keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Pikkiriikkistä iloa

 Parin päivän plusasteet ja aurinko,  mikä vaikutus niiden yhdistelmällä onkaan ollut. Puutarhasta löytyy heti pieniä ilon ryöpsäyksiä.

Sinivuokkoja arboretumin suuren tammen alla. Mikä ilon aihe, että edes osa vuokoista on hengissä. ja tietysti tuoreita jäniksen papanoita. Ei kai ne syö sinivuokkoja?
Sain viime kesänä talvion taimia. Istutin ne kantopuutarhan viereen. Paikka on erittäin kuiva ja kesällä varjoinen. Tässä ei ole ollut lunta paljoakaan koko talvena mutta silti on muutama pikkutaimi hengissä. Toiveena on talvion levittäytyminen koko alueelle.
Koristeomenapuun alla asustelevat lumikellot ovat lähes samassa pisteessä kuin pari viikkoa sitten. Aurinkoinen sää saa niihin eloa nopeasti. Kukkia näyttäisi tulevan ilahduttavan paljon.
Talon eteläpäädystä lumet ovat hävinneet kuin tuhka tuuleen. Tuohon vielä lisättiin lunta niin, että sitä oli koko kivijalan kohdalla aina lautaverhoiluun saakka. Kulmassa kasvaa ruusu 'Flammentanz' ja kissanminttu. Molemmat hengissä vaikkakin ruususta on latva katkennut ilmeisesti lumen painon takia.

Jotta totuus ei unohtuisi niin tässä on todellista lumitilannetta. Ihan heti ei päästä jatkamaan kasvihuoneen rakentamista. Vappu voisi olla hyvä tavoite aloittaa katon rakentaminen. Verkkojen sisällä on ruusu 'Ilo' ja helmipihlaja. Ruusua on hieman naposteltu verkon päältä mutta se kyllä selviää.

Miten hyvältä tällaiset pienet asiat tuntuukaan, talviahdistus alkoi heti helpottua.

15 kommenttia:

  1. Minullakin on talviota kuivassa rinteessä ja hyvin pärjäävät mutta peurat kaivaa niitä esiin ja syövät 😛
    Sama juttu täällä paikoin on todella paljon vielä lunta ja joissakin kivasti jo pälviä.
    Minä en ole mitään piippoja vielä nähnyt mutta ehkä nyt viikonloppuna näkyy 😁
    Meillä on paljon sinivuokkoja ja valkovuokkoja myöskin ja en ole kyllä huomannut pupujen niitä syövän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peuroja meillä ei ole mutta jos jänikset tykkäävät niin talviot kyllä menee sitten parempiin suihin, ehkä käyn heittämässä lankakorin päälle. Toivottavasti sinivuokot eivät kelpaa tässäkään puutarhassa.

      Poista
  2. Täältä ei tahdo millään lumet hävitä, joten kiva, että lähikulmilla on jo toiveikkuutta kevään tulosta! Ihanat lumikellojen nuppuryppäät, pian ne tuosta aukeavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapas uppoaa vielä koko varren verran kun menee tiettyihin kohtiin puutarhassa mutta sitten on alueita joista on kohta lumet hyvää vauhtia sulamassa ja palkasta maata näkyy.

      Poista
  3. Ihan selevästi on lumi sulanu tääläki. Onneksi. Mahtava lumikellorypäs! Voi ku omat olis eres hengis. Teillon miälenkiintoone tyä orottamas tuan kasvihuanehen kans.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumikellorypäs alkaa olla hyvän kokoinen. Siitä voisi nippaista muutaman sipulin ja levittää muualle. Innolla odotan kasvihuoneen etenemistä ja sitä hetkeä kun sen voi ottaa käyttöön.

      Poista
  4. Oho, teillähän on jo maata näkyvissä ja vielä lumikellojakin! Luulen, että tuo kasvihuonekin alkaa pian sulattaa lunta ympäriltään, kun auringon lämpö kerääntyy tiiliin. Saatatte päästä rakennuspuuhiin jo hyvissä ajoin ennen vappua. Meillä ei pilkota vielä edes pihakiveys, mutta jospa iltaan mennessä alkaisi sekin ilmestyä esille. Lämmin päivä näyttää tulevan tästäkin, vaikka ei ehkä yhtä lämmin kuin eilisestä. Aurinkoista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo lumikellot on tarkoituksella laitettu paikkaan josta lähtee lumet joka kevät ensimmäisenä pois. Paikka on puolivarjoinen joten kukkivat vieläpä hyvin pitkään siinä. Tänään on valehtelematta tullut maata esiin tuosta talon päädystä metri lisää, vauhti alkaa heti kun pieni pala maata tulee esiin. Kiitos samoin, aurinkoista viikonloppua.

      Poista
  5. Täytyy sanoa, että 90km merkitsee paljon, teillä on selvästi edempänä lumien sulaminen. Tuskin maltan odottaa, että itsekin pääsisi jo etsimään nousevia piippoja.
    Rakennushommia on niin paljon helpompi jatkaa tuosta vaiheesta eteenpäin. Ihana juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä sulaa nopeasti ja Salpauselän harjun takia pihassa on aina vähemmän lunta kuin esimerkiksi lähempänä Lahtea. Tänään löysin ekat tulppaanin piipot!

      Poista
  6. Maata näkyvissä! Kyllä se talvi saa kyytiä ja aivan kohta pääsette kasvihuoneen kimppuun. Kevään lämpimät ja tuuliset päivät haihduttavat lumet kyllä todella tehokkaasti, kihinä vaan kuuluu kun talvi pakenee.
    Aurinkoista loppuviikkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumet haihtuu nopeasti. Malttamattomuutta on nyt paljon ilmassa :)

      Poista
  7. Nämä pienet asiat ovat todella suuria meille puutarhureille.
    Tulee niin ihana fiilis, kun uutta kasvua tai vain vihreää puskee maasta.
    Meillä on aikalailla sama lumitilanne. Talon vierestä lumi alkaa vähän jo hupenemaan, mutta rinteessä ja alatanteella on vielä niin paljon lunta, että sinne ei viitsi lähteä kahlaamaan.

    VastaaPoista
  8. Onpa paljon lunta kadonnut. Meilläkin alkaa yhden kukkapenkin kulma paljastua. Vieressä tosin lunta ihan kunnolla. Alku on kuitenkin pienikin alku.

    VastaaPoista
  9. Hyvältä alulta jo näyttää, kun piippojakin löytyy!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)