lauantai 13. maaliskuuta 2021

Huhuu kevät, missä olet?

 Kovasti on huhuiltu, rukoiltu, katsottu sääennusteita etuperin ja takaperin, ja melkein tanssittu kevättanssia mutta ei, ei näy kevättä. Toinen minäni kuiskii pään sisällä, että nyt on hyvä aika tehdä kevätsiivous, käydä läpi vaatekaappeja tai komeroita. En kuuntele sitä ääntä, en. Mieluummin uppoudun vanhoihin puutarhalehtiin, katson niskani kipeäksi netin puutarhaohjelmista ja plärään siemenvaraston sadanteen kertaan. Kevät, sinua odotetaan.

Jotta kestäisi paremmin sulamattoman lumen ja jäätävän pakkasen, kahmin ruokakaupasta kotimaisia kevätkukkijoita salin senkin päälle. Taidan hakea vielä toisen satsin sillä taidan halua ainakin valkoisia helmililjoja lisää. Ekologinen valinta koska helmililjat voi istuttaa keväällä puutarhaan ja saada kukkimaan siellä. Tete- ja perunanarsisseille teen saman vaan en usko, että kukkivat, eivät ole sitä tehneet aikaisemminkaan.
Tomaatit kylvin tänä aamuna. Tuli niitä taas 54kpl, mutta se on ihan kohtuullisesti. Pitää varautua uuteen kasvihuoneeseen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Jos kasvihuone ei valmistu, voin ilahduttaa läheisiä tomaatin taimella.
Kaivoin esiin syksyllä istutettujen sipulikukkien ja kevätkukkijoiden myyntipakkaukset. Kävin läpi, ihastelin ja huokailin. Ihan oli unohtanut mitä tulikaan istutettua.
Siistin pahvilaput, järjestelin ja niputin vuoden 2020 nipuksi. Nipun liitin aikaisempien vuosien nippujen joukkoon.
Keskiviikkona kylvetyt ohraruohot olivat itäneet kodinhoitohuoneen lattialämmön päällä. Siirsin astiat salin ruokapöydän päälle jossa saavat enemmän valoa. Ehkä hiukan ajoissa laitettu, mutta ajattelin, että ruohot pitää olla kun lapsenlapset tulevat virpomaan. Kumpikin saa oman ruohon jossa on ruohon lisäksi suklaapupuja ja -leppäkerttuja. Jokavuotinen perinne.

Nyt taidan lähteä katsomaan löytyykö omilta mailta jo pajunkissoja, samalla on hyvä kiertää ja tarkastaa taas kerran jänisvauriot sekä onko havukasvien suojaukset pitäneet viime päivien myrskyissä ja tuulissa.


27 kommenttia:

  1. Johan on tomaatteja, 54 kpl! Tuskin mikään niistä hukkaan menee. Kuten totesit, aina voi antaa muille, jollei itsellä tila riitä.
    Eihän noita kevätkukkijoita voi kaupassa ohittaa. Olen siirtänyt tetet kevään tullen pihamultaan ja hyvin ovat siellä kukkineet. Niiden kestävyydestä en tiedä, mutta jos kahtena seuraavana keväänä nousevat, on se jo plussaa.
    Minäkin säästän syyssipuleiden pahvikuvat, sillä niistä on hyvä tarkastaa istutettujen nimet ja värit. Tuollainen yhteen sidottu "kirjanen" olisi mukavaa puutarhalukemista räntäsateisena päivänä. Hyvä idea!
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, kommentointi onnistui tällä kertaa.

      Poista
    2. Minulla ei ole ollut kommentointiongelmia mutta toiset blogit latautuvat todella hitaasti. Voi kyllä johtua koneeni iästä ja etten ole taas aikoihin tyhjentänyt sitä. 54 kpl on paljon mutta kaikki eivät kuitenkaan päädy täysikokoisiksi, viime vuonnakin muutaman sai heittää pois, latva katkesi tai kissat tiputti lattialle. Aina pitää olla varataimia.
      Kirjasina läpyskät pysyvät hyvin tallessa.

      Poista
    3. Tomaattien kissahätävara on erinomainen peruste.

