tiistai 10. tammikuuta 2023

Varaston inventaario, hyötykasvit

 Aika käydä siemenvarastot läpi ja tarkistaa löytyykö kaikkea vai onko tehtävä tärkeitä hankintoja. Viime vuonna tyhjensin siemenlaatikkoa urakalla. Karsin kylmästi pois ne hyötykasvit joita en tarvitse tai en halua enää kasvattaa. Kylvin kaikki perennat ja yksivuotiset pois. Aloitin siemenvaraston kanssa lähes puhtaalta pöydältä, tai tässä tapauksessa laatikolta. Pohjavarastoa jäi vielä sopivasti mutta hankintojakin on tehty.

Luumutomaateissa vanha valikoima. Viime vuonna kokeilin ensi kertaa lajikkeita 'Ravello' F1ja 'Olivade' F1. Molemmat sellaisia, että kasvatan niitä myös tänä vuonna ainakin yhdet taimet. Keskellä oleva 'Mandat H' on suosikkini, tekee pienehköt ja makeat tomaatit, sellaiset joita voi ahmia tuoreeltaan ähkyyn saakka. Tilasin sen siemeniä viime vuonna Ruotsista niin paljon, että tänä vuonna ei tarvitse tilata uusia.
Kirsikkatomaatteja tekevistä pensastomaateista suosikkini on 'Vilma'. En laita muita lajikkeita pensastomaateista tänä vuonna keltaisen lisäksi. Vilma tekee paljon satoa, sopivan aikaisin ja satokausi jatkuu pakkasiin saakka. Helppo kasvattaa ja voi sanoa takuuvarmaksi joka vuosi. Vasemmalla on nimetön siemenpussi Virosta, lajike on kuitenkin todennäköisesti 'Vilma'. Sen pussin siemeniä riittänee vielä kymmeneksi vuodeksi, onneksi tomaatti itää vaikka siemen olisi todella vanha.
'Moneymaker' teki viime vuonna huonosti satoa jostain syystä. 'Supersweet 100' tulee myös kasvihuoneeseen tänäkin vuonna. Sungoldin jätän pois koska meillä se halkaisee hedelmänsä liian herkästi vaikka muutoin kasvaa hyvin ja tykkään sen mausta.
Sungoldin tilalle tulee 'Goldkrone' ihan vain sen takia, että oli niin edulliset siemenet. Ja onhan se kiva kokeilla jotain uutta. Pensastomaatti 'Balcony Yellow' on tuttu lajike vaikka en kasvattanut sitä viime vuonna, ei löytynyt siemeniä kohtuuhinnalla. Kuten näkee, Riikan kauppahallissa on hinnat kohdallaan. 'San Marzano' 2 on kuulemma loistava pastakastikkeen tomaatti. Niitä näkee ruokakaupassakin myynnissä. Kokeillaan toimiiko minun kasvihuoneessa.
Viime vuoden kasvukauden hyvän kokemuksen perusteella lisään paprikavalikoimaa. Oranssin suippopaprikan siemenet on otettu talteen omista paprikoista jotka kasvatin viime vuonna kaupan oranssin suippopaprikan siemenistä. Paprikat 'Luteus F1' ja 'Yellow California Wonder' löytyivät alennusmyynnistä syksyllä. Keltainen paprika on koko perheen herkkua, toivotaan, että niistä saadaan satoa. Paprikat kylvän helmikuussa, ehtivät tehdä viime vuoden perusteella satoa.
Kurkkuja laitan paljon. Niitä pitää riittää syötäväksi tuoreena ja säilöttyinä. 30 tölkkiä maustekurkkuja on kohta syöty, ensi talveksi voisi ottaa tavoitteeksi säilöä 50 tölkkiä. Lajikkeet ovat samat kuin viime vuonna, 'Louisa' F1, 'Passandra' F1, 'Bella' F1 ja 'Sonja'. Sonja soveltuu mielestäni paremmin säilöntään kuin tuoreena syödyksi, sen siemenet käytän loppuun mutta en osta enää uusia.
Avomaan kurkkujen kanssa tuli viime vuonna surkea sato. Oli liian kuivaa ja toisaalta jäi muiden kasvien varjoon. Tänä vuonna uusi yritys mutta vanha lajike 'Beth Alpha'. Kävi vielä niin, että kaikki tuon lajikkeen omat taimet näivettivät ja lopulta ostin taimet kaupasta. Annan kuitenkin toisen mahdollisuuden koska siemeniä on reilusti jäljellä. 'Sherpa' F1 lajikkeen toin Riikasta, sitä voi kasvattaa avomaalla tai kasvihuoneessa. Taidan kokeilla molempia paikkoja.

