maanantai 30. syyskuuta 2019

Pieniä pisteitä

Syyspuutarha ei varsinaisilla perennan kukilla komeile. Kuihtunutta ja mustaa on enemmän sillä saralla. Ruusut ovat niitä pieniä pisteitä puutarhassa jotka jaksavat vielä sinnitellä kukkien.
 Kesällä hankittu Teresanruusu Rosa Théresè Bugnet tekee vasta nyt kukkiaan. Silloin kun istutin tämän arboretumiin, oli kesän kuivimmat viikot. Onneksi selvisi siitä kiitettävän hyvin vaikka sai osakseen hyvinkin niukkaa kastelua.
 Rosa rugosa 'Sointu' tekee sekin vielä kukkia, sinnikkäästi pakkasen ahkerasta rosario vierailusta huolimatta. Taustalla näkyy ruskeat, puidut pellot. Niillä emme ole saaneet nauttia tänä vuonna joka syksyisistä linnuista. Ehkä niiden aika on vasta lokakuussa.
 Arvilan alkuperäinen valkoinen syysleimu kärsi kovasti kuivuuden aikana. Sateiden alettua se päätti aloittaa kukinnan uudestaan ja kukkii nyt komeammin kuin ajallaan teki.
 Pensashanhikki 'Lovely Pink' on tänä syksynä näyttänyt sen syyn miksi niitä on istutettu kaareksi rinnepuutarhan ympärille. Vaaleanpunaisia kukkia on paljon, ihania pieniä pinkkejä pisteitä kun kauempaa katsoo.
 Hups, puutarhassa pitäisi kitkeä ja kantata mutta taidan jättää kaiken kevääksi. Kuvan ottamisen jälkeen sentään nurmikko on leikattu. Nimetön vaaleanpunainen maksaruoho kukkii vasta nyt. Jaoin sen keväällä joten se on luultavammin hidastanut kasvua. Taustalla tummanpunainen maksaruoho kukkii sekin. Pörriäisiä näissä ei enää ole, pakkasyöt teki tehtävänsä. Toisaalta ihan hyvä, eipä ole punkkeja ja lintukirppuja enää kiusana.
Ei varsinainen kukkakuva mutta aloin ihmetellä mitä punaisia pisteitä näkyy happomarjassani. No nehän on marjoja! Voikohan niitä syödä? Olen nimittäin joskus syönyt ulkomailla karkkeja jotka on tehty happomarjan Berberis marjoista.

Kovin sateiselta ja kylmältä näyttää tämän viikon sääennuste, ehkä sitä kuitenkin ehtii puutarhaan. Muistin juuri, että köynnösruusu 'Pohjantähti' pitää vielä sitoa ennen talvea. Kaikki tänä vuonna kasvaneet versot sojottavat minne sattuu ja ruusu on tällä hetkellä jopa koomisen näköinen. Kuin olisi ruusun oma bad hair day.

19 kommenttia:

 1. Ihanan pirtsakoita pisteitä! <3
  Kaunista uutta viikkoa ja tsemppiä arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten kiva kun näitä pieniä iloja on vielä. Kiitos samoin, kaunista viikkoa ja tsemppiä arkeen.

   Poista
 2. Nyt pääsevät yksittäiset ilon pisarat ja sitkeät sinnittelijät kuviin, ilon ja ihailun kohteiksi! Minulla on myös puutarhassa Lovely Pink hanhikki, ja sen kukintaa eivät pikku hallat haittaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on yksityiskohtien aika, toivon kyllä ruskan vielä tulevan, viime vuonna oli kaunis lokakuu kun luonto oli täynnä ruskan värejä. Hanhikki ei pikkuhalloista välitä.

   Poista
 3. Meillä lähes kaikki kukinta alkaa olla auttamatta ohi. Yksittäiset kukkijat ovat nyt ilo silmälle. 🍁🍃🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se alkaa olla, joitain yksittäisiä kukkii eikä oikein muuta.

   Poista
 4. Onpas pensashanhikit kukat somia! Vääjäämättä kaikki kukinta puutarhassa nyt loppuu, mutta uusi kesä koittaa taas kuukausien päästä. Se on tätä Suomen ihanaa vuodenaikojen vaihtelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä ole montaa kuukautta kun pääsee jo ensimmäisiin kylvöihin. Vaikka syksy ei ole mun lemppareita niin vuodenajat on kivoja.

   Poista
 5. Suloisia kukkijoita löytyy vielä puutarhastasi! Onko teillä käynyt jo pakkanen? Voi nyyh. Onneksi on ruusuja. Olen käsittänyt, että happomarjat ovat syötäviä. Nyt joulumarmeladia niistä tekemään :) Missähän ne linnut ovat kun ei ole näkynyt teillä? Onnellisia lokakuun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On käynyt pakkanen ja taas on luvassa kylmiä öitä. En tiedä onko muuttolintujen reitit vaihtuneet vai onko pellolla viljelty niille "väärää" viljaa.

   Poista
 6. Nyt sataa kaatamalla, ensimmäinen kerta kun meillä kevään jälkeen tulee kerralla yli 20 mm. Kyllä puutarha on jo niin syksyisen näköinen, mutta sinulla on mukavia väriläiskiä kukkimassa. Nuo maksaruohot ovat kauniita, samoin punaiset marjat pensaassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yönä täällä oli aika myrsky, vettä tuli vaakatasossa kaatamalla. Tekee hyvää puutarhalle ja kaivoille. Maksaruohot on ihania, niitä pitää laittaa vielä lisää, muutaman uuden juurrutin maljakossa, kasvattaa tosi helposti juuret.

   Poista
 7. Teresanruusu on osoittautunut ahkeraksi kukkijaksi. Aloitti ensimmäisenä ja kukkii yhä. Sinnikäs rouva tai neitikö kenties.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä neiti, tai peräti prinsessa. Kiva kuulla että se kukkii koko kesän, istutin niin että on hyvin näkyvillä.

   Poista
 8. Nämä kuvat saavat ajattelemaan, pitäisikö kuitenkin taipua hankkimaan edes yksi ruusu puutarhaani. Tähän aikaan vuodesta kaipaa joka ikistä pakkasista piittaamatonta kukkijaa. Onneksi maksaruohot sentään kukkivat vielä komeasti. Hienolta näyttävät nuo tummat ja nimetön vaaleanpunainen yhdessä. Lempeää lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi pitäisi, ehdottomasti. Neilikkaruusu on hyvä, kukkii vielä nytkin runsaasti eikä ole välittänyt akoista pakkasista. Maksaruohot on ihania.

   Poista
 9. Kantata ehtii keväällä. Minä tuskin kanttaan enää syksyllä, ellei jokin into iske. Kauniisti sinullakin on kukkivia pisteitä. Onneksi on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ehtii, taitaa jäädä kevääseen, nyt on liian märkääkin eilisen sateen jälkeen.

   Poista
 10. Sinulla vielä paljon kauniita kukkia! HYvää alkavaa viikoa sinulle!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)