lauantai 27. maaliskuuta 2021

Lupaavalta näyttää

 Aurinko tekee ihmeitä ja sulattaa hyvällä vauhdilla lumia. Yläpihan kukkapenkki on sulanut osittain ja se mitä sieltä paljastuu, näyttää lupaavalta.

Itse Latviasta tuoduista ja viime kesänä siemenistä kasvatettu palloesikko on hengissä. Mahtaisikohan kukkia jo tänä vuonna?
Siirsin aiemmin arboretumissa kasvaneen 'Frosty Morning' maksaruohon yläpihalle. Paikan paremmuudesta en vielä tiedä, mutta ainakin herkkis on hengissä.
Tarhakullero 'Alabaster' työntää versojaan esiin heti kun lumi on väistynyt maisemaa pimentämästä.

Hankin viime kesänä pinkkinä kukkivan salvian, valitettavasti nimi on jossain hyvässä niin hyvässä tallessa etten löytänyt sitä tähän postaukseen. Olin melko varma, että tämä nyt ainakaan ei talvehdi puutarhassa. Näkyy talvehtineen.
Siirrytään seuraavaksi alppiruusumetsikköön. Hankin Mustilan arboretumin elokuisesta taimitapahtumasta alppikellon taimen. Olin rohkea ja jaoin sen kotona kahtia. Molemmat puolikkaat voivat hienosti ja uskallan odottaa jopa niiden kukkimista.
Samasta paikasta hankittu safiirihortensia on tehnyt jo näin komeat silmut. Samassa on hyvä mainita, että vieressä kasvavat mustaselja sekä täysikuuvaahtera Acer shirasawanum ovat hengissä. Hengästyttävän hienoa ja luultavasti täysin runsaslumisen talven ansiota. Vaikka toisaalta alppiruusumetsikkö on vähälumisin alue koko puutarhassa, siellä ei ole enää yhtään lunta.
Loppuun pieni esikkouutinen. Tämän vihreän klöntin hankin vuosi sitten keväällä lasikuistia ilahduttamaan. Myöhemmin istutin esikon puutarhaan ja siellä se kukki pitkälle syksyyn saakka pinkin neilikkaruusun alla. Paikka on edelleen sama ja kuten huomaa, talvehdittu on onnistuneesti.
Suurin yllätys on päällimmäisen lehden alla. Esikko poloinen pukkaa jo kukkaa. En tiedä pitäisikö tuo suojata jotenkin, tänne on luvattu vielä ihan kunnon pakkasöitä.

Seuraavaksi on työlistalla tuoksuherneiden ja samettiruusujen kylvöt joten taidan lähteä tekemään homman samantien.


24 kommenttia:

 1. Ihanaa, kuinka paljon siellä näkyy jo talvehtineita perennoja. Hyvä, että on paljon elossa olevia herkkiksiä. Odotan kovasti, että pääsen tutkimaan kukkapenkkejä vähän laajemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet paljastumiset ovat nyt ilon hetkiä. Eiköhän viikon sisään ole lumi sulanut niin hyvin, että pääsee jo laajempiin tutkimuksiin pääsiäisenä.

   Poista
 2. Nyt kyllä puutarhasi on ottanut kunnon kevätkirin. Esikon nuppuja ja silmuja safiirihortensiassa. On uskomattoman palkitsevaa nähdä talvehtimisen onnistuneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loivasta rinteestä avoimeen eteläiseen suuntaan on hyötyä. Safiirihortensia on erityinen ilon aihe, se on monivuotinen toteutunut haave.

   Poista
 3. Ihania löytöjä! Onnittelut iloisista talvehtimisuutisista! Minusta tuntuu, että täälläkin on talvehdittu tavallista paremmin, sillä usein täällä ei ole lunta lähes ollenkaan ja silti voi olla hyytävän pureva tuuli ja maanpinta jäässä. Perennat siitä kärsivät ihan tosissaan. Nyt nousee talventähtiä ainakin paremmin kuin monena muuna vuonna. Mikä lie sitten syynä.
  Olen yrittänyt tiirailla omaa pientä safiirihortensiaani, mutta siinä ei vielä näy tuollaisia elonmerkkejä. Toivon, että on ylipäätään hengissä, se olisi tosi mukavaa. Samettihortensiaakaan en enää ole suojannut, ehkä täksi talveksi olisi pitänyt. Aika näyttää, puhkeaako niihin silmuja.
  Tosi lupaavan pullealta näyttää palloesikon alku! Luulisi tuolla kukkanuppupalleron olevan. En itse varmaan suojaisi tuota kukintaansa aloittelevaa esikkoa, sillä tuskin kukkavarret lähtevät vielä nousemaan, kun on viileää. Mutta mistä sen tietää. Ainakaan et sitten menettäisi korkeimmalle nousseita nuppuja, jos suojaisit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn kosteus ja lumen tulo ennen kovia pakkasia taisi tehdä monelle kasville hyvää. Monien tekijöiden summia joista ei aina edes ota selvää. Safiirihortensia on jännittänyt koska en ole vieläkään varma kasvaako se sellaisessa paikassa josta tykkää, eniten pelkään liikaa kuivuutta. Pitää sitten muistaa huolehtia kastelusta ainakin pari ekaa vuotta. Taidan jättää esikon suojaamatta, ehkä karua mutta tässä puutarhassa on vain totuttava sellaiseen.

