maanantai 2. tammikuuta 2023

Kirppiksellä ja kotona

 Kierrätys on ollut aina lähellä sydäntäni. Kirppareita olen kiertänyt koko aikuisikäni, lapsuudesta en muista olisiko kirppreita edes ollut silloin 1970-luvulla tai 1980-luvun alussa. Joskus saatan etsiä jotain tiettyä, yleensä menen avoimin silmin, löytöjä voi tehdä vaikka juuri mitään erityistä ei etsisi.

Yksi mitä etsin aina, ovat suuret ja lasitetut saviruukunaluset. Ne maksavat uutena maltaita ja kirppareiltakin niitä löytyy kovin harvoin. Tämä halkaisijaltaan 25 cm yksilö löytyi vuoden vaihteessa, hintalapun mukaan se oli uunivuoka ja hintaa 1,5€. No uunivuoka se ei ollut, hinta sentään oli sopiva. Tämä tulee joko salin yhden saviruukun alle tai sitten lintujen juomapaikaksi puutarhaan.
Kierrätystä meillä harrastetaan muutenkin. Heti kun pakkausmuovin erilliskeräys tuli, alettiin meillä kerätä muovit. Käytän paljon multasäkkejä joihin muovi kerätään ja viedään kierrätyspisteelle. Säkki on kätevän kokoinen, pakkausmuovia tulee yllättävän paljon. Kun säkin täyttää väljästi, soljahtaa se hyvin keräysastian uumeniin. Hain navetan uumenista yhden pussierän lasikuistille odottelemaan käyttöä.  Ehkä tuon voisi laittaa kauniimmin esille, vaikka vanhaan pärekoriin. 
Yleistä hintojen nousua muuten kuvaa hyvin jätekuljetusten kallistuminen. Vuoden 2021 jätekulut olivat taloudessamme 95€ kun taas vuonna 2022 jätekulut olivat 128€. Moinen nousu siitäkin huolimatta, että harvensimme taas tyhjennyskertoja viime vuonna.
Ostin ennen joulua marketista pahasti näivettyneen jouluruusun eurolla. Se on virkistynyt silmissä ja pukkaa ahkerasti uutta versoa. Väristään en yhtään tiedä mutta veikkaan valkoiseksi. Tavoite on pitää jouluruusu hengissä ja istuttaa se puutarhaan.
Ja olihan se hankittava vuoden ensimmäinen esikko kun tuli näin kaunis valioyksilö vastaan. Tämän kanssa on sama tavoite, pitää hengissä kunnes pääsen istuttamaan esikon puutarhaan. Sekä saviruukku, että lasialusta ovat kierrätyslöytöjä.
Vielä viimeinen kierrätyskuva. Pojan koirista tulee karvaa ja välillä toivon sitä puutarhaani hyödynnettäväksi. En tiedä karkoittaako jäniksiä, mutta on ainakin yritetty. Levitin suuren pussin karvaa mahdollisille syönnin kohteeksi joutuville puille ja pensaille. Jos ei karkota jäniksiä, niin ainakin keväämmällä karvoja pesimistarpeiksi keräävillä linnuilla on pesämateriaalia.

Nyt taidan lähteä hakemaan erän puita liiteristä. Loppuviikoksi on luvattu kylmää ja taloa pitää aina lämmittää vähän etukäteen jotta kylmä ei käy luihin.23 kommenttia:

 1. Hyvä löytö tuo aluslautanen, noita isoja tosiaan tarvitsee! Olen ostanut kirppikseltä kyllä kaikenlaisia muitakin toimeen soveltuvia astioita, jotka ovat vain silmää miellyttäneet.
  On teillä jätemaksut nousseet tosiaankin melkoisesti, huh. Muovijätettä tulee eniten kaikesta jätteestä, sen huomasi, kun alkoi muovia kerätä erikseen.
  Hyvä idea tuo koirankarva, ja se ei ole mikään ongelma, jos jää puutarhaan tai kulkeutuu luontoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki käy täälläkin, lähinnä hinta sanelee sopiiko. Äiti oli kerran heittämässä pois rumaa tarjoilulautasta missä oli kunnon reunat, kiireesti pelastin ison ruukun aluseksi. Jätemaksut ovat nousseet todella paljon eikä enää voi pidentää tyhjennysväliä. Koirankarva häviää mukavasti ja on vain hyödyksi.

   Poista
 2. Jouluruusu näyttää nyt oikein hyvälle!
  Pakkausmuovia tulee tosiaan paljon. Huomattavasti sekäjäte vähentyy kun kierrättää pakkausmuovin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu on toipunut hyvin, olen kastellut sitä lumella ja jääkylmällä vedellä. Pakkausmuovi taitaa olla määrältään suurin jäte.

