sunnuntai 5. toukokuuta 2024

#suuntanaomavaraisuus, toukokuu 2024, pienilmasto

 Pihapiirimme paikka on melkoinen helmi. Emme tajunneet sitä ostohetkellä, mutta myöhemmin asia on käynyt ilmi. Puutarha antaa etelään ja on loivassa rinteessä. Aurinko lämmittää puutarhaa hyvin varhain keväällä ja lumet sulavat nopeasti pois. Tuuli puhaltaa pelloilta ja kuivattaa puutarhan. Maassa on pohjana peruskallio hyvinkin pinnassa. Sen päällä on savipatja ja lopulta pintamaa. Vesisuonet ovat sopivasti kohdalla ja kaivoissa riittää vettä. 

Pohjoisen puolella suojaa tuo isot kuuset ja myös rakennukset. Virallisesti kuulumme kasvuvyöhykkeeseen II, mutta joskus tuntuu kuin III-vyöhykkeen alueelta ja joskus taas I-vyöhykkeen alueelta. 

Tontin pohjoisella rajalla on järeä kuusikko, tai oikeammin vapaasti kasvanut kuusiaita johon on istutettu kuuset kahteen riviin. Suojaa puutarhaa ja pihaa pakkaselta ja tuulelta. Kasvihuoneen suunta on ajateltu niin, että korkea tiiliseinä on pohjoiseen ja suuret ikkunat etelään. Huopa/lasikatto viettää etelään ja osaltaan lämmittää huonetta.
Kevyempikin suoja on hyväksi. Uuden istutusalueen takalaitaan on tehty kevyt kivimuuri. Se varaa lämpöä itseensä ja suojaa kevyesti pohjoisen puhallukselta.
Pihaa ja puutarhaa ympäröi pellot. Istuttamamme puut ovat vielä pieniä, eikä niistä ole suojaa vuosiin.
Risuaita suojaa ja antaa pesäpaikan ötököille. Harmillisesti myös kotiloille, mutta se on vaan siedettävä. Risuaidan puutarhan puolelle on istutettu muutama koivu ja tuomipihlajaa.
Kivimuurta järeämpänä versiona. Se suojaa muurin takana olevaa rosariota. Taustalla näkyy kaksi kuusta jotka istutettiin 2017, kun Suomi täytti 100 vuotta. Kuuset istutettiin nuorimman lapsenlapsen ristiäisissä ja kasteltiin kastevedellä. Hieno tapahtuma johon osallistui koko ristiäisväki.
Suotuisan pienilmaston eteen on siis tehty paljon työtä. Arboretumin tervaleppäaidanne on näkynyt blogissa monta kertaa. Se on kasvanut mukavan korkeaksi. Viime vuonna karsin siitä alimmat oksat pois jotta nurmikon leikkaaminen on helpompaa. Tervalepät ovat kaikki vähän eri korkuisia, mutta se ei itseäni haittaa, tulee luonnollisempi vaikutelma.
Satoja puita on istutettu, mutta myös säästetty vanhoja. Olemassa olevaa pienilmaston suojaa ei kannata hävittää, uuden kasvamiseen menee vähintään kymmeniä vuosia.
Kuva: Maija Astikainen

Tässä vielä elokuussa 2022 piha-alueesta ja puutarhasta otettu ilmakuva joka havainnoi miltä kaikki näyttää lintu perspektiivistä. Puut keskittyvät pohjoisen suuntaan, etelään on avointa peltomaisemaa. Rakennukset eivät tee umpipihaa, mutta kyllä esimerkiksi navetan suojaavan vaikutuksen huomaa, se on tuo kuvan suurin rakennus. Pituutta sillä on 30 metriä. Jos sitä ei olisi, puhaltaisivat tuulet pellolta täysin vapaasti.

Suuntana omavaraisuus postauksia luotsaavat Tsajut ja Korkeala. Alla linkit muihin sarjan toukokuun kirjoituksiin (päivitän linkit sunnuntain aikana).

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2024/

Kasvuvyöhyke 2

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/05/suuntanaomavaraisuus-5-2024.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2024-saa.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/05/haasteena-pitkat-sateettomat-jaksot.html

Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/05/matkalla.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/05/toukokuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-5/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18343

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/05/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-5-on.html

Kasvuvyöhyke 6

Farm escape https://farmescape.fi/saan-vaihteluihin-varautuminen

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/05/05/touko-24-tunne-kasvimaasi/

6 kommenttia:

  1. Ihanasti kerrottu juttu! Itsekin olen laittanut merkille pihanolosuhteita ja meillä ainakin pohjoistuuli pääsee riepottelemaan, kun sillä suunnalla on vasta taimikkoa ja peltoa. Osaltaan olen pihan ympärille istutellut puita ja pensaita, mutta kuten sinullakin, ne tarvitsevat usean vuoden kasvaakseen isoiksi suojapuiksi 😊 Kasvimaan pohjoispuolelle haluaisin köynnösseinämän ja uskaltaisin toivoa, että sen saisin tehtyä joko syksyllä tai ensi kesänä 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Köynnösseinämä kasvimaan suojana kuulostaa hyvältä idealta, suojaa on kivan näköinen. Puut ja pensaat kasvavat tuskaisen hitaasti. Tervaleppä jos miellyttää, niin se on nopeakasvuinen.

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus. On todella tärkeää kun on hyvä pienilmasto ja suojaa siellä missä tarvitaan . Meillä on vähän samanlainen tilanne että kalliot ja kuuset suojaavat pohjoista ja muuten on etelä tontti . Meillä on vaan paljon rinteitä ja aika hiekkainen maa se kuivuu helposti . Keväällä jossain syystä myös lumet sulaa hitaasti ???
    Aivan ihana tuo ensimmäinen kuva ja sen istutukset .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä keväänä on meillä jäänyt vesi lillumaan, on vieläkin todella märkää, edes tuulet eivät ole saaneet puutarhaa kuivaksi. Rinne on kiva, tuo vaihtelua ja moni kasvi viihtyy rinteessä.

      Poista

Kiitos kommenteista :)