tiistai 17. tammikuuta 2023

Ikkunoita puutarhassa

 Puutarhaeloa-blogin Riitta postasi puutarhansa ikkunoista, eli aukoista jotka toimivat puutarhan ikkunoina. Samalla hän haastoi meitä muita kertomaan oman puutarhan ikkunoista. Tässä tulee Arvilan puutarhan ikkunoita.

Kuva on jonkun vuoden takaa mutta ikkunan maisema on edelleen (lähes) sama. Meillä piha ja puutarha jakaantuvat yläpihaan ja alapihaan. Yläpiha on koristepiha, siellä on vain perennoja ja muita istutuksia. Kasvimaat, kasvihuoneet ja muuta laajemmat alueet kuten luumulehto keskittyvät alapihalle, eikä niitä näe suoraan yläpihalta. Yksi näkymä kasvimaille avautuu rinnepuutarhan läpi.
Tämäkin kuva on parin vuoden takaa mutta se kuvaa hyvin yläpihan maisemaa pionipuskan läpi katsottuna. Aitan takana on uusi kasvihuone ja puutarhan uusimmat alueet.
Uuden kasvihuoneen tienoolla on vielä kovin avointa ennen kuin puut kasvavat kunnon mittoihin. Silti 'Hopa' antaa jo hyvää osviittaa tulevista maisemista, kasvihuonetta voi katsoa puun alta kivipolkua seuraten.

Vanhan kasvihuoneen humalaportti on ikkuna kasvihuoneeseen ja kasvimaalle erottaen ne nurmialueesta.
Kesäinen yläpihan taukopaikka jää sopivasti katseilta piiloon. Sen huomasi myös Alma-kissa joka totesi, että pöydältä on hyvä tarkkailla huomaamattomasti ympäristöä.
Yksi lempi-ikkunoista näyttää maiseman navetan kulmalta alas kasvimaille ja kasvihuoneille. Maisema avartui huomattavasti lisää kun tuolta horisontissa siintävän pellon reunasta kaadettiin pusikot pois. Nyt näkyy kauas metsäalueille saakka.
Uusi hortensiapuutarha toi puutarhaan paljon lisää ikkunoita. Tämä on suosikkejani, näkymä polulta hortensiapuutarhaan.
Arboretumin maisemista ja ikkunoista voisi tehdä oman postauksen. Huomasin ottaneeni niistä ihan liian vähän kuvia. Kunhan köynnöskaaren köynnökset sitten joskus kasvavat tuuheiksi, tulee tähänkin mielenkiintoinen ikkuna.

Löysin kivipuron yli menevästä sillasta ja ruusuportista vain keväisen kuvan. Kesällä tuosta näkyy vain vähän läpi ja se on kuin pieni tirkistelyaukko puutarhaan, etenkin sillan toisella puolella seistessä.
Keskelle arboretumia on muodostunut käytävä, sitä kävellessä avautuu koko ajan eri maisemia ja istutusalueita. Yritän tallentaa muistiini, että arboretumista ja sen näkymistä voisi kuvata pienen videon ensi kesänä.

Yksi suurimmista ikkunoista avautuu kun seisoo melkein tontin laidalla ja katselee ylös talolle ja puutarhaan. Kivimuurit nurmikäytävän ympärillä, koivut, aitta ja muut istutukset rajaavat katseelle sopivan tilan ja sen tilan päädyssä häämöttää talo. Taloa ei paljoa kuvassa näy mutta kyllä se siellä on, kasvillisuuden takana. Tätä näkymää rakastan ja siihen on hyvä päättää postaus puutarhan ikkunoista.23 kommenttia:

 1. Kyllä avautuu upeita näkymiä ikkunoista teidän puutarhaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Lisääkin olisi olut, mutta ei ole kuvia niistä.

   Poista
 2. Vau, mitä upeita näkymiä. Näissä "ikkunoissa" silmä todella lepää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko, tähän oli kiva etsiä kuvia, tuli paljon muistoja mieleen.

