lauantai 18. toukokuuta 2024

Kuin keväällä kukkiva hortensia

Ei tahdo pysyä tämän yhtäkkisen kesän perässä. Enpä muista toista toukokuuta, että meillä olisi nukuttu ikkunat auki helteiden takia. Tai kevättä, että sadevesisäiliöihin ei ole saatu kuin tippa vettä. Maakosteutta riittää joten puutarha ei ole vielä hätää kärsimässä.

Olen puutarhassa nyt kaiken vapaa-ajan, sisälle ei malttaisi tulla ja usein meneekin yli yhdeksään ennen kuin maltan tulla sisälle. Siinä jää sisätyöt, blogit sun muut hunningolle. Tästä hetkestä pitää nauttia, sisällä ehtii olla pitkän talven aikana.

Hurtanheisi kukkii tauon jälkeen. Sen kukka on suloinen, kuin keväällä kukkiva hortensian kukka. 
Kuin puhtaanvalkoista pitsiä. Kolme kukkaa oli yllätys, luulin, että niitä on tulossa vain kaksi.
Muitakin ihania yllätyksiä on noussut. Joka kevät luulen varjohiippojen hävinneen. Kunnes yhtäkkiä ponnistavat maasta ja melkein samassa kukkivat. Kalvevarhohiippa on runsastunut mukavasti.
Tarhavarjohiipat tekevät tänä vuonna runsaasti kukkia.
Tämän oranssikukkaisen varjohiipan nimeä en enää muista. Tunnistaako joku?
Hortensiapuutarha on osoittautunut hyväksi paikaksi kasvaa. Siellä menestyy moni sellainen kasvi joka kituu muualla tai on kuollut pois. Niihin lukeutuu koiranhammas. Ennen vain epäonnistumisia ja nyt, kukkivat hyvin ja jopa runsastuvat. Tämän valkoisen koiranhampaan sain vuosi sitten Vaalean vihreää-blogin puutarhasta. Siksi kaksinkertainen ilo sen selviämisestä.
Keltaisia koiranhampaita kasvaa kahdessa paikassa. Voi, että miten tykkään näistä. Seuraava haave on löytää jostain rusokoiranhampaan taimi.

Huomenna hoidan kasvimaan kuntoon ja teen viimeiset kylvöt. Kasvimaa koki taas yhden muutoksen, siitä myöhemmin lisää.


14 kommenttia:

 1. Minulla varjohiipat ovat vasta ihan pienillä nupuilla, syvällä varjossa kun ovat. Ehkä nekin voisi olla hieman enemmän valossa... Koiranhampaat ovat aivan ihastuttavia kevätkukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ovat puolivarjossa, lähinnä ilta-aurinko paistaa niihin. Tuntuvat viihtyvän. Koiranhampaat ovat ihania.

   Poista
 2. Hauska tuo hurtanheisi :). Hienoa, että löysit hyvän paikan koiranhampaille ja varjohiipoille.

  VastaaPoista
 3. Ihanat varjohiipat ja koiranhampaat. Tänä keväänä koiranhampaat kukkivat harvinaisen runsaina. Hieno on hurtanheisikin. Siinä on kauniit lehdet ja upea kukka.
  Meillä puutarha alkaa jo selvästi kärsiä kuivuudesta. Hiekkamaa on niellyt vähäisenkin kosteuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi oli suosiollinen koiranhampaille vaikka monelle muulle ei ollutkaan. Kuivaa on meilläkin, savimaa halkeilee ja kasvit ovat janoisia.

   Poista
 4. Varjohiippa yllättää, kuivien oksien seasta alkaa vähän kerrallaan näkyä vihreää ja humps sitten onkin jo kukassa. Toivottavasti tuolle oranssikukkaiselle löytyy nimi, on niin ihanan värinen että toivoisin myös omalle pihalleni löytäväni :)
  Koiranhampaat ovat kauniita, tullut tutuiksi puutarhablogeista. En muista olenko koskaan luonnossa nähnyt (en ainakaan ole nimeä ja kasvia osannut yhdistää).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin jo ihan varma, että varjohiipat ovat menneet muiden menetysten mukana. Viime talvi oli rankka osalle kasveista. Koiranhampaat ovat kauniita, nuo keltaiset ovat kukkineet tosi pitkään.

   Poista
 5. Nyt kyllä riittää tekemistä puutarhassa, sisähommat jäävät todellakin huonolle tolalle;)
  Meillä ei vielä näy varjohiippoja, toivottavasti näyttäytyvät piakoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisätyöt jäävät täysin paitsioon, pyykkiä on pakko pestä mutta muut hommat tahtovat jäädä. Eiköhän sinunkin varjohiipat nouse vielä.

   Poista
 6. Olisikohan tuo oranssi varjohiippa Epimedium x warleyense 'Orangeköning'? Mun mielestä mulla on samanlainen…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla se, pitäisi kaivella jostain jotain nimitietoja. Kiitos nimestä.

   Poista
 7. Hienoa, että koiranhammas on elossa. Olisiko sillä jo sivusipuli, kun on kaksi kukkaa. Varjohiipat ovat kauniita, minulla yksi varjohiippa nousi aikaisin ja palellutti lehtiään, kun takatalvi iski. Silti se nyt kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat ovat samassa varressa eikä näytä sivusipulilta, mietin onko tuo paikka liian kuiva, pitää seurata.

   Poista

Kiitos kommenteista :)