lauantai 27. helmikuuta 2021

Melkein kevät

 Edessä on viikon loma. Puutarhatöihin ei vielä varsinaisesti pääse ja yritän hillitä itseäni etten kylväisi tomaatteja ihan vielä, vaan vasta parin viikon päästä. Kylvömultaa jo ostin, mutta eihän säkkiä ole pakko heti avata, eihän?

Ensi kertaa talvetuksessa on oxalis eli käenkaali. Näitä saviruukkuja on kaksi ja molemmissa on eloa, pitkiä ja honteloita versoja jotka ehtivät venyä eteisen pimeydessä ennen kuin huomasin uuden kasvun. Nyt majailevat toistaiseksi salin ikkunalle yrittäen pysyä hengissä siihen oikeaan kevääseen asti. Jos onnistun, niin takuulla talvetan toistekin, on ollut helppoa. Nosta ruukku sisään, pidä pimeässä ja viileässä, jos muistat, anna hörppy vettä silloin tällöin.
Lunta meillä on edelleen paljon, lähes polveen asti. Levitin yläpihan istutuksille sangollisen tuhkaa lumia sulattamaan. Epäsiistin näköistä mutta kokemukseni mukaan aurinko sulattaa tuhkan nopeasti hangen läpi.
Sulakohtia ei ole muualla kuin auratuilla reiteillä kuten pihatiellä. Siitä ne laajenevat pikkuhiljaa puutarhan puolelle. Teki mieli hakea petkele ja paukutella jäätä pienemmäksi jotta sulaminen edistyy nopeammin. Hillitsin itseni, ehtii sitä tehdä myöhemminkin.
Taputin itseäni tyytyväisyydestä hyristen olkapäälle. Olin syksyllä varautunut tulevaan ja laittanut tukipuut valmiiksi varjostusverkoille. Nyt ei tarvinnut kuin kahlata umpihangessa ja virittää verkot tukien varaan. No, eipä tästä vielä mitään hyötyä ole sillä minipallot eli viime vuonna istutetut pallotuijat ovat tiiviisti hangen alla piilossa. Miten olette muuten laittaneet varjostuksen alareunan paikoilleen? Yritin tampata sitä lumen alle mutta eihän se pysy siellä kun hetken. Viime vuonna tätä ongelmaa ei esiintynyt kun ei ollut lunta ja sain helposti kivet verkon alareunaa pitelemään.
Luumulehto ja sen takana kasvimaa täydellisessä talviunessaan.
Kissat ovat hieman pidemmällä keväässä. Aurinko ja lintujen laulu saivat heräämään talviunilta ja uskaltautumaan pihalle. Tosin Iines tarkkaili tilannetta vain avokuistilta ja turvallisesta kaiteen raosta. Jalo hyppi reissuilleen. Alma makaa tätä kirjoittaessani jalkojen päällä eikä kuulemma poistu sisätiloista ennen kuin viimeinenkin kasa lunta on sulanut.


9 kommenttia:

 1. Sielläkin aurinko paistaa siihen malliin, että lumet sulavat varmaan äkkiä! Toivottavasti. Tsemppiä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulaa ne ja jos ei sula niin menen hiustenkuivaajan vuodelta 1986 kanssa sulattamaan :D
   Odottavan aika on pitkä kun keväästä on kyse.

   Poista
 2. Siälon lumi ihan selevästi jo sen näkööstä, että sulamiston tapahtunu. Mäki heitin marijakuusen ja alappiruusujen päälle säkkikankahat. Kiinnittämiset pitää käyrä hoitamas, pyykkipoijilla, ennenku tuulet alakaa. Rentouttavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi on selvästi jo höttöisempää kuin pakkasilla, aurinko paistaa ja lumet sulaa. Pyykkipoikia mietin minäkin, mulla on vielä ihan erilliset, puutarhakäyttöön tarkoitetut, pitää etsiä mihin ne on piilotettu.

   Poista
 3. Mukavia kuulumisia! Kyllä tuhkan levittäminen hangille nopeuttaa lumen sulamista. Minä ripottelen tuhkaa myöhemmin, kun täällä talvea vietetään vielä pitkään. Eilen illalla alkoi taas satamaan lunta. Saa nähdä millainen lumikolajumpoa on nyt aamulla edessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama viikko voi mennä ennen kuin täällä saadaan nauttia lumettomasta maasta, hitunen tuli lunta lisää mutta aurinko sulattaa pois. Tsemppiä lumikolan kanssa jumppaamiseen.

   Poista
 4. Ihanan keväiseltä on tuntunut. Sulava lumi kyllä on aistittavissa myös tuoksusta. Ihanaa.
  Hauska, miten teidän kissat ovat erilaisia.

  Minäkin aloitan taas tuhkien levittämisen pian lumelle. Saharan hiekka oli parina päivänä näkyvissä ja niiden kohdille alkoi kuoppia tullakin. Nyt illalla satoi vain uuta lunta päälle ja lumihanki on hetken taas valkoisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saharan hiekka oli tervetullutta, se vaikutti heti lumen sulamiseen. Vaikka kissat ovat toisilleen sukua niin ovat jokainen oma persoonansa mikä on myös hauskaa vaikka välillä rasittavaa :)

   Poista
 5. Näyttääpä teillä keväiseltä, vaikka hanget ovatkin vielä aika paksut. Tänne satoi yön aikana ainakin viisi senttiä lisää lunta, joten pitää taas käydä kolaamassa piha. Aurinko saisi pilkistellä vähän useamminkin pilvien välistä, niin saisi sulaminen vauhtia. Yritin eilen kaivella pihakiveystä esille, jotta pakkasten taas tullessa ei muodostuisi ihan niin paksuja jäätikköjä. Ei vain ollut vielä tiiviiksi tamppautunut lumi pehmentynyt tarpeeksi syvältä. Uusi yritys tänään. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)