lauantai 25. toukokuuta 2024

Jättiläinen alamaisineen

 Tällä hetkellä puutarhaa hallitsevat kukkapuiden kukkapilvet. Suurin niistä kuuluu pihan alkuperäiselle koristeomenapuulle. En muista näiden 19 vuoden aikana, että siinä olisi ollut koskaan näin paljon kukkia. Se on oikea jättiläinen.

Puu on jättimäisyydessään hankala kuvattava.
Toisesta suunnasta kuvattuna.
Ja vielä kolmas kuva. Puussa kävi eilen mieletön pörinä ja surina, siinä on naapurin mehiläisillä melkoinen työ jotta saavat kukat pölytettyä. Kimalaisia ja ampiaisia näkyi olevan seurana.
'Hopa' tuntuu pieneltä jättiläisen rinnalla vaikka onhan sekin jo puun kokoinen. Viime vuonna kukinta oli mitätön, tänä vuonna runsas.
Vasemmalla 'Makamik' aloittelee, keskellä 'Hopa' ja oikealla taaempana kisikkapuu 'Latvian Matala'. Kukkapuita tuntuu olevan aina liian vähän. Suunnitteilla on hankkia lisää kunhan istutuspaikat ovat kypsyneet.
'Latvian Matala' lähempää. Tämä on ollut tuottoisin puutarhan kirsikoista. Harmillisesti linnut syövät sadon raakana ja omaan suuhun jää yleensä vain muutama kirsikka.
Kesäomenapuu näyttää mallia miten omenapuun tulee kukkia vaikka koko ei päätä huimaa. Tämä(kin) puu on verkotettuna koko kesän ettei tapahdu vahinkoa pihana eksyvän jäniksen kanssa. Siitäkin on kokemusta ja kokemuksesta oppineena siedän verkkoja läpi vuoden. 
Yläpihan marjaomenapuu piti viime vuonan täydellisen välivuoden. Nyt vuorossa on täydellinen kukinta.

Seuraavaksi ennen puutarhaan siirtymistä yritän metsästää mistä löydän 'Ruby' alppikärhön, sille on paikka valmiina. Muutoksesta lisää seuraavalla kerralla, liittyy puutarhan talvituhoihin.


14 kommenttia:

 1. Nyt meitä hemmotellaan ihanasti kukkivilla puilla. Täällä ryytimaalla jo nurmi peittyy valkoiseen (onneksi ei lumeen Ü), kun tuomen ja omenapuiden kukat pudottavat terälehtiään maahan.
  Ihailen noita kivireunoja, aina kun kuvissasi näkyvät <3
  Meillä jyrisee ukkonen (ja koira pelkää tuossa vieressä, läähättää kieli pitkällä ja tärisee), mutta sadepilvet eivät taida tähän kohdalle osua. Ennätin juuri lähteä Marketanpuistosta ukkosen alta pois.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättiläinen on myös alkanut tiputtaa terälehtiään. Kaikki kukinta menee nopeasti ohi mutta ehkä tämä on kuitenkin parempi pölytyksen kannalta kuin kylmä ja sade. Kiviä riittää, reunuksiin yms. ne on hyvä hyödyntää.
   Sadepilvet osasivat kiertää meidät taas kerran. Vähän harmittaa kun en lähtenyt Marketanpuistoon, uusille taimille olisi tilaa.

   Poista
 2. Oi että osaakin olla kaunista. Ihanan ihana tuo puujättiläinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihana, soisin sen elävän vielä toiset sata vuotta.

   Poista
 3. Jättiläisten kuvaaminen on aina hankalaa. Harmittaa, kun ei saa kuvaan taltioitua silmin nähtyä kokemusta. Tuskailin äsken ihan samaa, kun yritin kuvata eri suunnista mahtavasti kukkivia puita. Tämä vuosi tuntuu olevan monelle omenapuulle ja niiden sukulaisille ihan hurjan hyvä kukkavuosi.
  Meillä ei satanut yhtään, vaikka ennusteet lupasivat pientä sadetta illalla. Olisin toivonut kaunista sadetta piristämään puutarhaa. Näillä helteillä on lumisen talven kosteus kohta muisto vain. Yösade ei haittaisi päivän töitä.
  Ihania näkymiä kukkivista puista ja puutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuilla on hyvä kukintavuosi, luumulla oli meillä kohtalainen, kirsikoilla hyvä, päärynällä aika vaisu. Mutta odotan parempaa pölytystä koska ei ollut kylmä ja tuulinen sää jolloin se takuulla epäonnistuu.
   Ei satanut meilläkään. Kasvimaata olen jo sadettanut, muu on saanut vielä olla.

   Poista
 4. Upeat kukinnat. Voi, kun itsellekin mahtuisi vielä lisää kukkivia puita. Tai mahtuisihan niitä, jos ei muuta tarvitsisi mahtua. Tuo teidän vanhin koristeomenapuu ei ole ihan pikkuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jättimäinen, en ole tiennyt ennen, että voi koristeomenapuu voi kasvaa noin suureksi. 'Musta Rudolf' on pieni puu, kasvaa hitaasti. Sitä voi suositella jos tilaa ei ole paljon.

   Poista
 5. Todella upea jättiläinen. Kukkia täynnä. Isojen puiden ja muiden kokonaisuuksien kuvaaminen on tosi hankalaa. Ei vaan saa ikuistettua sitä tunnelmaa, jonka itse näkee.
  Koristeomput, kuten hedelmäpuutkin kukkivat tänä vuonna erityisen runsaina. Kesäomenapuussasikin on niin paljon kukkia, ettei enempää enää mahdu.
  Meillä satoi rakeita ja vettä sellaisella voimalla, että ompuista lähti kukat lähes kokonaan. Sade tuli kuitenkin tarpeeseen, joten en valita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade olisi niin tarpeen, täällä sitä ei ole näkynyt. Tänä vuonan omenapuissa oli hyvin kukkia, vain Pirja kukki vähemmän.

   Poista
 6. Upean näköisiä kukkapuita! Voin uskoa, mikä surina niissä käy. Teillä ei tainnut talvi juurikaan sitten kurittaa puita. Meillä luumut ovat heränneet jotenkin todella hitaasti ja vaivalloisesti. Saa nähdä, tuleeko kukkia lainkaan. Toivottavasti lähtevät kuitenkin kasvuun pian etteivät ole kokonaan menetettyjä tapauksia. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puut eivät kärsineet, mutta puuvartiset pensaat kyllä. Toivottavasti luumusi toipuvat ja lähtevät kasvuun.

   Poista

Kiitos kommenteista :)