      Poista
  2. Enoo ostanu viälä yhtäkää kevätkukkijaa, ihime, vaikka niitä näkyy ruakakaupaski. Kyllä tämä lumimäärä on pikkuusen kevätmiältä himmentäny. Onneksi päivät o jo huamattavasti pirempiä. Mäki säästän kaikki sipulipussien paffiplätkät ja laitan ne lajiittain järiestyksehen tyhyjihin ja tiätysti pestyyhin, muavisihin kanankakkasankoohin. Siinä pitkulaases astias niiton hyvä plarata.
    Aikaases soot ruahojen kans, mutta teillähän virvotahan viikkua ennen ku täälä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se sanko onkin muuten hyvä, minulla on pieni vanerilaatikko mutta se on jo käynyt pieneksi ja pitäisi keksi uusi paikka säilyttää pahviläpysköjä. Täällä virvotaan aikaisemmin, jo parin viikon päästä. Eiköhän nuo uskalla tulla edes oven taakse virpomaan vaikka täällä Päijät-Hämeessä on koronatilanne huonontunut nopeasti.

      Poista
  3. Samanlaista huhuilua täälläkin suunnalla, alkaa olla jo epätoivon tuntemuksia! Muutamat tetet olen minäkin ostanut. Mieli tekisi laittaa kevättunnelma puutarhahuoneelle, mutta on vielä luvattu liian kovia yöpakkasia, joten eivät tule sipulikukat siellä pärjäämään - pakko siis odotella. Mahtava määrä tomaatteja! Kiva idea tehdä hankinnoista oma kirjanen, minulla ovat sekalaisena kasana kukikkaassa lahjakassissa, taidankin askarrella muutaman kirjasen, niin pysyvät paremmin järjestyksessä, kiitti vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, tuntuu jo ihan epätoivoiselta. Sentään löysin pajunkissoja sisätiloja ilostuttamaan ja taidan laittaa niitä vielä lasikuistillekin. Sinne tulee myöhemmin jotain kevätkukkia mutta ei voi vielä ajatellakaan kun 10 vuorokauden ennuste näyttää öisin kymmentä pakkasastetta.

      Poista
  4. Samat tunnelmat ovat täälläkin. Sinulla on jälleen huikea määrä tomaatteja kasvamassa! Sinulla on odotettavissa kerrassaan kaunis kattaus kevään iloa, kun nuo pahvikuvat muuttuvat todeksi puutarhassa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatteja on paljon, luotan siihen että uusi kasvihuone valmistuu sopivasti tomaateille. Tai sitten vaan jaan niitä paljon eteenpäin :)

      Poista
  5. Melkoinen arsenaali tomaatteja kylvettynä.
    Itse en ole ostanut vielä yhtään kevätsipulikukkaa ja taidan suosiolla odottaa pääsiäiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun oli pakko jo ostaa kun tuli eteen kotimaisia ja edullisilla hinnoilla :)

      Poista
  6. Miten minä en ole vielä ollenkaan sortunut kevätkukkijoihin?! Muistan nähneeni vain esikoita ja ne on ollut joko rähjäisen näköisiä tai on ollut turhan kylmä niiden kuljettamiseen. Toivon hyviä kasvuja tomaateille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä sorruin vaikka olin jo miettinyt jospa en haki ollenkaan. Mutta olen koko talven pidättäytynyt leikkokukista niin eiköhän sitä voi ostaa sipulikukkia. Viime vuonna tomaatit kasvoivat erinomaisen hyvin, toivottavasti tänäkin vuonna.

      Poista
  7. Kaapit huutavat täälläkin huomiota, mutta mieli tekee vain puuhastella pikkutaimien tai puutarhajuttujen parissa. Hirveästi en ole ohjelmia nyt katsonut, mutta puutarhalehtiä olen käynyt läpi aika ahkerasti.
    Tuollainen kasa kukkasipulien pahveja lupaa varsin kukkaisaa kevättä. Ymmärrän hyvin, miksi kevät tuntuu olevan aivan liian kaukana. Säille ei kuitenkaan mahda mitään ja onhan tämä nykyinen säätila kuitenkin parempi kuin -30 asteen pakkaset. Meillä on nyt peräti 4 astetta lämmintä ja aamupäivän räntäsadekin taukosi. Vielä kun paistaisi aurinko, niin kylläpä hanget saisivat kyytiä! Mutta hei, maaliskuu on jo käytännössä puolivälissä. Enää kaksi täyttä viikkoa ja jokunen päivä yli ja ollaan huhtikuussa. Viimeistään silloin alkaa pyllistelykausi, kun puutarhahörhöt konttailevat etsimässä piippoja.
    Reipasta kasvua tomaatintaimillesi! Pidetään peukkuja, että uusi kasvihuone valmistuu juuri sopivasti niille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiempien vuosien keväät hämärtyy muistista. Ihan normitahdissa mennään vaan kun viime vuoden kevät oli niin aikainen niin tokihan sitä ajatteli että nyt käy samoin. No ei käy kun on tuo lumipeite. Mutta olet oikeassa, pari viikkoa ja ollaan jo huhtikuussa. Ja sopivasti on pääsiäisen takia pitkä viikonloppu.