   Poista
 3. Kierrän aina tarkasti kirppisten kukkaruukkuhyllyt. Pieniä ruukkuja ei enää tarvitse ostaa, mutta keskikokoisia ja suurempia hankin, jos ovat edullisia ja/tai erityisen kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kauneimmat ja parhaimmat ruukut ovat kaikki hankittu käytettyinä, suuria ja keskikokoisia etsin itsekin. Viime kesänä laitoin osan pienistä saviruukuista kiertoon, ei niitä tarvitse olla useita kymmeniä.

   Poista
 4. On tosi hyödyllistä olla jokin kestoaihe /-tarve, kun käy kirppareilla. Sitä kun ei aina muista jotain yksittäistä tarvetta jo paikan päällä ollessaan, ja sitten sitä jälkikäteen harmittelee, kun ei älynnyt kirpparilla etsiskellä. Minulla kävi hiljattain ihan vastaava tuuri kuin sinulla: löysin eurolla upean käsintehdyn savikoristeruukun ja se tapahtui hetkeä ennen kun olin jo luovuttamassa ja aikeissa lähteä etsiskelemään jonnekin isoon markettiin sopivaa koristeruukkua. Se löytö ilahdutti kahta isommin, kun olin juuri miettinyt tuota tarvetta :). Kivaa alkanutta vuotta, Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään aina muista kaikkia tarpeita ja sen olen huomannut, että jos väsyneenä menee kiertelemään niin ei näe mitään. Löysit ruukun vähän kuin viime tingassa :)
   Kiitos samoin, kivaa alkanutta vuotta.

   Poista
 5. Kirpparit ovat parhaita ostospaikkoja, tavaraa on maailmassa niin paljon, että kierrättämällä sitä selvitään hyvin pitkälle. Oma superlöytöni energiakriisiin oli kaksi uutta, käsinneulottua, käyttämätöntä villapaitaa 7,50 € ja yksi alpakkavillapaita 2,50 €. Jätemaksut nousevat vaikka kierrätyksen myötä sekajätettä tulee todella vähän. Hienoa, että jouluruusu pelastui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, oletpa tehnyt hienot löydöt. Itsekin etsin kirpparilta uutta villatakkia, sis aitoa vilaista, toinen mikä pitäisi löytyä on uusi villakangastakki. Uusissa takeissa on yleensä vain "villaa". Jätemaksut vaan nousevat eikä mitään voi.

   Poista
 6. Hienot kirppari löydöt minäkin olen ostanut muutaman suojaruukun sieltä . Hienoa että jouluruusu on noin pirteä ja hieno esikko . Meillä tulee myös muovijätettä paljon ja siihen tämä maailma vielä tukehtuu .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muovia riittää, onneksi edes osa siitä päätyy kiertoon.

   Poista
 7. Kierrätys kannattaa niin kirppareiden kuin jätteenkin osalta. Teillä on vähän kalliimmat jätemaksut kuin meillä. Meillä tulee ensi vuonna maksamaan sekajäteastian tyhjennys perusmaksuineen melko tarkkaan satasen verran. Hinta nousi täälläkin selvästi. Muovijätettä tulee ihan valtavasti! Nyt kun sitä kerää, huomaa, kuinka moni asia on ylipakattu. Varsinkin lasten joululahjoissa oli usein muovipussia muovipussin sisällä.
  Minäkin etsin jossain vaiheessa kirppareilta lasitettuja isoja saviruukunalusia mutta niitä ei tullut vastaan. Sittemmin asia on unohtunut, kun on ollut muovisia tai lasittamattomia alusia. Lasitettu olisi vain aina parempi, niin ei tarvitsisi miettiä, tuleeko kosteus lasittamattomasta alusesta alla olevalle pöydälle. Nyt olen kerännyt kaapeista tavaraa erilleen ja laskeskellut, joko niitä on niin paljon, että kannattaa vuokrata kirpparipöytä. Netissä olen myynyt joitakin tavaroita, joille ei ole itsellä käyttöä mutta varsinkin lasten pieniksi jääneet vaatteet tuntuvat jäävän siellä myymättä. Niiden luulisikin menevän paremmin kaupaksi kirpparilla, kun ostaja pääsee vapaasti hypistelemään ja tutkimaan vaatteiden kuntoa ja materiaaleja. Pitää vielä penkoa muutama kaappi, jotta saisi myyntihinnalla edes pöytävuokran+provikan katettua.
  Upea löytö tuo euron jouluruusu, olipa nyt sitten valkoinen tai punainen. Hienosti se on lähtenyt virkoamaankin. Pidetään peukkuja, että se selviää kevääseen saakka.
  Hyvää alkanutta puutarhavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa molemmissa on mukana se joka talouden maksettava ekomaksu 33,50€ (jos muistan summan oikein), mutta silti on paljon kun tyhjennyksiä on vain energiajäte 6kk:n välein ja sekajäte 3kk:n välein. Energiajäte jää ensi vuonna pois kun kaatopaikan kierrätys tehostuu eikä sitä enää kerry koska ihmiset kierrättävät muovia niin hyvin.
   Kirpparille ei kannata mennä ihan pienen tavaranyytin kanssa, paikkamaksut vie jo paljon eikä ihan miinukselle haluaisi jäädä.

