perjantai 26. maaliskuuta 2021

Luonnonvoimien armoilla

Maailmanlaajuisesti elämme pienen, mutta niin voimakkaan luonnonvoiman armoilla. Täällä omassa lintukodossamme olimme eilen kovan tuulen armoilla. Tein töitä etänä kotona ja kuuntelin kun tuuli riepotteli taloa, rutina vain kävi välillä. Ajattelin, että selvittiin, ei edes sähköt pätkineet. Tänään tein pienen kierroksen puutarhassa ja huomasin ettemme kuitenkaan selvinneet vaurioitta.

Tuuli oli hajoittanut kasvihuoneen seinästä yhden ikkunan. Onni onnettomuudessa ettei siellä ollut vielä tomaatteja. Sirpaleet on helppo siivota pois tyhjästä kasvihuoneesta. Mies jo lupaili, että tilaa heti tuohon muovilevyn eli pleksin. Taitaa olla jo neljäs ikkuna mikä on vaihdettu muoviseksi. Ikkunathan ovat vanhat kaupan ikkunat ja niissä on aika monessa säröjä. Tuuli kun pusertaa sellaista ikkunaa karmeissaan niin ei ihme että sopivassa kohtaa hajoaa.
Viikolopun työ on kerätä sirpaleet pois, tyhjään multasäkkiin ja roskiin. Samalla pitää miettiä perustuksena olevan hirren kohtalo, se alkaa olla huonossa hapessa ja melkoisen laho. Yhden ikkunan puuttuessa voisi olla hyvä hetki vaihtaa hirsi uuteen.
Luonnonvoimien armoilla ollaan myös kivipurolla ja lammikossa johon puro päättyy. Lammikko eli tulva-allas on täynnä eikä tyhjene putkestaan joka on visusti jään alla. Olisi pitänyt olla syksyllä viisas ja laittaa vesiletku putken läpi niin se ei olisi jäätynyt niin herkästi. Nyt vesi pääsee valumaan pihatielle ja kuluttamaan sen pintaa.
Kolmas luonnonvoima aurinko, tuo koko ajan esiin kevään merkkejä. Tässä ensimmäiset tulppaanin piipot rinnepuutarhassa. Vähän apua annoin ja heitin tuohon tuhkaa, siksi näky on likainen. Mutta selvästi tulppaaneilla on kiire, sieltä vain puskevat lumen läpi kohti kukintaa.

Sääennuste lupailee pääsiäiseksi kylmenevää, mutta pidetään peukkuja ettei toteudu vaan lämmin sää jatkuu.


26 kommenttia:

  1. Viime päivinä on täällä meilläkin ollut kovaa tuulta. Rutina on käynyt vanhoissa nurkissa ja suuret puut ovat huojuneet siihen malliin, että on jännittänyt niiden pystyssä pysyminen.
    Hyvä tosiaan, että ikkuna hajosi ennen kasvatuskauden alkua (jos kerran oli hajotakseen), nyt on huomattavasti helpompi tehdä kunnostutustyöt rauhassa, ei tarvitse pelätä taimien puolesta.
    En ole vielä löytänyt meiltä piippoja, mutta lumien sulaminen näyttää etenevän onneksi. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talo rutisi täälläkin, se aina yhtä hauskan kuuloista. Nyt ei menetetty tomaatteja, se tärkeintä. Tänään on lumien sulaminen edennyt hyvin.

      Poista
  2. Me puutarhurit olemme tosiaan luonnon armoilla monessa jutussa, niin hyvässä kuin pahassa.
    Tsemppiä kasvarin korjaamiseen ja toivotaan tosiaan, että kylmä pääsiäinen olisi virhe ennustus. Olisi niin kiva päästä jo aloittelemaan kevättöitä omassa puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, kaikkea ei voi säädellä itse vaan luonto tekee mitä tekee. Pääsiäisen vapaapäivinä olisi niin kiva päästä jo puutarhatöihin. Jos ei muuta niin omenapuut leikkaan vaikka sataisi tikku-ukkoja taivaalta.

      Poista
  3. Hurja näky!
    Pidetään peukkuja, ettei kylmene, etenkään siellä, missä kevät jo viimein alkaisi. Täällä toivon, että tämä ihana hetki ei mene liian nopsaan ohi.
    Onneksi ei tosiaan ollut vielä taimia kasvihuoneessa. Hurja tuuli teillä onkin ollut, täällä olikin vaihteeksi melko tyyntä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku puuska ottanut oikein kunnolla kasvihuoneeseen. Selkeästi huomaa tuulien lisääntymisen. Tänään oli jo hieno kevätfiilis, saisi jatkua.