      Kukkaisaa kevättä odotan ja kesäkuuta silloin olevien rippijuhlien takia. Jos nyt ylipäätään silloin päästään mitään juhlia pitämään tässä maassa.

      Poista
  8. Kaapit ja talven aikana kertyneet kerrostumat kyselevät huomiota täälläkin mutta ohitan ne nyt ihan yhtä kylmästi kuin pesua kaipaavat ikkunatkin. Paljon kivempi on selata siemenlaatikkoa ja pähkäillä kylvöjärjestystä.
    Mainio idea tuo katselukirjaksi koottu nippu kukkasipuleiden pahveista. Ja todella kiva perinne tuo lastenlasten ohraruohokylvös.
    Hyvää kasvua tomaateillesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikkunanpesu, puuha mitä inhoan yli kaiken. Juuri tänään katsoin ikkunoista, että ai kamalaa miten likaiset ne ovat. Kirjaset on kätevät, pahvit pysyy kasassa ja helppo tietää mitä on istutettu minä vuonna. Pahvin nurjalle puolelle kirjaan istutuspaikan.

      Poista
  9. Iik, mitä ihanuuksia olet syksyllä istuttanut! Juu, kevättä tässä kovasti odotellaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolet oli sellaisia mitä en edes muistanut. Luulin etten laittanut narsisseja yhtään mutta niitä olikin monta pakkausta.

      Poista
  10. Vai maltillinen määrä tomaatteja! :D Kaikki on niin suhteellista... Kaikkea ihanuuksia oletkin syksyllä istuttanut, ihanaa kun kaikki niiden loisto on vielä edessä! Toivottavasti mahdollisimman nopeasti.

    VastaaPoista
  11. No on sinulla aika nivaska noita lappusia ja kaikki vain viimevuodelta. Minäkin olen ne kyllä säästänyt mutta ne ovat vähän missä sattuu. Jossain tallessa..... Minä olen ostanut vain yhden orkidean ja kaksi valkoista krysanteemia. Taitaa mullakin jäädä sipulikukkien hankinnat tuonnemmaksi kun emme aio nyt käydä kaupoissa kahteen viikkoon. Viimeksi käytiin torstaina ja tavaraa oli aivan hirveästi muutenkin. Mutta ainakin pääsiäisenä sitten.

    VastaaPoista
  12. Sama täällä kevättä kovasti odotan! Lunta niin paljon, että kasvihuoneelle mitään asiaa,kun hukkuu lumeen sinne römpiessä.
    Oih! mitä ihanuuksia sinulla siellä istutettu,ilo katsella kesällä niiden loistoaja kasvua.
    Onneksi nyt ollut lämpö asteita ja jos nyt tämä tästä kevääksi kääntyisi kelien puolesta.
    Mukavia puuhasteluja sinulle!

    VastaaPoista
  13. Oi oi miten hienoa kevättunnelmaa. Minulla on narsissitkin vielä ostamatta, ajattelin odottaa pääsiäiseen. Hienot tomaatit. Saat niistä paljon iloa kesällä.

    VastaaPoista
  14. Ihan on samat tunnelmat. Talvi saa jo riittää :D

    VastaaPoista
  15. Hyvä idea säilyttää sipulikukkien pakkaukset! Minä kirjoitan vain ylös, mitä olen istuttanut, mutta enhän muista yhtään miltä ne näyttävät...
    Nyt on hyvä aika hankkia sipulikukkia ruukuissa sisälle, ja kohta jo puutarhaankin (kevät ei voi olla enää kaukana!). Ja niissä mukavaa on juurikin se, että ne voi istuttaa sitten jatkokasvatukseen ja ilahduttavat vuosia.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)