lauantai 6. helmikuuta 2021

Suunnitelmia

 Harras toive on saada uusi kasvihuone tänä vuonna valmiiksi. Katto, lattia ja osa seinistä puuttuu vielä, mutta se ei onneksi estä suunnittelemasta ja haaveilemasta miten kasvihuoneen edusta täytetään kasveilla ja istutuksilla.

Tässä laajempaa kuvaa miten uusi kasvihuone sijoittuu puutarhaan. Kuva on otettu navetan katolta elokuussa 2018. Aitan vasemmalla puolella näkyy vihreää pressua maahan levitettynä, se on kasvihuoneen kohta ja siitä aina kasvimaalle saakka on tyhjää tilaa. Koivujen taa jää piiloon luumulehto. Tilaa saa jäädä edelleen, mutta kasvihuoneen eteen haluan jotain istutuksia.
Kuva on kesältä 2020. Laajensin istutusaluetta jonka läpi kulkee kivistä tehty polku. Polkua on mahdollisuus jatkaa jos tämä istutus laajenee. Pitää kuitenkin miettiä ruohonleikkurin reitti, sille on jäätävä tilaa eikä umpipusseja saa syntyä. Kasvihuoneen vasempaan reunaan tulee leveä köynnöstuki kärhöille, raudoitusverkosta saisi hyvän. Köynnökset rajaisivat maisemaa luontevasti kasvihuoneen jatkona. Toisaalta kasvihuoneen päädyn suurista ikkunoista tulee avattavat, peittääkö auki olevat ikkunat näkymät kärhöihin?
Lokakuussa 2020 on tullut otettua suunnittelun kannalta hyvä kuva. Tiilipinot tulevat häviämään. Niiden edessä näkyy pieni pläntti epämääräistä kasvillisuutta. Siinä on helmipihlaja, ruusu 'Ilo' ja punainen lupiini. Mutta tuohon kasvihuoneen eteen on nyt vapaa mieli suunnitella ihan mitä vain. Yksi idea on suuria ruukkuja huoneen oven oikealle puolelle ison laattamaisen kiven päälle. Kivi on ihan lähellä mutta se on aitan alla lähes kokonaan. Olen saanut miehen mielen jo kääntymään sille kannalle, että kivi kaivetaan ylös ja siirretään kasvihuoneen eteen, joko portaaksi tai alustaksi ruukuille.

Kiviä on lisää, niistä voisi tehdä hiekan päälle kollaasin ja kivien päälle ruukut. Tai sitten ruukut suoraan hiekan päälle. Huoneen vasemmalle voisi tehdä paikan ruohosipulille, oikein jättimäiselle pehkolle ruohosipulia. Näin pitkälle olen päässyt suunnittelussa mutta sitten pää lyö tyhjää. Vaan entä jos jättääkin paikan vielä avoimeksi eikä edes suunnittele enempää. Idea voi tulla vasta sitten kun edelle kerrotut asiat ovat toteutuneet.
Kasvihuoneeseen läheisyyteen liittyy olennaisesti kumpare joka näkyy heti tiilipinojen takana. Siitä kadettiin iso kuusi ja kanto jätettiin paikoilleen. Myös tuo alue on kasvitettava jotenkin. Ensin se pitää kuitenkin peittää ja hävittää rikat pois. Peittäminen tapahtuu keväällä. Useampi kerros pressuja päällekkäin ja sitten jätetään hautumaan pariksi vuodeksi. Mielessäni kutsun kukkulaa keijukukkulaksi vaikka pressujen kanssa paremmin sopisi peikkomäki. Kuvassa muuten näkyy se iso kivikin josta puhuin, aitan alla, keskellä. Kyllä sen pois saa mutta vaatii vähän konehommia.
Joku pienikokoinen koristekirsikkakin voisi olla kaunis kasvihuoneen lähellä. Koristeomenapuu 'Hopa' on jo istutettu. Kirsikka voisi mahtua tuonne kasvihuoneen vasemmalle puolelle. Toisaalta olen miettinyt että jos loput tiilen hyödyntäisi muuriksi joka lähtisi kasvihuoneen seinästä ja jatkuisi niin pitkälle kun tiiliä riittää. Muurissa voisi olla pieni portti tai edes ikkuna-aukko. Näin vasemmalle muodostuisi mukavan lämmin paikka aremmallekin kasville.

