lauantai 28. tammikuuta 2023

Vierailu ystävän luona

 En ollut tavannut ystävääni liki kahteen viikkoon. Pimeät illat töiden jälkeen, vesisade, tuuli, lumisade, laiskuus, kylmä ja mitä kaikkia tekosyitä sitä olikaan. Tänään hoidin ystäväni tapaamisen heti aamupäivästä navakasta tuulesta huolimatta. Ystäväiseni, puutarha, olipa kiva tavata pitkästä aikaa.

Tarkistusmatka kasvihuoneelle, siellä oli kaikki hyvin. Eilen kasvihuoneessa oli sisällä +7 astetta kun mies oli käynyt siellä, aurinkoinen päivä saa lämpötilan heti nousuun. Tänään oltiin nollan tienoilla.
Olipa mainio hankikanto ajatellen puutarhassa kävelyä. Ei tarvinnut miettiä mihin uskaltaa astua kun hanki ei pettänyt alta. Lunta on silti vain surkea kerros ja paikoitellen ei yhtään.
Jänisten salaattibuffetit on helppo tunnistaa. Tässä on kaivettu esiin bellisten kasvusto.
Virittelin suojaverkkoja sillä huomasin, että pallotuijien kärjissä oli jo ruskettumaa. Tosin se saattaa olla jo kuivan kesän peruja, näille on hankala löytää tässä puutarhassa varjoisaa paikkaa. Nyt on sitten suojattu kerrankin ajoissa tulevia aurinkoisempia säitä varten.
Havuja napsin jouluruusun ja vuoriarhon suojaksi. Juuri sopivasti piti poistaa oksia jotka roikkuivat liikaa jäteastioiden päällä.
Alppiruusumetsikössä ei ole yhtään lunta. Siellä ei ole vielä kiirettä verkkojen kanssa, ympärillä kasvavat havupuut suojaavat todella hyvin. Tänään tuulen ollessa kova, jätin vielä varjostukset laittamatta.
Osa alppiruusuista ei saa keinotekoisia varjostuksia ollenkaan vaan niille riittää luonnon tuoma suoja. Tämä matala alppiruusu on yksi niistä.
Herkin kelta-alppiruusu tarvitsee vahvan suoja. Niinpä se sai päällensä vanhan untuvatäkin. Herkkis kun ei kestä oikein yhtään kovaa pakkasta. Täkin alla on kori joka on täytetty ilmavasti oljilla. Tällä suojalla on menty pari vuotta ja alppiruusu on kestänyt talvet hengissä. Lisäksi sitä suojaa hyvin viereinen kuusi oksineen.

Nyt ystävä saa jäädä huomiseen, muut puuhat kutsuvat.


10 kommenttia:

 1. Oli varmasti odotettu ystävän tapaaminen <3 Ihmettelin kuvia katsoessani , kuinka vähän lunta siellä on! Täällä Kainuussa lunta on paljon! Eilen satoi lisää pitkin päivää. Hanki saattaisi täälläkin (ainakin paikoitellen) kestää. Pitääpä ihan kokeilun vuoksi testata tänään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli odotettu tapaaminen, kävin tänäänkin jo yhden kerran tapaamassa. Täällä on todella vähän lunta, ehkä n. 10cm kun eilen satoi vähän lisää. Normaalisti on enemmän tässä vaiheessa vuotta. Mielenkiintoista nähdä tuleeko koko talvena enempää lunta, sääennuste näyttää kovin lauhalta.

   Poista
 2. Puutarha onkin ystävä parhaasta päästä.
  Hyvä huomio tuo varjostusverkko. Alkaa olla käsillä niiden esiinkaivuhetket.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha on täydellinen ystävä. Varjostusverkkojen aika tuntu yllättävän joka vuosi kuten talvi autoilijat.

   Poista
 3. Hyvää ystävää on kiva käydä moikkaamassa. Teillä pääseekin vielä helposti liikkumaan ja tutkimaan paikkoja, kun ei ole liikaa lunta. Toivottavasti kasvit kuitenkin selviävät vähemmälläkin lumipeitteellä. Onneksi ei ole vielä ollut hirmupakkasiakaan. Bellikset ovat oikeaa jänisten herkkua. Ne kaivellaan meillä esille heti ensilumien sataessa. Onneksi niitä ei laidunnus haittaa. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen satoi vähän lisää lunta mutta nyt on hyvä liikkua puutarhassa kun lumipeite kantaa. Tarkastin kaikki verkot samalla. Bellikset tuntuvat olevan herkkua, saavat syödä kunhan eivät kisko juurineen maasta.

   Poista
 4. Ihanaa kun sait aikaiseksi käydä moikkaamassa puutarhaa💚 Siellä se on ja odottaa meitä uskollisia ystäviään...

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)