maanantai 8. helmikuuta 2021

Heinäkuun helmiä

 Viime vuonna sain pitää pitkän pitkän kesäloman, peräti kuusi viikkoa yhteen putkeen. Puutarhassa se tuli vietettyä, missäs muualla. Puutarharetkiä tuli tehtyä vähän, nopea piipahdus Tallinnaan ja siellä yhdelle taimitarhalle josta en löytänyt yhtään niistä kasveista joita etsin. Silti en palannut kotiin tyhjin käsin. Vaalean vihreää- blogin blogistin kanssa kävin Porkkalan kartanossa ja sen myymälässä. Eipä tarvinnut palata sieltäkään tyhjällä autolla kotipihaan.

Pioniunikot, puutarhan hempsankeikat kukkivat siellä missä lystäävät. Joskus kitken pois ja joskus en.
Kesähortensia 'Bougie' on kasvanut puutarhassa jo muutaman vuoden. Kituliaasti se on pysynyt hengissä mutta eipä ole juurikaan kasvattanut kokoa. Viime vuonna siihen tuli yksi kukka ja voi miten iloinen olinkaan siitä. Ja tästä muistui mieleeni, että 'Bougie' on mentävä peittämään varmuudeksi kokonaan lumen alle vaikka ei olekaan ihan kamalan herkkä.
Olin iloinen päätöksestä jättää niitty leikkaamatta ja antaa sen kasvaa vapaasti koko kesä. Normaalisti niitty leikataan ruohonleikkurilla jotta kotiloiden määrä alueella pysyisi kurissa.
Heinäkuun suurimpia saavutuksia oli navetan etelän puoleisen seinän ikkunoiden saaminen valmiiksi ja paikoilleen. Vielä puuttuu listoja ja yläkolmion kunnostus mutta tehdään niitä kun jaksellaan. Pääasia on ettei näistä ikkunoista enää sada sisään ja että ovet ovat ehjät.
Kasvihuoneessa alkoi satokausi. Kasvihuonekurkku 'Bella F1' osoittautui oivaksi valinnaksi. Sen siemeniä ostin tällekin vuodelle, vielä pitäisi löytää joku toinen hyvä lajike kaveriksi.
Heinäkuu 2020 oli tuoksuherneiden juhlaa. Sain siemeniä talteen ja kohta niitä pääsee esikasvattamaan. 
Kiurunkannus 'Graigton Blue' oli aluksi mysteerikasvi mutta kukinnan vaiheessa tästä ei voi erehtyä. Varjoisen paikan takia kukkii minulla todella myöhään.
Ostin syksyllä 2019 puutarhan jämälaarista nimettömän maksaruohon joka taitaa olla kaukasianmaksaruoho. Onneksi ostin, sillä yksi taimi on levinnyt nopeasti näin komeaksi kasvustoksi. Kukka on kaunis tumman pinkinpunainen. Tätä voi todennäköisesti jo ensi kesänä levittää muuallekin.
Liljaostokset eivät menneet ihan putkeen enkä saanut sitä mitä piti. Toisaalta eivät nämä pahoja värejä ole, eivät ollenkaan. Kaikki toki olisivat voineet olla samaa korkeutta.
Kasvimaalla kaikki kunnossa.
Ensi kaudeksi on suunnitteilla hiukan muutoksia sillä intoni kasvimaata kohtaan ei ole enää yhtä voimakas kuin ennen. Tiettyjä juttuja haluan silti kasvattaa mutta olen miettinyt alan pienentämistä esimerkiksi kasvulaatikoiden avulla. Lapsenlapsille kasvimaa on opettavainen paikka joten kokonaan siitä ei ole tarkoitus luopua. On mukava tulla yhdessä syömään herneitä tai katsoa joko porkkana on riittävän kokoista suoraan kasvimaalta naposteltavaksi.


22 kommenttia:

 1. Minullakin tuota kaukaasianmaksaruohoa. Leviää hyvin ja olen ottanut siitä pistokkaita kasvamaan muuallakin. Eikö ole kiva, että uusi heinäkuu on taas tulossa!

  VastaaPoista
 2. Kesäkaudella pitkä loma on aivan huippua, puutarhassa tekemistä ja kokemista on niin paljon. Hienoja heinäkuun helmiä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna ei tule yhtä pitkää lomaa mutta kyllä se muutama viikkokin kelpaa. Vuorotteluvapaasta voisi taas haaveilla, edellisestä on viisi vuotta.

   Poista
 3. Ihana kelloniitty! Tua sininen kiurunkannus kukkii muutenki myähemmin ku aikaasemmat lajisiskoonsa. Mulla kuvista päätellen alakoo kukkia jo kesäkuun pualella, mutta sillon pitkä kukinta-aika, heinäkuulle asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloniitty oli ihana, myös ötököiden mielestä. Muistan myös että tuo kiurunkannus kukki pitkään, toivottavasti alkaa tehdä pikkuisia taimia jotta saisin sitä isomman alan.

   Poista
 4. Kaukasianmaksaruoho onkin hyvä leviämään. Kaunis väri kukissa.