Nyt melkeinpä tekisi mieli mennä kaivamaan lumet pois ja aloittaa työt jo mutta ehkä maltan. Sen sijaan taidan kaivella esiin puutarhalehdet varastosta ja selailla löytyisikö niistä kivaa ideaa jolla päästä näissä suunnitelmissa eteenpäin.


30 kommenttia:

 1. Kuvia kun katselee,tulee kyllä niin himo alkaa kaivamaan kaikki lumet pois ja äkkiä kevät aika esille.
  Kauniit kuvat,ihana kasvihuone. Ja tuo aitta ..I love...se on niin kaunis. Kesän vihreyden kaipuu kyllä iskee..
  Iloa päivääsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polte puutarhatöihin on kova, helpottaa kun muutaman viikon päästä voi kylvää tomaatit ja monta muuta kasvia.

   Poista
 2. Kaunis siitä tulee :) Toivottavasti valmistuu toiveidesi mukaan tulevalle kesälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Eiköhän tuo valmistu, se on luvattu minulle 50-vuotis lahjaksi ja täytän tänä vuonna 50 vuotta.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Tuo ajatuksesi muurin rakentamisesta heti kasvihuoneen seinästä, on mielestäni todella varteenotettava vaihtoehto. Kuten sanoit, näin saisit lämpimän kasvupaikan hieman aremmille, lämpöä vaativille kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuri olisi hyödyllinen koko puutarhan kannalta ja tulisi käytettyä kaikki tiilet pois. Riippuu nyt vähän muurarista toteutuuko vai ei...

   Poista
 5. Varmasti kasvihuoneesta tulee toimiva. Kaunis on teidän piha-alue. Aitta on upea. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Tuosta tulee ihana! Oletko nähnyt (kuvia) hotelli Punkaharjun kasvihuoneesta? Siinä on ihanat tiili-istutusaltaat ympärillä. Tai jos teet muurin, niin mieti, haluatko sen kiinni kasvihuoneeseen vai tulisko parempi, jos on vähän erillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti mennä heti googlella katsomaan miltä Punkaharjun kasvihuone näyttää. Sen viereen oli näköjään tehty tiilestä istutusaltaan, kiva idea. Muuri tulisi todennäköisesti irti kasvihuoneesta jolloin siihen saisi pienen kulkuaukon kasvihuoneen taakse.

   Poista
 7. Ihana lukea näitä suunnitteluja. Tuosta kasvihuoneen alueesta tulee viehättävä.

  VastaaPoista
 8. Sullon jo tukku hyviä suunnitelmia. Siinon hyvä alaku ja varmasti paikka muatoutuu aijan kans tarkemmin. Mulla silimät oli het nuas jälijellä olevis tiilikasoos, että nuastahan sais viälä vaikka mitä. Tiilimuuri on erinomaane ajatus. Varsinki ku tiiltä on tuas kasvariski. Mäki oon sellaasesta haaveellu, jos joskus sen kasvarin saisin. Yhyristääsin siihe rillauspaikan, sellaasta ku meillä ei oo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkään ei ole grillauspaikkaa, monesti on suunniteltu vaan kun hyvää paikkaa ei ole. Kasvihuoneen luona voisi olla kiva mutta on sitten kaukana talosta. Tiilimuurin kanssa ei tarvitse edes olla kovin tarkka muurausjäljestä, voisi onnistua jopa minulta.

