torstai 2. helmikuuta 2023

Koukkuja ja korjauksia

 Ensimmäinen kelloköynnöksen kylvö onnistui hyvin. 11 siemenestä kuusi on itänyt. Pidän sitä oikein hyvänä prosenttina, seitsemäskin koukku on nousemassa mutta vielä en uskalla laskea sitä mukaan itäneisiin.

Missähän kohtaa tämä kannattaa nostaa valon alle? Toistaiseksi ovat kodinhoitohuoneessa lattialämmityksen päällä sillä olen netin tietojen perusteella siinä käsityksessä, että kelloköynnös itää parhaiten lämmössä. Jääkö loput siemenet helposti itämättä, jos siirrän taimet viileään ja valon alle? Vai voisinko viedä valon kodinhoitohuoneeseen? Vai kärsiikö sitten jo itäneet taimet?

Unohdin liottaa nämä siemenet. Viikonloppuna kylvin valkoisen kelloköynnöksen siemeniä ja ne liotin tunnin verran. Ensi viikolla on toivottavasti koukkuja näkyvillä.

Entisöintikurssilla olen tehnyt koko kauden tätä renginkaappia. Ovi piti purkaa osiin ja kasata uudestaan sillä siinä oli ovipeilissä yli sentin halkeama. Kauniisti meni paikoilleen. Oven alaosassa oleviin pyöreisiin koloihin harkitsen paikkapaloja. Kolot on tehty jälkikäteen, jotta alalaatikoiden nuppeina toimineet naulat ovat mahtuneet paikoilleen kun ovi on ollut kiinni. Takaseinän raot saavat jäädä, ne eivät haittaa.
Myös laatikot purin osiin ja liimasin uudestaan kiinni. Poistin naulat ja hioin laatikot. Jotkut kivat pienet vetimet pitää keksiä. Renkaat on yksi vaihtoehto. Eiköhän netin syövereistä löydy sopivat. Vanhoja maaleja en poistele enempää, kaikki pinnat hion ja sitten tulee uusi maali päälle.
Kaapin haju on vieläkin erittäin voimakas. Pesen kaapin ensi viikolla ja sitten viimeinen hionta. Kaunis vanha pinta olisi kiva jättää mutta hajun takia kaappi on maalattava 100% yli. Se on ainut keino pitää haju kurissa eikä sekään ole täysin varmaa. Jos haju ei lähde täysin pois, kaappi saa siirtyä kasvihuoneen koristeeksi. Muuten sen paikka löytynee talon sisältä.

Helmikuu onkin niin kiireinen kuukausi, että joudun olemaan entisöintikurssilta ainakin kaksi kertaa pois. Työt haittaavat harrastusta mutta sille ei nyt voi mitään. 


8 kommenttia:

  1. Voi että, miten olet taitava noissa entisöinneissä! Ihana tuo kurssi. Harmi, ettet helmikuussa ehdi joka kerta.
    Renginkaappi on todella sympaattinen ja kaunis. Toivottavasti saat hajun pois. Rengasvetimet kuulostavat kauniilta ratkaisulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitava ja taitava, sanoisin, että on hyvä opettaja :)

      Poista
  2. Renginkaapista tulee varmasti oikein kiva, toivottavasti haju lähtee pois.
    Itse olen koulinut itäneet kelloköynnökset aina nopeasti omiin purkkeihinsa, jotka sitten pääsevät valoon ja vähän viileämpään paikkaan ja jätän itämättömät siemenet vielä entiseen purkkiinsa. Ainakin tuloksena on ollut vankkoja kelloköynnöksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, taidan tehdä niin, että koulin itäneet omiin purkkeihinsa. Toivottavasti haju lähtee pois, kaappi on muuten ihan käyttökunnossa.

      Poista
  3. Hieno renginkaappi. Toivottavasti saat hajun pois, jotta kaappi pääsee sisälle näytille ja käyttöön.
    Nostin kylvökset pesuhuoneen lattialta takkahuoneen ikkunalle, kun kelloköynnöksistä osa oli jo noussut. Laitoin kylvöksille kasvilampun, kun nämä päivät ovat edelleen kovin lyhyitä. Sen jälkeen uusiakin on ilmestynyt mullan pinnalle. Osa taitaa jäädä itämättä. Viime vuonna liotin siemenet, tänä vuonna unohdin. Lopputulos sama. Kelloköynnökset kasvavat itämisen jälkeen hurjaa vauhtia. Jos vain ehdin, koulin isoimmat nyt viikonloppuna. Itämättömät saavat olla vielä jonkun aikaa, josko joku heräisi myöhemmin. Niin kävi viime vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan koulia itäneet taimet lampun alle. Kodinhoitohuone on muutenkin talon pimeimpiä paikkoja. Itämättömät voi sitten jättää lämpöön josko sieltä nousisi vielä jotain.

      Poista
    2. 8 kelloköynnöstä nyt koulittu. Pari uutta koukkua on jo näkyvissä. Muiden suhteen odottelen.

      Poista
  4. Hienoja koukkuja ja kaunis kaappi. Toivottavasti haju lähtee.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)