      Poista
  4. Meilläki tuuli, muttei erityysen kovaa. Auts! Tuuli voi kyllä saara pahaa jäläkiä aikaaseksi. Onneksi ei ihan muruuksi menny, nua on suht helappo siivota, varsinki tyhyjästä kasvarista. Mäki oon jännänny joka myrskyn jäläkihin terassin klasin kestävyyttä. Ehejänä viälä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sain tänään kerättyä sirpaleet pois ja roskikseen. Tuossa ei onneksi käsin kaiveta jos joku siru sattui jäämään.

      Poista
  5. Tekipä tuuli varsin ikävää jälkeä.
    Meillä piipoista ei ole vielä tietoakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin teki. Uuden hankinta on sitten muusta puutarhabudjetista pois, se tässä eniten harmittaa.

      Poista
  6. Oho, onpa teillä tuullut kovasti! Onneksi ei tosiaan ollut vielä taimia kasvarissa. Meillä tuuli keskiviikkona mutta ei kyllä niin kovasti, että olisi mitään hajonnut. Toivottavasti tuo vesilammikkokin lähtee pian oikeaan suuntaan ennen kuin on syönyt koko tien. Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onni oli tämä aika vuodesta. Vesilammikko toivottavasti ei pilaa tietä vaikka se kaipaa muutenkin uutta soraa.

      Poista
  7. Kyllä on ollut kova tuuli! Ikävä juttu kerrassaan, että tuollaista tuhoa tuli. Täällä lumipenkkojen sulamisvesistä on tullut paikoitellen isoja lammikoita teille. Kevättä kohti mennään ja peukkua sille:) Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli todella kova tuuli ja puuskat pahoja. Kevättä kohti onneksi mennään ja piippoja tulee joka päivä lisää.

      Poista
  8. Onpas tuuli tehnyt pahojaan. Jos jotain hyvää voi löytää, niin ainakin ajankohta on parempi, kuin kesällä tomaattien kasvuaikaan. Meilläkin tuuli kovasti ja olin tyytyväinen, ettei suunniteltu puunkaatohomma osunut tälle viikolle.
    Toivottavasti sää ei ihan hyiseksi muutu. Nämä keväiset säät ovat olleet mannaa sielulle - ja puutarhalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa toivon, hyiset siperiakelit saisi olla nyt ohi.

      Poista
  9. Onneksi kasvarissa ei vielä ollut mitään. Aurinko on uskomattoman kaivattu luonnonvoima. Se on tänään taas tehnyt ihmeitään. On ihanaa, kun lumet sulavat, vaikka hankeakin riittää. Toivottavasti pian sulaa teidän tulva-altaanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään aurinko paistoi todella mahtavasti. Eiköhän tulva mene ohi.

      Poista
  10. Onpas harmi tuo kasvarin rikkoutuminen, onni tosiaan, ettei vielä ollut taimien koti! Kovasti mieli jo pihatöihin olisi, vaan vielä on lunta ja kylmää tuulta luvassa, joten malttiahan tässä koetellaan. Tulppaanit ovat rohkeita, niillä on kova vimma elämää kohti! Mukavaa viikonloppua ja palmusunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista vaikka eihän tuolle mitään voinut. Täällä on ollut tänään hieno päivä, aurinkoa ja tyyntä, pääsiäisen ennuste näyttää heikohkolta. Tietysti kun silloin olisi enemmän aikaa olla puutarhassa.

      Poista
  11. Voi ei, onneksi tosiaan kasvihuoneessa ei ollut vielä tomaatteja.
    Meillä on parissa kattolasissa kunnon halkeama, täytyisi vaihtaa ne ennen tulevaa kasvukautta.

    VastaaPoista
  12. Oi, onneksi tosiaan kasvari oli tyhjillään.

    VastaaPoista
  13. Oho aika hurja, että lasit tuolla lailla ovat tuulen voimasta hajonneet. Ehkä muovilevy tässä tapauksessa tosiaan on kestävämpi vaihtoehto. Itsekin pitäisi pikkuhiljaa alkaa kasvihuoneen putsaushommiin.

    VastaaPoista
  14. Onpas ollut kova tuuli! Meilläkin on tuollainen lasinen kasvihuone, mutta se alkaa olla jo aika vanha. Siksi olenkin hieman pohtinut pitäisikö asentaa uusi, jossa olisi kennolevyt. Toivotaan, että se kevät tulee sieltä pian taas, hieman on jo kevään merkkejä havaittavissa.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)