lauantai 4. toukokuuta 2024

Sillä välin puutarhassa

 Tällä hetkellä työ ja siihen liittyvät menot haittaavat puutarhaelämää. Iltaisin on ihan liikaa menoja ja velvollisuuksia. Niinpä olen yrittänyt hyödyntää pienetkin hetket puutarhassa. Eilen perjantaina tulin puutarhasta sisälle vasta iltayhdeksältä. Sain vadelman leikattua, tukinarut korjattua ja tehtyä pihan viimeiset haravoinnit. Oli täysin tuuleton ilta ja se oli hyödynnettävä haravointiin. Tein haravoinnin laiskasti, vain suurimmat lehtikasat pois, loput hoitaa ruohonleikkuri.

Viime syksynä hankin Virosta 'Kojou-no-mai' japaninkääpiökirsikan. Olin aika epäileväinen taimen selviämisen suhteen vaikka tein sille hyvän suojauksen. Myöhäinen istutus ei aina suosi puuvartisia kasveja. Tällä kertaa olivat kaikki tähdet kohdillaan ja kirsikka selvisi talven yli hengissä. Kukintaa en tohdi vielä odottaa. Ja ihan varmasti suojaan uudestaan jos ennustetut kylmät säät toteutuvat. 

Puunrungolla näkyy puutarhan tuorein koriste, pieni etana jonka on tarkoitus toimia pelotteena kotiloille. Tiedän, ei tuo oikeasti pelota mitään. Oli vain ostettava koska sopii niin hauskasti puun rungolle matelemaan. Olen etsinyt tuohon metallisia muurahaisia, mutta ne on myyty kaikkialta loppuun.
Arboretumin keltaiset hyasintit ovat runsastuneet mukavasti. Tuohon on istutettu jonkin pääsiäisen kukat, ehkä sellainen kolmen hyasintin purkki. Vaikka keltaisen hyasintin kukinnot ovat harvat, tekee väri sen, että kukinta näkyy kauas.
Tätä sinistä esikkoa hehkutin jo instassa (kuten myös hyasinttia). Se on niiden kaksi vuotta sitten Barnhavenilta tilattujen siementen jälkeläisiä. Lajike ei ole tiedossa sillä tilaamani siemenet olivat siemensekoituksia ja oli täysi yllätys mitä niistä kasvaa. Tätä voisin koittaa saada pienesti myyntiin Avoimiin Puutarhoihin 16.6.
Kartanopionin alut ovat kuin pienet pölyhuiskat. Nämä ovat naapurista saadut, toivottavasti jaksavat tänä vuonna kukkia runsaasti, toistaiseksi ovat vasta harjoitelleet kukintaa. Kunhan huiskat tulevat vielä vähän esiin, näkyy niiden keskellä nuppu jos kukintaa on tulossa.
Tähdikki aloittelee kukintaansa. Olen ostanut tämän nuokkutähdikkinä, mutta Saila hienosti tunnisti tämän turkintähdikiksi. Tällä kertaa väärä kasvi ei haittaa, minulle kelpaa kumpi vain. Istutin tätä kahteen kohtaan, kumpainenkin kohta on kestänyt talven yli. Hortensiapuutarha on muutenkin osoittautunut kaikelle sinne istutetulle mieluisaksi paikaksi. Uskalsin napata aluetta kiertävän verkon pois jotta pääsen aloittamaan hoitotoimenpiteet. Kitkemään sinnikkäästi nousevat vuohenputket ja voikukat ja tietysti kuvaamaan kasveja.

Nyt joudan koulimaan tomaatit suurempiin purkkeihin ennen päivän puutarhatöitä.


14 kommenttia:

  1. Nyt tosiaan tuntuu, että kellon viisarit menevät nopeammin kuin olisi toivottavaa! Pelottaako kotiloita jokin - aika jännäö juttu! Tuo tähdikki onkin kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei pelota :D Tähdikki on tosi kaunis, sitä ei ole usein myynnissä, oli kiva löytö Prismasta toissa syksynä.

      Poista
  2. Ihana, että sait kirsikan talvehtimaan 🍒🌸 Se kukkii vasta vähän myöhemmin joten älä menetä toivoasi kukkien suhteen vielä. Pienetkin hetket puutarhassa piristävät ja antavat energiaa. Mukavia puutarhapuuhia Sinulle toivotellen☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ihanaa. Jos kukkii, niin parempi kuin myöhemmin, nyt on luvattu kylmiä öitä, jopa pakkasta. Kiitos samoin, mukavia puutarhahetkiä.

