sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Helmi ja tähti

Niinhän siinä kävi kun sain kaikki istutusta odottavat taimet maahan niin tuli uusia hankintalistalla olevia vastaan. Pieni sisäinen sulovilen sanoi heti, osta kun halvalla saat.
 Kesätorin myyjä myi kaikki loput taimensa hintaan viisi euroa kappale. En ollut uskoa silmiäni kun näin puiden joukossa helmiorapihlajan jota olen pitkään etsinyt kohtuuhintaisena. Ja nyt se löytyi ja vieläpä parimetrisenä pienenä puuna. Helmen kaveriksi ostin tähtimagnolian, sekin saman viisi euroa. Hinta jolla viitsin kokeilla arkoja taimia. Magnolia meni arboretumiin, helmiorapihlajan suhteen olen vielä kahden vaiheilla, istutan sen joko yläpihalle tai tulevan kasvihuoneen lähelle. Helmiorapihlajan ympärille sain ajatuksen istuttaa kasveja joiden nimessä on helmi, katsotaan nyt toteutuuko oma pieni helmialue.
 Tänään aloitin kauden viimeisen kitkentäkierroksen. Arboretumin sain valmiiksi. Kantattavaakin olisi mutta sen taidan jättää ensi vuoteen.
 Tämän nimettömän maksaruohon ostin kivikkokasvina taimimyymälän poistomyynnistä. Oikea nimilappu oli hävinnyt ja tilalle oli lykätty lappu, kivikkokasvi. Tunnistatko mikä tämä voisi olla? On matala ja muistuttaa kovasti kaukasianmaksaruohoa mutta on selvästi tummempi väriltään ja kukka on todella loistavan tumman pinkin punainen. Voisi siis olla joku kaukasianmaksaruohon lajike.
 Valkoinen köynnösukonhattu selvisi kuivuudesta, punainen näyttää kovin kärsivältä. Tämän suunnittelin kiemurtelevan kauniisti purppuratuomen oksilla mutta toistaiseksi on kovin pieni, ehkä vajaan metrin korkuinen. Odottelee selvästi sateisimpia kesiä.
 Minulla kasvaa kaksi syysvuokkoa (vai sittenkin kolme?). Yksi siirtyi alkukesästä paremmalle paikalle ja kas kummaa, sehän tykkäsi siirrosta. Kolmeen vuoteen ei kasvattanut edellisessä paikassa kuin yhden lehden. Nyt teki muutaman lehden ja yhden kukkavarren johon on tulossa paljon kukkia. Taas huomasi mikä merkitys on kasville mieluisalla paikalla.
 Tällaisia pieniä vihreitä pallukoita on ilmestynyt rinnepuutarhan multaan. Mitähän lie ovat? En kitkenyt pois sillä muistuttavat kovasti jotain mehitähteä. Jos osoittautuvat ongelmaksi niin sitten on yritettävä hankkiutua eroon.
Kääntäessäni lehtikompostia näin sen uumenissa pilkahduksen vihreää. Tarkistin mitä siellä oli ja yllätyin melkoisesti. Keväällä kompostiin lempattu amarylliksen sipuli oli alkanut kasvattaa lehtiä. Lykkäsin amarylliksen kasvimaalle odottamaan sisälle siirtämistä, tämän kanssa on pakko kokeilla kukkisiko uudestaan.

Syyskuu alkoi lähes helteisellä säällä, toivottavasti koko kuukausi on yhtä kaunis ja lämmin.

20 kommenttia:

 1. Minä länttäsin amrylliksen kasvihuoneen nurkkaan ja ilokseni kukkii. Taidan ottaa talveksi sisälle ja ensi kesänä pukata "lämpötaloon" uusintakierrokselle. Kiva että teit edullisia taimiostoksia, kasveja ei voi olla liikaa, eihän? Mukavaa Syyskuun alkua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä puutarhassa ei voi olla liikaa kasveja :D Tuota kasvihuonekonstia en ole tajunnut, kiitos vinkistä.

