lauantai 13. helmikuuta 2021

Vauriokartoitus

Joka vuosi puutarhan tulee jänisten aiheuttamia vaurioita. Milloin syödään ruusut, milloin hortensiat, joku vuosi krookukset ja pahana vuonna kaikki. Nyt olisi juuri se paha vuosi mutta onneksi olin verkkojen kanssa syksyllä erittäin ahkera. Tänä vuonna aion olla yhtä fiksu tai vieläkin fiksumpi sillä muutamassa kohdassa jänisten tuhot saa mielen matalaksi mutta kukapa olisi voinut näitäkään tuhoja ennustaa.

Angervoja on antaumuksella kaivettu esiin lumen alta. Niiden karsiminen ei haittaa, tuleehan vain tiheämmät pensaat.
Köynnösruusu on 'Pohjantähti' on ollut suuren herkuttelun kohteena. Nyt laitoin verkot ympärille ettei ihan kaikki ole mennyttä. Viime vuonna tätä ei syöty yhtään. Lumiset talvet ovat pahoja kun luonnossa ei oikein löydy syötävää, silloin erityisesti pitää suojata puutarhassa ihan kaikki. Kaikki hortensiat joita ei ole verkotettu on kaluttu lumen pintaan saakka ja osa syvemmälle kun herkullista vartta on kaivettu esiin. Pallohortensioiden kohdalla erityisesti ei haittaa sillä ne leikkaan matalaksi joka vuosi. Ruusuherukat hiukan haittaavat, ne on siististi parturoitu kaikki verkkojen yltäkin.
Hevoskastanjaa on nakerrettu auenneen verkon raosta. Nyt on tilanne korjattu ja syömingit toivottavasti estetty. Karhunvattusato on menetetty vaikka ne oli verkotettu. En vain tajunnut, että ne päästään syömään kivimuurin avulla verkoista huolimatta. Syksyllä laitan niille kaksimetrisen verkon myös kivimuurin puolelle.
Ai että olin tästä vihainen. Kumpikin näsiä on katkaistu mutta ei toki syöty. Eipä tullut mieleen mitenkään päin, että näsiäkin on verkotettava. Eniten tässä harmittaa se, että näsiä olisi kukkinut tänä keväänä ensi kertaa. Nyt on verkot laitettu vaikka osin liian myöhään. Pari nuppua sentään säästyi.
Entäs sitten alppikärhöt. Jokaikinen, siis jokaikinen alppikärhö on nyhdetty poikki. Anna mun kaikki kestää oli ajatukseni kun tämän huomasin. Enpä tiennyt tätäkään etukäteen, että kärhöt maistuvat tai että ne voidaan purra poikki. Kyllähän kärhöt kasvaa takaisin mutta harmittaa, että tässä menetettiin vuosien kasvu. Tämä lila alppikärhö oli ehtinyt kasvaa vaahteran latvaan, nyt kasvu lähtee uudestaan maasta.
Kuvasta näkyy millaisia polkuja jänikset ovat tehneet. Tuskin on yhden yksilön valtateitä vaan kokonaisen lauman. Olisi metsästäjälle töitä tässä pihapiirissä.
Etupihallekin on uskallettu mikä yleensä on jänisvapaata vyöhykettä. Rusokirsikka on onneksi tiivisti puolitoistametrisen verkon sisällä, sitä ei pääse syömään.

Ykköstoive kevätauringolle, sulata lumi pois ja pian.26 kommenttia:

 1. On se käsittämätöntä miten ne saa syötyä tuota Pohjantähteäkin!! Piikit on kuin pienet veitset. Taitavia, mokomat nököhampaat ovat :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on käsittämätöntä, verkkoa laittaessani olin koko ajan kiinni niissä piikkien hakasissa. Ja joku syö niitä.

   Poista
 2. Johan on ilkeitä vaurioita. Mitenkähän hevoskastanja reagoi kuorivaurioihin? Toivottavasti elpyy, eikä saa mitään tauteja.
  Täytyykin huomenna kahlata alapihalla katsomaan verkotettujen kasvien tilanne. Hanki on sen verran korkea, ettei se isoja rusakoita pitele. Talon seinustan angervot on kaivettu ja nakerrettu jo moneen kertaan. Niitä en jaksa surra, sillä angervot kyllä selviävät. Kaipa jäniksiä on joka talvi runsaasti, mutta nyt niiden "moottoritiet" halkovat puutarhaa näkyvästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevoskastanja toipuu, tai sitten sahaan tuon nyrhityn oksan pois. Kahlaamista se oli lumessa meno, lähes polviin saakka lunta. Angervo on siitä helppo, että selviää ja kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla.

   Poista
 3. Tosi ikäviä katkaisuja. Hevoskastanja meillä toipui hyvin, vaikka toinen puu kaatuessaan vei sen latvan, kokonaan. Pitää käydä tarkastamassa, mikä meillä on tilanne. Ei paljob haitabbut, että valamonruusua on syöty. Saisivat sellaisia syödä vaikka enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ei haittaa, ei etenkään neilikkaruusu kun leikkaan nekin matalaksi keväisin.

   Poista
 4. No onpas siellä ollut trafiikkia😕 Olen ihmetellyt kun täällä olisi rautatieompun latvat aivan syöntikorkeudella mutta kukaan ei ole käynyt edes maistamassa. Samoin hortensiat eivät ole vielä koskaan kelvanneet. Saa nähdä vielähän tässä on talvea, että miten vauriot lisääntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti säästyvät. Luulen että jos ympäristössä on muuta ruokaa niin puutarhat säästyvät, viime talvena kävi niin. Nyt paksun lumen alta on hankalampaa löytää ruokaa.

