torstai 8. elokuuta 2019

Yksivuotisia

Kesäkukkani tuntuvat yksinkertaistuvan vuosi vuodelta. En vain jaksa panostaa niihin, hukkuvat sateisina kesinä ja kuivuvat kuivina kesinä. Onneksi kesäkukkia voi kylvää kasvimaalle ja muuallekin puutarhaan eikä vain erillisiin astioihin. Kasvimaa ei olisi mitään ilman kukkia.
 Kasvimaalle laitan joka vuosi auringonkukkaa, tänä vuonna tuli tällaisia matalia punaisia. Esikasvatan taimet sisällä ja siirrän hallanvaaran mentyä kasvimaalle.
 Kasvimaalle on tullut itsestään punaista unikkoa. Sitä on kasvanut harvakseltaan pyykkikalliolla mutta en ole tuonut siemenkotia kompostiin, ovat saaneet maatua paikoilleen. Silti on yksi siemen päätynyt kasvimaalle ja lähtenyt kasvamaan.
 Pioniunikko saa kasvaa meillä osin täysin vapaasti. Nämä arboretumin pinkit pompom-pallot ovat päättäneet itse kasvaa juuri tässä. Pidän näistä lilan värisenä mutta olen karsinut liloja pois ajatuksella, että vain pinkit jatkaisivat eloaan meillä.
 Pitkästä aikaa kasvatin itse siemenestä krassia. Toin nämä 'Alaska Salmon Orange' lajikkeen siemenet talvella Saksasta. Aivan ihana väri joka haalistuu hitusen kukinnan vanhetessa. Näistä saan toivottavasti siemeniä talteen ensi kesäksi.
 Myös 'Milkmaid' krassin esikasvatus onnistui mutta tämä on kärsinyt kesän säistä eikä ole tehnyt montaa kukkaa. Paremmalla hoidolla olisi ehkä kukkinut paremmin.
 Tuoksuherneestä sain viime kesänä siemeniä talteen. Lajike on 'Beaujolais'. Ihana tumma värisävy.
 Kasvimaan sinkkisaavissa on toista tuoksuhernettä, tämän lajiketta en muista ja pussi on hukassa. Kaunis tämäkin mutta ylemmän kuvan tumma on suosikki.
Keväällä heitin messuilta tai jostain saadun kehäkukan sekoituspussin siemeniä luumulehdon lavakaulukseen. Yhdestä taimesta kasvoi näin kaunis oljenkeltainen. Taimi on merkitty, ja yritän jos saisin näitä uudestaan ensi vuonna. Kasvimaalla kasvaa kokonainen rivi tavallisia kehäkukkia, nekin saavat osin kasvaa miten haluavat, osan siemenistä kerään talteen ja kylvän vaihteleviin paikkoihin kasvimaalle.

Lisäksi kesäkukkana kasvatin oxalista eli käenkaalia pinkeillä kukilla ja samettiruusua 'Strawberry Blonde'. Ensi vuonna mennään luultavammin hyvin samanlaisella setillä, osan siemenistä saan omista taimista ja osa pitää ostaa. Voi esikasvattaa tai kylvää suoraan mutta ei mitään liian vaikeaa.

6 kommenttia:

 1. Kasvimaa kaipaa kukkia, mutta minustakaan ei ole panostamaan kovin paljon yksivuotisiin. Tuo punainen auringonkukka on hieno. Minäkin kylvin vastaavia, odottelen niiden abautumista. Matalissa on sentään muhkeat nuput. Korkeat eivät ehkä ehdi edes avata kukkiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkeat auringonkukat ei aina ehdi kukkia ja niissä on sekin että kukkia saa katsella korkeuksiin. Nämä matalat on helpompia ihailla.

   Poista
 2. Minustakin yksivuotiset ovat miltei kivoimpia kasvimaalla, sinne kaivataan väriä ja kauneutta vihannesten oman kauneuden lisäksi. En kylläkään esikasvata niitä, rahkeet eivät hirveästi riitä esikasvatukseen, kun justiin keväällä täytyy liikkua suunnilleen vuoroviikoin kahden kodin väliä työasioissa.
  Auringonkukat ovat ihania, kylvän niitä taas sitten, kun saan peura-aidan tiiviiksi. Alussa minulla oli niitä, peuraongelma ei ollut lainkaan niin paha täällä vielä 12 vuotta sitten.
  Kaksivärinen tuoksuherneesi voisi olla lajiketta 'Cupani', se on tuollainen aivan ihana väriläiskä ja tuoksuu kuin unelma.
  Ystävä lähetti keväällä pussin samettikukka Strawberry Blonden siemeniä, ja se onkin todella ihana! Täytyy postata siitäkin, kasvimaa jää aina koristekasvien jalkoihin, niin hoito- kuin postausmielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaalla hoituu kastelu työtykasvien mukana, inhoa kuljettaa vettä ympäri suurta puutarhaa. Saattaa muuten olla 'Cupani', tuoksua en huomannut, pitää huomenna tuoksutella.

   Poista
 3. Laitan aina yksivuotisia ruukkuun, ajan mittaan oppii, mitkä niistä viihtyvät ruukussa ja ruukkuja voi aina siirrellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä puolen hehtaarin pihalla ei ruukkuja siirrellä :D Jotain kesäkukkia on kiva laittaa mutta minulla eivät ole mikään panostuksen kohde.

   Poista

Kiitos kommenteista :)