää pärjättäisi ilman traktoria. Kivillä saa kaunista ilmettä puutarhaan ja vaihtelua.

   Poista
 8. Oivan kuulumisista oli kiva lukea ja hieno häntä onkin Oivalla. Onneksi kiviä varten teillä on traktori, varmasti auttaa muissakin hommissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivalla on hieno häntä ja osaa kovasti pörhistää sitä. Traktori auttaa monessa hommassa, viimeisin oli kasvimaalla.

   Poista

Kiitos kommenteista :)