Kävin muidenkin hyötykasvien siemenet läpi. Kaaleja on, samoin kesäkurpitsaa, salaattia, porkkanaa ja pinaattia. Vain herneiden siemeniä pitää ostaa ja ruusupapuja. Vesimelonia sain yhden palluran vaikka taimia oli neljä, ehkä tällä kaudella käy parempi tuuri. Härkäpapua kasvatan nykyisin vain lannoitustarkoituksessa joten sen siemeniä on reilusti tallessa. Hyvä on ollakin, sillä toissavuonna en saanut siemeniä talteen yhtään. Onneksi oli vanhaa varastoa tallessa.

Tämän vuoden tavoitteeksi otan siementen talteen keräämisen. En ole tehnyt sitä tomaattien enkä kurkkujen osalta, mutta kun katsoin tämän vuoden hintoja siemenliikkeiden sivustoilta nousi hiukset pystyyn. Seitsemän euroa tai ylikin on minulle liikaa tomaatin tai kurkun siemenistä. Kun kerää siemenet talteen omista kasveista, säästää huomattavan summan jolla voi sitten ostaa erityislajikkeiden siemeniä kalliimmallakin hinnalla.18 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta minkä luin todella kiinnostuneena .Tänä vuonna toivottavasti kasvihuoneemme nytkähtää vihdoin alulle . Se että tuskin kerkiän siinä mitään kasvattaa mutta seuraavana vuonna ainakin .Nyt kiinnostus herää jo hyviin lajikkeihin . Minäkin olen ottanut yhdestä tomaattilajikkeesta siemeniä Muutama vuosi sitten sain ystävältä minkä veli kasvattaa niitä jossain Venäjän puolella ja hän ystävä toi sukassa kaksi minulle . Olivat isoja ja todella hyviä . Otin silloin siemeniä talteen ja kasvatin kerran seinustalla lasien ja muovin alla .Sain hyvän sadon ja otin taas siemeniä talteen . Ne on nyt tallessa .
  Sain myös erittäin hyvän kurkun säilöntä ohjeen mikä maistuu vähän kuin kaupan Amerikan kurkku pikkelssi . Kasvatin avomaa kurkkua ensimmäisestä kertaa viime vuonna ja sain hyvän sadon . Tein myös paljon kurkkusäilykkeitä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kasvihuone teidän tontilla olisi hyvä, olen ymmärtänyt, että paikka on aurinkoinen. Tomaateista en ole ottanut siemeniä talteen mutta taidan tänä vuonna tsempata sen suhteen. Tuollaisen vanhan siemenaarteen kun saa niin siitä kannattaa pitää kiinni ja ottaa aina uudet siemenet talteen.
   Minä teen kurut aikalailla säilöntäpussin ohjeella, jätän vain mustaherukan lehdet ja inkiväärin pois ja lisään paljon valkosipulia.

   Poista
 2. Nyt onkin hyvä aika tarttua siemenpusseihin, kevät tulee rattoisammin. Sinulla on melkoinen kurkkusavotta, mutta suu napsaa talvikauden. Rakastan Sungoldia ja juuri harmittelin, etten ottanut viime kesän sadosta siemeniä talteen, ne ovat todella kalliita. Tomaatin siemenet ovat vahvoja. Minulla kasvaa usein ”villitomaatteja”, jotka ovat lähteneet kasvimaalle kärrätystä kompostista itämään. Kerään paljon siemeniä, varsinkin kukista, mutta hyötykasveista tulee jostain syystä otettua talteen vähemmän uutta satoa varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sungold on ihan älyttömän hyvän makuinen. Mutta se ei tykkää yhtään kasvihuoneen maapohjasta ja siitä, etten kastele tomaatteja yhtään. Muut lajikkeet kestävät halkeilematta mutta Sungold halkeilee todella herkästi. Kompostitomaatteja tulee meilläkin, osan jätän kasvimaalle vaikka eivät ne ole vielä koskaan ehtineet kypsyttää satoaan.

   Poista
 3. Mukavasti jäänyt vieläkin valikoimaa, vaikka enimpiä ehdit jo heittää pois. Tästä se alkaa, kevät tulla kolkuttelee. Onpa ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi pois ei tarvinnut heittää lopulta mitään, osan käytin ja osa sai uuden kodin. Kevään tulo on ihanaa.