      Poista
  3. Tutulta tuntuu, muu elämä nappaa tällä hetkellä ihan liikaa aikaa puutarhalta. Onneksi lyhyessäkin ajassa ehtii jotain tehdä.
    Saila tunnisti vuosi sitten minunkin nuokkutähdikiksi sanomani kukan turkintähdikiksi. Onhan niillä selvä kokoero, mutta jotenkin sitä luottaa sipulipussissa merkittyyn nimeen.
    Kylläpä puutarhaan kaivamasi pääsiäishyasintti kukkii komeasti. Ostin samanlaisia täksi pääsiäiseksi ja niille on tarkoitus keksiä sopiva paikka puutarhassa.
    Kivaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toukokuu on minulla aina kiireinen muun elämän kanssa ja sitten juuri se kuukausi olisi parasta puutarha-aikaa. Niin minäkin luotan sipulipussin nimeen, varsinkin jos kasvi ei ole entuudestaan tuttu.
      Hyasintit kukkivat yllättävän hyvin puutarhaan uudestaan istutettuina. Kiitos samoin, kivaa viikonloppua.

      Poista
  4. Onpa tosiaankin upean ja harvinaisen värinen esikko. Kerrassaan ihana myös tuo tähdikkisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaaleansininen esikko on kaunis, sille vois olla vaaleanpunainen esikko kiva kaveri, niiden jälkeläisistä voisi tulla vaalean liiloja. En kyllä yhtään tiedä olisiko se oikeasti mahdollista.

      Poista
  5. Tuttu tunne! Nyt on vielä monenmoisia menoja muutenkin iltaisin, kun on harrastusten viimeisiä kokousiltoja ja työjuttuja. Puutarhatyöt alkavat vähitellen olla ajankohtaisia täälläkin. Lunta vielä levittelen lumikolalla, mutta lavakauluksia on jo näkyvissä lumen alta. Niin paljon olisi tehtävää, vaan kaikki ajallaan ja homma kerrallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toukokuussa kalenteri on ähkyisen täynnä. Pienetkin hetket on vietettävä puutarhassa.

      Poista
  6. Todella hienot silmut ovat japaninkääpiökirsikassa, löysit sille sopivan paikan. Kunpa se viihtyisikään oikein hyvin ja saisit nähdä sen kasvavan täyteen kokoonsa.
    Voi, miten hauskalta näyttävät kartanopionin alut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silmut on ja nuppujakin löytyi, se kukkii jos ei halla vie kukkia. Kartanopionin alut ovat hienoja.

      Poista
  7. Työt haittaavat harrastusta täälläkin. Onneksi kesälomaan ei ole enää pitkä aika. Toivottavasti säät edes muuttuisivat kesäisemmiksi, niin olisi mukavampi vaikka töiden jälkeen käväistä pikkuisen puutarhailemassa tai edes haukkaamassa happea.
    Onpa erikoisen värinen esikko! En muista koskaan nähneeni noin vaaleansinistä sävyä esikossa. Itselläni on vain selvästi tummansinistä ja sekin on violettiin päin taittavaa sekä vaalean liilaa, joka taas taittaa enemmän vaaleanpunaisen kuin sinisen suuntaan. Tuo tekee varmasti kauppansa avoimissa, jos saat sitä jaettua myyntiin. Siemenillekin voisi olla kysyntää (*nostaa käden ylös*).
    Minulla taitaa olla tuota samaa "nuokkutähdikki"-turkintähdikkiä. Muistelen, että ostimme ainakin Betweenin kanssa sitä samana syksynä ja sitten keväällä selvisi, että väärää lajiketta ovat. Ostitkohan sinäkin sitä samana vuonna?
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enää 20 työaamua kesälomaan, eli se alkaa ihan kohta. On erikoisen värinen, voin yrittää kerätä siitä siemeniä, siinä kasvaa vieressä muutakin väriä joten voivat olla sekoitusta. Ostin oman tähdikkini samana vuonna, se on sitä samaa erää luultavasti.

      Poista

Kiitos kommenteista :)