   Poista
 2. Hyvät löydöt teit. Olet kyllä taitava tekemään superhienoja löytöjä. Hienoa myös, että syysvuokkosi löysi oikean paikan. Kyllä kasveja kannattaa siirrellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menen minne vaan niin aina on silmät auki taimille :D iso puutarha en näillä palkoilla salli kymmenien eurojen taimia. Keväällä ostettu kolmenkympin pioni taitaa olla hankkimistani taimista kallein yksittäinen. Siirtäminen kannattaa, luovuttaminen ei. Ja ajoissa tehtynä, pari kasvi on tullut menetettyä kun en ole ajoissa ryhtynyt siirtoon. Tosin on siirtäminenkin tuonut tappioita.

   Poista
 3. Hienot löydöt! Minuakin ovat nuo molemmat kiinnostaneet, mutta ei ole tullut hankittua. Mangolia saattaa meillä olla liian arka? Minun kitkemiskierrokseni on pahasti myöhässä, on ollut nyt niin paljon muita isoja projekteja menossa. Ehkä vielä ehtii kitkemäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden kerran aikaisemmin olen kokeillut magnoliaa, istututin sen toissa syksynä ja vuosi sitten tullut kuiva kevät vei taimen, en tajunnut kastella riittävästi. Nyt on kokeilussa kaksi magnoliaa, tuo viikonloppuna ostamani ja Mustilasta hankittu hyvin pieni taimi. Kumpikin kasvaa arboretumissa ja nyt aion pitää niistä parempaa huolta. Vielä ehtii kitkemään, sitä kannattaa tehdä niin kauan kuin maa on sulaa, pääsee keväällä helpommalla.

   Poista
 4. Voi, miten upeat löydöt!
  Sun puutarha on muutenkin kyllä sellainen aarteisto, että en voi kuin ihaillen aina katsella näitä kuvia ja kasveja.
  Minusta tuo toisiksi viimeisen kuvan kasvi näyttää valkomaksaruoholle (Sedum album). Nimittäin meillä niitä tupsahtelee sieltä ja täältä. Leviävät hyvin siemenestä ja saattavat tulla jonkin muun kasvin mukana.
  Katso millainen kukka siihen kehkeytyy... Niin tulee asiaan tulee varmuus.
  Hyvä, ettet kitkenyt sitä.
  Mukavia istutushetkiä ja syyskuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hyvät löydöt, vähän jäi harmittamaan ettei iso pylvästammi mahtunut enää kyytiin. Sekin olisi ollut vain vitosen. Missään en ole vielä sellaista nähnyt. Voikin muuten olla valkomaksaruoho, sain jonkun hämärän muiston että olisin sellaisen joskus hankkinut mutta että se olisi hävinnyt, ehkä nämä ovat sen siementaimia. Saa kasvaa rauhassa ja katsotaan mikä on.

   Poista
 5. Onnea amarylliskokeiluun! Se usein tykkää heitteilläolosta kesällä, joten varmasti onnistut kukittamaan sen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä lähtien pitää kätkeä ne kesäksi kompostiin jos tämä yksilö suostuu kukkimaan.

   Poista
 6. Hienot löydöt teit! Tuo idea helmialueesta kuulostaa kiehtovalta:) Aurinkoisia syyskesän päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella on hyvää aikaa selvittää mitä kasveja alueeseen voisi tulla.

   Poista
 7. Olipas jännä toi amaryllis, onneksi huomasit vihreän värin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti oli selvinnyt kompostissa suuren sipulinsa turvin koko kuivan kesän. Komposti on aarrepesä :)

   Poista
 8. "Helmi"-alue kuulostaakin ihanalta idealta! Toteutukseen vaan! Laita juurelle helmilijoja niin siinähän se on oma helmiaarre

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria, helmilijaa ehdottomasti helmiorapihlajan alle.

   Poista
 9. Kun vitosella saa suurikokoisia taimia, on se melkein sama kuin ilmaiseksi. Hyvät löydöt! Syysvuokko kituu minullakin, siirsin jo kerran, pitäisi kokeilla vielä jotain muuta paikkaa, ennen kuin katoaa kokonaan.

  VastaaPoista
 10. Hyvät hankinnat! itsekin kurkkaan aina kaikki kasvihyllyt, missä näkyy alelappusia. Viimeisimmäksi löysin perennantaimia -70% ja muutama lähtikin mukaan. Helmipenkki kuulostaa kivalta ajatukselta. Mitähän kaikkea siihen keksitkään? Onnea amarylliksen kukitukseen ja mukavaa syyskuuta!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)