   Poista
 4. Sungold on yksi lempitomaattini makunsa puolesta, mutta se tosiaan halkeilee herkästi. Yleensä syön ne sitä mukaa puskista, kun kypsyvät. Ovat minun ja muiden kasvihuoneessa kävijöiden karkkeja.
  Vilma on kyllä hyvä pensastomaatti, laitan sitä jälleen kasvamaan. Katsoin juuri, että pussissa on vielä siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kokemuksia Sungoldista, halkeilu on harmi, se kai vaatii todella tasaisen kosteuden ettei halkeilisi. Vilman siemeniä on tavallisesti pakkauksissa erittäin runsaasti, riittävät pitkään.

   Poista
 5. Melkoinen määrä pusseja, eiköhän noilla satoa tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos näillä ei tule satoa, niin sitten ei millään.

   Poista
 6. Onpa houkuttelevan näköinen setti tomaatteja ja muita vielä lisäksi! Kyllä pääset kesällä herkuttelemaan. Nyt olisikin hyvä hetki käydä läpi siemenvarastot, näytti tulleen jo pariin paikalliseen myymälään siemenet myyntiin. En vain taida ehtiä käymään ostoksilla ihan lähiaikoina, mutta jospa saisin sitä ennen aikaiseksi tehdä vähän listaa, tarvitseeko edes hankkia mitään. Minulla on paha tapa innostua ja hankkia yhtä sun toista, vaikka vanhojakin siemeniä olisi. Pitäisi raskia joskus tyhjentää varastoja ihan kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reilun puolen vuoden päästä herkutellaan. Tai kurkut laitan nyt vähän aikaisemmin kuin viime vuonna jolloin satoa saatiin juhannusviikosta alkaen. Uuteen kasvihuoneeseen voi laittaa kurkut totuttua aikaisemmin. Minullakin tuppaa unohtumaan mitä on valmiina ja sitten hankin lisää, tavoite on päästä jonkinlaiseen tasapainoon.

   Poista
 7. Minulla on niin ristiriitainen olo ollut viime keväinä, kun olen jättänyt taimikasvatukset tekemättä. Jos urakkaan ryhtyisi, siihen pitäisi sitoutua syksyyn asti. Kesä kun on hoitoalalla parasta työllistymisaikaa ts. töitä on tarjolla niin paljon kuin haluaa tehdä. Toinen vaihtoehto on se, että jättää työt vähemmälle ja myllää mullan kanssa vapaapäivät. Luulen, että tavoite päästä mahdollisimman pian velattomaksi saa minut tekemään tulevanakin kesänä palkkatöitä ja ainut kasvatukseni on valkosipulimaa ja muutama metri salaattia.
  Mutta mielenkiinnolla luin kokemuksiasi eri lajikkeista. Ja kyllähän saan ruokkia kasvimaakaipuutani lukemalla sinun ja muiden kasvatuksista tässä kevään ja kesän mittaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä nykyisessä korkojen nousussa tavoite nopeasta velattomuudesta ei ole ollenkaan hullumpi asia. Jos kuitenkin haluaa jotain kasvattaa, niin pensastomaatti terassilla käy mainiosti, sitä ei tarvitse kuin kastella kun laittaa varastolannoitteen mullan alle. Teen tällaiset tomaatit joka vuosi äidille ja siskolle. Heidän ei tarvitse kuin korjata sato ja kastella, edes varkaita ei tarvitse nyppiä. Ja syksyllä saa antaa ämpärin tomaatinraatoineen takaisin minulle jotta saa tomaatin taas ensi kesänä.

   Poista
  2. Hmm..kiitos rohkaisevasta vastauksestasi! Jospa kuitenkin lykkäisi pienen taimikasvatuksen tuota nimenomaista pensastomaattia. Meillä on sopivasti talon etelä-länsipuolella iso terassi, jonka kattolipan suojiin tuo olisi ihan omiaan. Minulla kun olisi vielä hyvät siemenvarastotkin hyvän päivän varalla. Taidanpa siis kuitenkin lykätä jotakin kasvamaan!

   Poista
  3. Ehdottomasti kannattaa kokeilla pensastomaattia noissa oloissa, siskollani kasvaa 'Vilma' jopa Pohjois-Savossa ja tekee satoa vaikka on terassilla jossa ei ole katosta. Kunhan on aurinkoinen ja mahdollisimman lämmin paikka.
   Minulla on kommenttien valvonta käytössä pari päivää vanhempiin postauksiin, muuten tulee liikaa roskakommentteja.

   Poista
 8. Hei, mistä tilasit "mandat H":n siemeniä? Olen epätoivoisesti etsinyt .. t. Raija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsista tilasin, Frökungen taisi olla nimi mistä tilasin. Suomesta en ole löytänyt.

   Poista

Kiitos kommenteista :)