   Poista
 5. On se ikävä, että ne jyrsijät syö puutarhassa puita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, kaikki on oltava tiukasti verkkojen sisällä. Ja ikävä ilmiö kun osa on oltava verkotettuna kesälläkin.

   Poista
 6. Ai, ai! Kaikkiko niille kelepaa. Toivottavasti ei kuitenkaa mitää lopullista vahinkua tullu. Jäniksiä tuntuu jäliistä päätellen olevan tääläki normaalia enemmän liikkeellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on joku lauma pihassa tai sitten olemme keskellä suurta jänisvaellusta. Samaan aikaan saisi olla hyvä kettuvuosi. Kaikki kelpaa, ihan uskomatonta.

   Poista
 7. Ou nou! Pelkään pahoin, että minullekin tulee ikäviä löytöjä, kunhan pääsee kunnolla tarkastamaan kaikki kohteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiersin koko puutarhan vaikka oli melkoista tarpomista umpihangessa. Vähän lisää verkkkoja jotta ei tule pahempia vaurioita, mitään lopullista tuskin on tapahtunut.

   Poista
 8. Ohhoh! Enpä ole ennen kuullut että alppikärhötkin nyhdetään poikki. Onpa harmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään olisi ikinä uskonut, että tekevät niin. Mutta kaikki on poikki, vieressä jäniksen jäljet ja kasa papanoita. Pikkasen harmittaa kun olisin voinut varautua laittamalla verkot.

   Poista
 9. No voi ei! Ymmärrän tosi hyvin, että haluat lumet äkkiä pois. Ulkoilunäkökulmasta puolestani toivoisin, että pikkupakkanen ja lumet vielä hetkisen pysyisivät. Nyt on niin kaunista, kun on kerrankin talvi! Ja jos ajattelee metsän kasvien parempaa säilymistä ja marjasatoa, niin sekin hyvä puoli lumessa on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta näkökulmasta olisi kiva jos lumet ja pikkupakkanen pysyisi. Nyt on ollut todella kaunista ja hienoja ulkoiluilmoja.

   Poista
 10. Voi itkujen itku! Aikamoiset moottoritiet ovat jänikset teille tampanneet. Harmi kun menevät kaivelemaan lumen altakin evästä eivätkä valikoi halvimpia mahdollisia kasveja. Enpä tiennyt minäkään, että jäniksille kelpaa alppikärhökin! Pitää muistaa tuo siinä vaiheessa kun omani ovat sen kokoisia, etteivät saa lumesta suojaa. Täällä jänikset ovat ilmeisesti siirtyneet lintulautojen alle, kun eivät ole nyt tulleet puutarhaan ollenkaan. Kävin kuitenkin lapioimassa luumupuiden ympäriltä kinoksia matalammaksi, etteivät ylety oksiin.
  Toivottavasti kasvisi toipuvat tuhoista. Hyvää ystävänpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihat ja puutarha on täynnä jänisten reittejä, tänä talvena on erittäin vahva kanta. Oikeasti mietin jo metsästäjän palkkaamista pariksi yöksi. En tiennyt minäkään että kärhöjä syövät, voihan olla että maistavat mutta eivät sitten syö vaan kärhö on maistelun jälkeen mennyttä. Tästä lähtien suojaan myös alppikärhöt. Lintulaudankin alla käyvät mutta siellä käy linnuilla sellainen vipinä ettei taida jäädä jänikselle mitään.

   Poista
 11. Voi ei, ovatpa ne tehneet tuhojaan! Meilläkin oli alppikärhö syöty poikki. En ollut minäkään tajunnut suojata sitä, mutta ensi syksynä täytyy tämä muistaa. Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, hyvää ystävänpäivää. Oli minullekin yllätys että jopa alppikärhöihin käyvät käsiksi. No nyt tiedän.

   Poista
 12. Ai ai, voi pupun pirulaiset! Paljon on jälkiä meilläkin, tammesta ovat tehneet selvää, mutta bonsaina sitä olen tähänkin asti kasvatellut. Ja hevoskastanjaa en ole aikoihin enää verkottanut, täytyykin käydä katsomassa, onko siitäkin saatu makupaloja. Jos olisi arvannut jänisten valtavuoden, olisin hankkinut paljon enemmän verkkoja. Pelottaa kevät ja krookukset, jollain laillahan niitä on suojeltava! Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 13. No voihan vietävä. Kyllä harmittaa tällainen, vuosien kasvu menee hetkessä. Meillä kotona ja mökillä on myös samanlainen jälkien paljous. Onneksi mökin puutarha on aidattu ja sen sisällä on tärkeimmät.

  VastaaPoista
 14. Voi kurjuus. Toivottavasti ei ole mitään lopullisia tuhoja kuitenkaan tullut.

  VastaaPoista
 15. Voi harmi!
  Nyt on tosiaan pupuja ollut liikenteessä tavallista enemmän. Meillä on syöty angervoja, ruusuja ja jopa katajaa. Niille taitaa maistua ihan mikä tahansa kasvi, kun sille päälle sattuvat. En voi ymmärtää, miten ne voivat syödä piikikkäitä ruusuja. En ole myöskään kuullut, että söisivät kärhöjä. Täytyykin käydä tarkistamassa omien alppikärhöjen tilanne.
  Eilen kävin virittelemässä lisää verkkoja muutaman kasvin ympärille. Saa nähdä, mitä ehtivät vielä kaluamaan ennen kevään tuloa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)