   Poista
 3. Teillä on kaunis vanha puutarha ja sen ympäristö ikkunoita löytyy vaikka kuinka paljon. Kiitos oli mukavaa kurkkia .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila <3 Ikkunoita on kiva olla, tykkään itsekin katsella niiden läpi.

   Poista
 4. Ihastuttavia näkymiä jokaisessa ikkunassa. Pari kuvaa lehdettömästä ajasta kertovat, että nähtävää on myös ennen ja jälkeen kesän. Puutarhasi on rakentunut vuosi vuodelta kauniimmaksi ja mielenkiintoisemmaksi.
  Hauska kuva Almasta. Kissat tietävät parhaat paikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon sitä on nähtävää talvellakin, havuja pitäisi opetella lisäämään, ne antavat näköä ympäri vuoden. Kissat tietävät parhaat paikat!

   Poista
 5. Löysit paljon kuvia puutarhasi kauniista ikkunoista. Minäkin tykkään tosi paljon kaikenlaisista puiden oksien ja porttien alta näkyvistä näkymistä. Arboretumisi on jo niin kukkaisa ja kaunis!

  VastaaPoista
 6. Ihania ikkunoita ♥ ja ihan järkyttävän kaunis tuo humalaportti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Humalaportti on hieno nyt kun humalat kasvavat iän myötä suuriksi.

   Poista
 7. Oi, miten monta kaunista ikkunaa! Kiva, kun on ikkunoita, joista näkee vain lähelle ja runsas kasvusto on ympärillä ja vastassa, ja sitten ovat nuo näkymät, missä horisontti siintää paljon kauempana. Uuden kasvarin ympäristössä muutos tulee varmasti olemaan lähivuosina suuri, kunhan kasvit pääsevät kasvuvauhtiin! Tuossa menee tovi jos toinenkin, kun on käynyt joka ikkunasta kurkistamassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suureen puutarhaan saa mahtumana kaikenlaista. Olen samaa mieltä, uuden kasvarin alueesta tulee kiva. Siinä on kasvamassa myös kolme koristeomenapuuta, en malta odottaa miten kauniita ovat sitten joskus kun kaikki kolme on kukassa.

   Poista
 8. Kauniita ikkunoita ja niistä avautuvia näkymiä! Kesäinen taukopaikka ja arboretumin köynnösportti hurmasivat minut todella mutta nuo kaikki muutkin näkymät ovat upeita. Jokaisesta ikkunasta avautuu maisema, jota haluaisi lähteä tutkimaan tarkemmin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Kesäinen taukopaikka kukkaloiston keskellä on kiva.

   Poista
 9. Voi että, mitä näkymiä teillä onkaan! Onpa hieno piha, ja mitkä maisemat! Ihanasti olet uskaltanut lähteä muuttamaan perinteistä pihaa. Lehtijutusta luin, että olet jättänyt talon ympäristön perinteiseksi ja rakentanut uudenlaista puutarhaa talosta kauemmaksi. Hyvä ajatus, ja todella kaunista jälkeä olet saanut aikaiseksi. Arboretumiin on muodostunut upeita kulkuväyliä ja näkymiä.
  Näitä kuvia oli mukava katsastella. Kiva, kun lähdit haasteeseen mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on upeat maisemat. En ole ihan varma ovatko nuo pellot kulttuurihistoriallisesti peltoina säilytettäviä, sellaisiakin täällä kylällä on. Oli ensimmäisiä ajatuksiani, että puutarha tehdään hiukan talosta kauemmaksi, tosin nyt yläpihalta löytyy myös perennoja ja puita mutta erilaiset rakennelmat puuttuvat.

   Poista
 10. Ihanaa, että sinäkin teit tästä jutun. Puutarhasi ikkunat ja näkymät ovat todella kauniit. Tuo näkymä kauas peltoaukeiden yli on ihan henkeäsalpaavan hieno.
  Ihanasti teillä kehystävät puut montaa näkymää, avautuu pitkiä linjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peltomaisemat ovat kauniit, näkyy kauas ja niistä tulee levollinen olo.

   Poista
 11. Näistä ikkunoista olikin kiva katsella upeaa puutarhaasi.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)