   Poista
 4. Ihanaa. Näyttää kyllä lupaavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin näyttää, tulee hyvälle mielelle pitkältä tuntuneen talven jälkeen.

   Poista
 5. Aurinko saa kyllä ihmeitä aikaan puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saa. Ja miten hyvältä tuntuukaan nähdä pieniä alkuja heti kun lumi väistyy pois.

   Poista
 6. Oi joi joi miten ihania jälleen näkemisiä💕 Uskon palloesikon kukkivan kun tuo ruusuke on noin muhkea. Laita ainakin päällimmäinen lehti takaisin esikon nupun suojaksi👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käänisn lehden heti takaisin suojaksi kuvaamisen jälkeen ja asettelin vielä niin ettei tuuli heti lehteä siirtäisi. Palloesikko näyttää lupaavalta ja kutkuttavaa on nähdä onko väri iso ilo vai pettymys, siemenpussin kuvassa oli palloesikoita kaikissa maailman väreissä, jopa oransseja.

   Poista
 7. Kevään parhaita hetkiä bongata eloa pihan kasveista. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, näin vapaapäivinä pitää kiertää kaikki alueet läpi vähintään pari kertaa päivässä, muutokset ovat nyt niin nopeita.

   Poista
 8. Kyllä kevät on ihmisen parasta aikaa. Hienosti ovat talvehtineet ja nyt kurkotellaankin jo valoa kohti.
  Hyvää palmusunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta, etenkin pitkältä tuntuneen talven jälkeen. Kaikki koronaan liittyvä on helpompi kestää kun voi tuulettaa päätä puutarhassa ja saa sormet multaan. Tänään pihakierroksella sain nypittyä muutaman pienen rikkaruohon pois. Tuntuipa hyvältä. Kiitos samoin, hyvää palmusunnuntaita.

   Poista
 9. Siellä on jo vaikka mitä mukavaa paljastunut esiin! Olisipa hauskaa, jos näkisit palloesikkon kukkivan, minkä värinen se on?
  Minun mustaseljani on vielä niin hangen alla, etten tiedä sen voinnista.
  Hyvää palmusunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palloesikon väriä ei tiedä. Ostin siemenet Latviasta ja pussin kyljessä oli kaikenvärisiä palloesikoita valkoisesta oranssiin. Nyt vain toivon ettei ole valkoinen tai liila koska niitä minulla jo on.
   Kiitos samoin, hyvää palmusunnuntaita.

   Poista
 10. Nämä keväällä ostetut esikot ovat vissiin superkukkijoita, jos ne saa selviämään hengissä siihen saakka, kun maa sulaa. Mulla sellainen sininen aloitti viime vuonna esikkokauden ja kukki uusiksi vielä just ennenkuin talvi tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kaksi kolmesta ns. kaupan esikosta jatkanut eloaan puutarhassa. Ensi viikolla ajattelin hakea kukkakaupasta pari lisää itselleni pääsiäiskukiksi, ehkä saan pidettyä ne hengissä siihen asti, että maa on sula ja esikot voi istuttaa maahan. Ihana siniraidallinen menehtyi minulla mutta se saattoi olla myös huonon paikan syytä.

   Poista
 11. Ihanan värinen nuppu tulossa tuossa esikossa! Kiva nähdä, minkä värinen kukka palloesikkoon tulee. Aika pullea on, joten voisi kuvitella siellä jo nupun odottelevan. Siellä on kasvit talvehtineet erinomaisesti, myös nuo arkajalat. Toivotaan, että mahdollisimman moni kukkisi kesällä. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 12. Oi, miten mahtavaa! Huippua on, että täysikuuvaahtera on hengissä. Oma neidonhiuspuuni on kuollut talven aikana, todella harmillinen menetys. Toivottavasti ei tule enempää.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)