   Poista
 9. Kiinnostavia ja kivan kuuloisia suunnitelmia. Tuossa on monia mahdollisuuksia ja ehkä on hyvä edetä vaiheittain ja antaa ideoiden kehkeytyä eteenpäin, kun näkee, miltä alkuaskeleet näyttävät. Joka tapauksessa kasvihuoneesi on tosi kaunis ja alueesta tulee varmasti ihastuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viheittain in hyvä edetä ja kun ei lyö lukkoon mitään liian tarkkaan nin voi matkan varrella muuttaa suunnitelmia.

   Poista
 10. Voi jee..sinulla on hyvät suunnitelmat ja tuo muuri juttu voisi toimia todella mukavasti ja olisi samalla yhtenäinen kasvihuoneen kanssa. Meillä on vielä se suunnittelu puolella mutta ehkä se siitä joskus. Jotain sentään olen saanut aikaiseksi sille alueelle sain koristeomenapuun istutettua ja jotain pitäisi minunkin vielä istutuksia tehdä. Olen ajatellut Balibin syreeniä. Minulla se kuoli, olikohan jo istuttaessa jotain kuivuutta havaittavissa kun sen syksyllä alesta ostin. Sinulla on aluetta siinä ympärillä vaikka miten paljon. Hyvä kun olet ottanut hyviä kuvia niidenkin avulla voi tehdä jotain suunnitelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty :) Palibin on ihana!

   Poista
 11. Alku on jo upea, varmasti ajatukset jalostuvat pikkuhiljaa ja keksit hyvän loppusuunnitelman kasvarin ympäristöön. Mahtava kasa tiiliä, niitä tulet varmasti hyödyntämään vielä ansiokkaasti suunnitelmissasi! Voi, tulisi jo kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiliä kerättiin monta vuotta kasvihuonetta varten, ihan kaikkia ei käytetty siihen. paljon on rikkinäisiä mutta muuriin voisi hyödyntää palasetkin.

   Poista
 12. Ihania suunnitelmia! Alueesta tulee varmasti upea. Tuo muuri Kuulostaa minustakin hyvältä idealta. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on mukava suunnitella kun ei pääse tositoimiin.

   Poista
 13. Tulee ihana, sen näkee jo nyt.
  Nämä talviset viikot ovat todellisia piinaviikkoja kun patoutunutta tekemisen tarvetta olisi vaikka kuinka paljon ja pää täynnä suunnitelmia. Lumi ja routa pakottavat kuitenkin vetäisemään käsijarrusta vielä muutamaksi viikoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahasti on joutunut jarruttelemaan, lumet kun sulaa niin sitä on kuin vasikat kevätlaitumella, ei tiedä mihin ja mitä tekemään poukkoilisi.

   Poista
 14. Oi että siitä tulee ihana! Muuri kasvihuoneen jatkona kuulostaa upealta!

  VastaaPoista
 15. Onpa hyvät suunnitelmat! Muuri saa tältäkin suunnalta kannatusta. Siitä tulisi todella upea puutarhan erikoisuus. Aitan alla oleva kivikin vaikuttaa jo pelkän päädyn perusteella aikamoisen hienolta. Kiva nähdä sitten, mihin suuntaan alue lähtee kehittymään ja kuinka rivakasti. Useinhan siinä käy niin, että kun saa yhden kohdan eteenpäin, tulee idea seuraavaan. Suunnittelun iloa ja mukavaa sunnuntai-illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aitan alla oleva kivi on hieno, olisin halunnut sen talon eteen porraskiveksi mutat siinä oleva betoniporras on niin ehjä ja hyväkuntoinen ettei sitä raaski moukaroida pois. Puutarhassa tuo pätee aina, kun saa yhden kohdan valmiiksi, tulee mieleen kuusi uutta.

   Poista
 16. Ai että, on kiva seurata millaiseksi teidän kasvihuone ja ympäristö muotoutuu! Kyllä tekisi mieli jo itselläkin päästä rakentamisessa eteenpäin, mutta onneksi aina voi suunnitella juttuja valmiiksi. Usein ideat syntyy kuitenkin tehdessä ja paikan päällä. Olispa jo kevät!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)