   Poista
 8. Pitääpä tsekata, paljonko meidän jätemaksu on korotuksen jälkeen. Sekajäteastia tyhjennetään viiden viikoin välein, eikä se juuri koskaan ole täynnä. Meillä on autotallissa laatikot, joihin lajittelemme pahvin, muovin, paperin (jota tulee aika vähän), metallin, lasin ja pullot. Kerran viikossa otetaan laatikot kauppareissulle mukaan ja tyhjennetään ekopisteessä. Lasia ja metallia ei tarvitse joka viikko viedä. Muovi- ja pahvilaatikko ovat aina pullollaan. Mikä tahansa tavara on nykyisin pakattu kolmin kerroin muoviin ja pahviin.
  Kirpparit ovat oiva paikka hankkia ja löytää kivaa ja tarpeellista. Lähinnä käyn SPR:n Kontissa, kun se sattuu hyvin kulkureitin varrelle. Pyrin vähentämään uuden tavaran hankkimista ja kirpparillakin koitan pitää maltin mielessä.
  Mainio jouluruusu. Siinä on ainesta selvitä kevääseen. Tsemppiä hänelle.
  Tänään kolahti Kotipuutarhalehti postilaatikkoon. Siellähän sinä olet. Hieno juttu. Tosin itse ottamasi kuvat blogissasi kertovat enemmän ja paremmin puutarhastasi.

  VastaaPoista
 9. Kirppareita on kiva kierrellä ja löydöt ilahduttavat pitkään! Pidin itse kirpparipöytää ensin alkukesällä ja sitten marras-joulukuun vaihteessa, on siinä aika homma, kun hinnoittelee kaikki tavarat ja joka päivä pitää käydä "siistimässä" pöytää. Ja todella halvalla joutuu myös myymään, mutta jos ei tavaroilla enää ole itselle käyttöä, niin parempihan ne on laittaa kiertoon. Aiemmin etsiskelin tarjottimia ja alustoja taimipurkkeja varten, mutta nyt niitäkin on jo tarpeeksi. Muovijätteen määrä todellakin konkretisoitui, kun muovien kerääminen aloitettiin. Eihän juuri muuta roskaa tulekaan! Mutta hyvä oli edistysaskel ottaa muovit jatkojalostukseen. Takanlämmityspuuhissa täälläkin ollaan, toivottavasti ei tulisi kamalaa pakkastalvea! Hyvää vuoden jatkoa!

  VastaaPoista
 10. Hyvä löytö. Ittekki aluslautasia kirppariilta löytäny monet kerrat. Vois taas teherä kirpparikiarroksen pitkästä aikaa.
  Muaviroskaa tuloo ihan tuhottomasti. Täälei eres kerätä, enoo ainakaa huamannu.
  Lehtijutun luin mäkin. Samaa miältä ku Between; parempia kuvia olisin orottanu. Onneksi niiton plokis :)

  VastaaPoista
 11. Meilläkin pahvit, muovit, metallit, lasitavara ja sanomalehdet kierrätetään ja viedään niille varattuihin paikkoihin jäteasemalle. Itse piharoskikseen tavaraa kertyy vähän ja jäteauto käykin vain kerran kuukaudessa.

  VastaaPoista
 12. Meilläkin pahvit, lasit, metallit, muovit ja sanomalehdet kerätään ja viedään säännöllisesti jäteasemalle. Itse piharoskikseen tulee vähän jätettä ja jäteauto käy vain kerran kuukaudessa.
  Toivottavasti kommentti tulee läpi. Blogger kun taas temppuilee.

  VastaaPoista
 13. Hieno löytö tuo savilautanen💚 Pitäisikin taas lähteä kierrokselle...

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)