  VastaaPoista
 5. Ihania kesäkuvia. Luulen, että tänäkin vuonna käyn samalla taimistolla. Pitää toki vähän odottaa. Liljoissa on joskus uskomattoman paljon vääriä liljoja. Narsissien tai tulppaanien kanssa ei samanlaista arpapeliä taida olla.

  Kasvimaasi on hienon ryhdikäs. Kasvimaataidoille taitaa olla jatkossakin käyttöä,kun ihmisiä kiinnostaa ruoan kasvatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat on aika arpapeliä, pitäisi ostaa kukkivana niin tietää mitä saa mutta harvoinpa niitä on kukkivina myynnissä. Kasvimaat ja syötävän kasvatus on nousussa, sen huomasi viime kesänä kun kaikki taimet oli myymälöistä loppu.

   Poista
 6. Ihana kukkaniitty! Kiurunkannuskin on upea ja liljat, vaikka eivät ihan samaa korkeutta olleetkaan. Erityisesti tuo tummanpunainen matala on kaunis. Saahan niitä siirreltyä jälkikäteenkin. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat kestää hyvin siirtelyä, tuossakin näkymät muuttuu kun muut kasvit pääsevät omaan korkeuteensa. Kiurunkannuksista on tullut mun uusi lempparikasvi.

   Poista
 7. Sinulla on kyllä ihanasti lääniä pihalla. Ostin omaan pihaan kesähortensia Bougien sitä edeltävän kesän jo himoinneena mutta onnistumatta ostamaan. Toivottavasti ei osoittaudu hankalansi kasvatettavaksi ja kukkiakin toivon jo ensi kesäksi. Kaukasianmaksaruohot ovat superhelppoja levittää. Varsien joukosta kun voi nappailla jo valmiiksi juuria tehneitä ja iskeä vaan maahan. Tuntuvat lähtevän ilman hoitoakin kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on todennäköisesti huono paikka Bougiella. Mietin siirtoa mutta ehkä vain hankin toisen taimen.

   Poista
 8. Kauniita kesäkuvia 🤍 Itse olen luopunut kasvimaasta ja itse asiassa viime syksynä kasvilaatikoistakin. Ne olivat kyllä käteviä sipuleiden, porkkanoiden ja mansikoiden kasvatuksessa, mutta täällä joka puolella viihtyvät pienet muurahaiset valtasivat nekin ja sain tarpeekseni. Pitää katsoa keväällä, vaihdanko taas paikkaa ja tuleeko meille vielä uudet kasvilaatikot, vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä yrittää kekomuurahaiset pesiytyä yhden laatikon kulmaan, siinä kasvaa kesäkurpitsaa joka ei ole muurahaisista häiriintynyt mutta minä en niistä tykkää.

   Poista
 9. Voih kuinka ihana kukkaniitty ja mikä komea navetta! Kauniit ja kesäiset kuvat olit valinnut, kiitos niistä.

  Pinkki pioniunikkosi on kuin ballerinan kuohkea hame, ihan väri! Tiedätkö mikä lajike kyseessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinkin pioniunikon simenet on saatu alunperin Saaripalstan Sailalta ja muistaakseeni hänkin oli saanut ne jonkun muun puutarhasta. Ilmeisen pitkään kiertäneitä siemeniä :) Mutta siis lajiketta en tiedä.

   Poista
 10. Mukavia vinkkejä omaankin käyttöön; kasvihuonekurkku, sininen kiurunkannus ja hieno maksaruoho.
  Blogissani on sinulle haaste osoitteessa: https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2021/02/kevaan-kaipuu-haaste-2021.html

  VastaaPoista
 11. Kesäfiilikset ja kevään odotus nousivat heti kuvia katsellessa. Navetan ulkoasu on nyt hieno ja siisti, asustaako siellä vielä eläimiä vai onko navetalla jo muu käyttötarkoitus, taitaa olla? Kasvimaa meilläkin on kovin pieni, kasvilavat riittävät mainiosti. Mutta kurkkuja voisin edelleen kokeilla, viime kesä jäi väliin ja edellisenä muutaman kurkun jälkeen koko kasvi kellastui, aloittelijana en tiedä kastelinko liikaa vai liian vähän vai oliko jokin muu hoitovirhe? Eilen ajattelin sinua ja paksuja verhoja ovien edessä, onhan kylmä pysynyt poissa sisältä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navetta on roinavarasto, puutarhavarasto ja autotalli. Kanalasta olen joskus haaveillut mutta nyt jo vähän haudannut ne haaveet, olen liian laiska. Avomaan kurkkuja en ole kokeillut mutta kasvihuoneessa kasvavat ihan hyvin, en osaa antaa vinkkejä, kastelen mutta en ihan mahdottomasti. Parhaiten kurkut kasvaa kasvihuoneen maassa joka on maapohjainen.
   Pysyy kylmä poissa, kaksinkertaiset verhot toimii hyvin, lisäsin vielä pienen maton kynnyksen päälle kun siihen pitäisi uusia tiiviste, nyt vetää ikävästi.

   Poista

Kiitos kommenteista :)