lauantai 7. syyskuuta 2019

Yhdessä illassa ei paljoa ehdi

Syyskuu, aina vain aikaisemmin pimenevät illat. Vanhempainiltoja, huonekaluentisöintiä, ruokakaupassa käyntiä ja muuta elämään kuuluvaa puutarhan hoitoa rajoittavaa toimintaa. Pieni kiire ennen talvea, ehdinkö, jaksanko tai suosiiko sää. Satoa olisi hyvä kerätä ja säilöä juuri nyt, komposti olisi hyvä tyhjentää ennen talvea. Ja voi apua, kukkasipulit ovat saapuneet kauppoihin. Ei ihme, että pukkaa pientä tuskan hikeä puutarhurin otsalle.
Syyshortensia 'Vanilla Fraise'.

 Oikeasti en ota suurta stressiä perässä laahaavista puutarhatöistä, teen jos aikaa on ja jaksamista. Joka vuosi tulee uusi kevät ja uusi alku, miten armollista.
 Kesällä ostamani ruusunätkelmä 'Pink Pearl' ehti sittenkin tehdä kukkia. Tämä on istutettu alapihan kivimuurille tarkoituksenaan kivimuuria pitkin kiertely. Saapa nähdä onnistuuko, omien havaintojeni mukaan ruusunätkelmät kiemurtelevat juuri siellä missä itse haluavat eivätkä puutarhurin tahdon mukaisesti.
 Luumulehdon istutusalueista sain siistittyä toisen puolen ilmasipulit. Ylimääräiset, latvoissa kasvaneet sipulit laitoin lavakaulukseen. Sateet saivat aikaan nopean juurtumisen ja kasvun. Tuosta näitä on kiva jakaa eteenpäin.
 Saksan ihmeistäni, salkoruusuista on taas yksi uusi avannut kukkansa. Tästä yksilöstä tuli upea tummanpunainen kerrottu. Pensas jäi melko matalaksi mutta kukkanuppuja se on tehnyt reilusti.
 Syksyn värit ovat alkaneet hiipiä puutarhaan. Jaloängelmä 'Elin' näyttää miten ängelmä voi olla kaunis myös kukinnan jälkeen.
Rosa spinosissima 'Ruuhijärvi' kukki tänä vuonna ennätyksellisen runsaasti mistä johtuen se on aivan täynnä punaisia kiulukoita.

Helmiorapihlaja 'Toba' pääsi maahan. Vielä se on vähän hassusti keskellä nurmikkoa mutta vuoden kahden sisään ympärillä on uutta istutusaluetta. Ja koska tästä tulee helmipenkki, pääsi helmiorapihlajan alle helmililjoja. Löysin Lidlistä sekoituksen jossa oli neljää erilaista helmilijaa, Muscari armenicum, Muscari armenicum 'Siberian Tiger', Muscari latifolium ja Muscari negletum 'Valerie Finnis'. Muita helmikasveja istutan kun sopivia tulee vastaan.

Verkon laitoin arvokkaalle puulleni heti. Ostin kesällä ison rullan verkkoa mutta luultavasti joudun ostamaan vielä toisenkin rullan, taimeni ovat kasvaneet kokoa ja lumisiin talviin on näköjään syytä varautua korkealla verkolla. Kuvan verkko on 120cm korkea, vielä saisi olla hitusen korkeampi jos tulee luminen talvi.

18 kommenttia:

 1. Pitäisi kaikilla ollakin sama asenne kuin sinulla:tekee minkä ehtii ja jaksaa. Miellään sitä asettaa itselleen tavoitteita, joista saa stressin aikaiseksi. Pensaiden suojaamiseen joudin itsekin tänä kesänä ensimmäistä kertaa, kun mökkipihassa oleva rusakonpoikanen innostui syömään kukkiani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhanhoidosta ei saa tehdä pakkopullaa, siksi tämä asenne. Meillä syödään talvella kaikki puuvartiset jos eivät ole verkotettuina. Jätän verkottamatta vain hortensiat ja ruusut jotka kestävät hyvin jänisten hampaita.

   Poista
 2. Hyvä, että muistutit verkoista, ne täytyykin panna paikoileen. Sinulla onkin muhkean komea salkoruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kertaa onnistuin salkoruusujen kanssa näin hyvin, sen kannustamana ensi keväänä on esikasvatettava niitä lisää, siemeniäkin taisi vielä jäädä.

