tiistai 3. syyskuuta 2019

Luumuhillo ja -mehu

Lapsenlapset apuna keräsin luumupuun alta kaikki pudokkaat pois, lisää luumuja löytyi puusta. Myös pienimmällä, mummin kirppusella oli hauskaa kun napsi luumuja puun alimmilta oksilta. Sisällä luumut jalostuivat hilloksi. Jo aiemmin olin kerännyt luumuja ja mehustanut ne maijalla mehuksi.
 Olin etukäteen katsonut netistä luumuhillon ohjeita mutta lopuksi menin ihan omalla perusohjeella. Ensin poistin luumuista kivet. Keltaluumu 'Laatokan Helmi' on siitä kiva, että sen kivet irtoavat todella helposti kun terävällä veitsellä halkaisee luumun. Kivi on jo valmiiksi irti.

Kivien poiston jälkeen kalttasin luumut. Sekin on helppoa sillä luumun kuorien poistamiseksi riittää, että kaataa kiehuvaa vettä niiden päälle ja antaa luumujen olla hetken kuumassa vedessä. kalttaus kannattaa tehdä pienissä erissä, veden keitin vedenkeittimellä. Kaltatut luumut laitoin kattilaan kiehumaan, hetken kuluttua surautin ne sauvasekoittimella hienoksi. Sekaan kaadoin hillosokerin ja annoin kiehua vajaan kymmenen minuuttia. Kuuma hillo tölkkeihin ja jäähtymään. Koemaistamisen perusteella tuli ihan älyttömän hyvää hilloa. Väri on keltainen koska raaka-aineena oli keltaiset luumut.
Mehuluumut keräsin pudokkaista, sekä itsestään tippuneista, että tiputetuista. Luumuja oli kaikkiaan noin 7 litraa, mukaan laitoin muutaman pienen viinirypäletertun. Hieman jännitti mitä hommasta tulee sillä koskaan ennen en ole mehustanut luumuja. Mehu onnistui hyvin. Maku ei ole ihan sama kuin marjoista tehtynä vaan hiukan hapan ja kirpeämpi. Ei ehkä lemppariani mutta juotavaa on. Ensi kerralla ehdottomasti sekaan makeampaa marjaa tai omenaa.

Yleisen punaluumun hedelmiä ei riittänyt jalostuksen saakka, ne meni suoraan suuhun. Täytyy sanoa, että olivat parhaita luumuja mitä olen koskaan syönyt.

Seuraavaksi pitäisi keksiä joku helppo jalostusmuoto porkkanoille, sato on tänä vuonna ennätysmäisen hyvä suurien porkkanoiden takia.

5 kommenttia:

  1. Kommentoinkin ja kyselin sinulta instasta tarkempia ohjeita, mutta täältähän ne löytyikin.
    Kiitos vinkeistä! Nimittäin täälläkin ´Laatokan Helmi` pullistelee sadosta.

    VastaaPoista
  2. Keltainen luumuhillosi on niin kauniin väristä, että sitähän syö jo silmillä.

    VastaaPoista
  3. Ihanan paljon luumusatoa olette saaneet! Tuosta tulikin mieleen, että unohdin mennä katsomaan luumuja - edellisen kerran ne olivat vielä vähän raakoja, olisi pitänyt varmaan mennä viime viikolla. Ovat niin tontin laidassa paikassa, jossa en yleensä oleile, että sinne täytyy mennä "erikseen". Kotiudun vasta huomenna, voi olla, että kaikki on jo maassa. Luumut ovat niin superhyviä. Ihanan kuuloista on hillosi.

    VastaaPoista
  4. Hyviä vinkkejä annoit luumujen tekoon. Anoppi raastaa valmiin porkkanaraasteen ja pakastaa. Minä en ole innostunut yleensäkään porkkanaraasteeseen, mutta kuutioina kyllä pakastan, vähän höyrystettynä ensin.

    VastaaPoista
  5. Kuivata kuten omenaviipaleet. Kun lapset oli pieniä söivät herkkuina kuivattuja porkkanoita. Ovat tosi hyviä.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)