   Poista
 3. Hieno Helmi-penkki. Persian Pearl-tulppaanitkin olisivat sopivia muiden helmien viereen.
  Kaunista on syyskuussakin. Sinun puutarhasi on saanut kaikkea uutta ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siinä toinen helmikasvi :) Syyskuu on kaunis kuukausi, lokakuu on aina epävarmempi kauneuden suhteen.

   Poista
 4. Juuri näin. Tekee, minkä ehtii. Kohta lumi peittää kaiken ja keväällä aloitetaan kausi uudella innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, kun lumi on maassa niin keskeneräisyydet ja tekemättömät työt eivät ole silmissä ja siten eivät vaivaa.

   Poista
 5. Sinulla on asenne kohdallaan. Tekee sen minkä ehtii liiemmin murehtimatta.
  Kauniin värinen ruusunätkelmä ja upea salkoruusu.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhaa stressiä ei kannata ottaa, elämässä kun on yleensä ihan oikeitakin stressin aiheita. Ruusunätkelmä on kaunis vaikka odotin yksiväristä vaaleanpunaista, oikeastaan parempi väri näin. Samoin, mukavaa viikonloppua.

   Poista
 6. Ja minulta muuten saat helminukkajäkkärää, jos haluat sitä helmi-penkiisi. Ellei sinulla jo ole sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä on ja en siirrä mihinkään, leviää liian helposti. Nykyisellä paikalla saa levitä mutta silti on niitä seurattavia kasveja.

   Poista
 7. Pitää olla iloinen kaikesta mitä saa aikaan, eikä niin murehtia tekemättömiä töitä. Vanilja Fraise on kyllä kaunis ja tuota helmiorapihlajaa olen monta kertaa katsonut haikaillen. Helmi alueesta tulee varmasti kiva! Tuo taktiikka vaiheittaisesta etenemisestä istutusalueiden laajentamisessa kuulostaa niin tutulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun tuosta peittää nurmikon niin ensi kesänä sen maatuminen on jo hyvällä mallilla ja pääsee hyvässä lykyssä laittamaan kasvejakin jo. Isossa pihassa tarvitaan rentoa asennetta, muuten tästä voi tulla pakkopullainen työleiri.

   Poista
 8. Helmipenkistä tulee hieno, varsinkin kun sen kruununa on Toba.
  Välillä tuntuu, että elämä on kaikkien töiden perässä juoksemista, eikä koskaan saa jonoa purettua. Sinulla on oikea asenne. Eikös vanha sanontakin totea, ettei maailma tekemällä valmistu. On vain niin kiva saada monet puutarhaprojektit valmiiksi ennen talvea ja odottamaan uutta kevättä. Olen huomannut, että töistä stressaaminen on ihan turhaa, sillä monet hommat tulee valmiiksi nopeammin, kuin alkuun kuvittelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, kunhan työhän ryhtyy niin valmista tulee, tänään sain paljon aikaiseksi luumulehdossa vaikak en ollut siellä kuin muutaman tunnin. Kasvien siirtoa ja kitkentää oli ohjelmassa. Joskus ihmettelen etteikö ne kuuluisat ruuhkavuodet lopu koskaan, tahti vain kiihtyy.

   Poista
 9. Syksyllä huomaa selvästi miten energia yleensä vähenee samaa tahtia auringonvalon kanssa. Ihana asenne sinulla! Muistan aiempina vuosina miten syksyisin tekemättömät työt alkoivat stressata ja samalla puutarhanhoidostakin katosi se ilo, joka siinä yleensä oli mukana. Enää en jaksa stressata tekemättömistä töistä minäkään:)

  VastaaPoista
 10. Minullakin olisi täällä odottamassa monta projektia, mitkä olisi kiva saada tehtyä ennen talven tuloa, mutta olen jo alkanut miettiä, mitkä ovat kiireellisempiä ja mitkä joutavat odottamaan kevääseen. Niin paljon riippuu syksyn säistä, että mitä ehtii tehdä. Koti ja työt kun vievät myös aikaa. Ennen olisin ehkä yrittänyt kiireen vilkkaa tehdä kaikki, mutta nyt huomaan ilmassa keskeneräisyyksien sietoakin :) Kaunis salkoruusu! Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)