keskiviikko 28. elokuuta 2019

Mitä kuuluu viime syksyn alehortensioille?

Kiitos kysymästä, hyvää kuuluu. Ja jos joku lukija ei tiedä mistä nyt puhutaan niin kerron. Tein viime syksynä hyvän hortensialöydön, siitä tässä lisää. Kaikki hortensiat, paitsi yksi pallohortensia ja yksi syyshortensia säilyvät hengissä talven yli. Pallohortensian korvasin rivin reunimmaisella ja syyshortensian uudella euron alelöydöllä.
 Pieniähän nuo vielä ovat. Nämä hortensiat kuuluivat kesällä niihin joita kastelin, en useasti mutta riittävästi jotta säilyisivät hengissä. Mitään talvisuojausta en tehnyt, en edes jäniksiä vastaan.
 Kukkia pallohortensioihin ei tullut, mutta yksi syyshortensia teki yhden kukan. Savimaastamme johtuen olen huomannut hortensioiden tarvitsevan 2-3 vuotta kunnolla juurtumiseen. Kun juurtuminen on tapahtunut, alkaa kukkiminen. Hortensioiden valinnasta muurin eteen olen iloinen vaikka valinta tulikin sattumalta eteen. Tykkään hortensioista paljon, ne ovat kestäviä ja näköjään pärjäävät kuivemmassakin paikassa. Normikesänä näitä ei olisi tarvinnut kastella.
 Tänäkin vuonna olen tehnyt löytöjä. Ostin pitkään etsimäni Symphoricarpos albus 'Mother of Pearl' vaaleanpunaisen lumimarjan -70% alennuksesta. Tai oikeasti ostin kaikki jäljellä olevat kolme taimea. Taimet istutin arboretumiin uuden ison kiven etualalle. Pensaat tykkäsivät päästä taimimyymälästä kotimultaan, ovat kukkineet ja marjat punastuvat pikkuhiljaa.
 Ruusuherukkani Ribes sanguineum ei ole alelöytö mutta löytö on nähdä siinä marjoja. Olen ollut siinä luulossa ettei ruusuherukka tee lainkaan marjaa. Marjat ovat hassut valkoiset piikkipallot, uskaltaisikohan niitä maistaa? Ainakin kokeilen saisinko marjoista uusia taimia. Marjoja on yhteensä toistakymmentä.
Ruusuherukan vieressä kasvaa punalehtiruusu jonka syysväritys ei ole lehdissä vaan marjoissa. Tämä kasvaa onneksi nurmikon keskellä joten en tee ikäviä löytöjä karanneista siementaimista. Pensaan juurelle niitä saa tulla mutta ei muualle.

Tänään sain viimeiset istutettavat taimet maahan, tälle vuodelle en hanki kuin syksyn kukkasipulit ja ehkä jonkun perennan jos tulee vastaan edulliseen hintaan löytö jolle on aito tarve.

14 kommenttia:

 1. Hienoa, että vaikuttava hortensiarivi selvisi talvesta ja kasvaa hyvin. Tuo kivimuurin on niin upea tausta!! Sinulla onkin ollut paljon uusia taimia istutettavana, joten onnittelut urakan loppuunsaamisesta. Minulla odottaa vielä 3 puuta, pensaita ja perennoja purkeissa istuttamista. Ensin on saatava kaivamiset ja penkki valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti selvisi, talvea enemmän olin huolissani tämän kuivan kesän takia. Nyt on aika helpottunut kun kaikki on maassa.

   Poista
 2. Oi, tuosta hortensiarivistä tulee upea! Näin jo sen täydessä kukassa sieluni silmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin vaikka pari vuotta saa vielä odotella.

   Poista
 3. Upea rivi hortensioita💚 Täytyykin katsastaa oma ruusuherukka, tänä vuonna se kukkikin upeasti niin jospa olisi marjoja täälläkin.

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että selvisivät talvesta ja selvästi ovat juurtuneet. Saat kärsivällisyydellesi palkinnon sitten, kun ne alkavat joidenkin vuosien jälkeen tehdä kukkaa. Upea muuri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha vaatii suurta kärsivällisyyttä, mikään ei tapahdu nyt ja heti. Kivimuuri oli aikoinaan hyvä idea.

   Poista
 5. Hyvä selviämisprosentti, kun ostoksetkin taisi olla jo aika myöhäiseen aikaan. Muurin edusta tulee vielä olemaan todella kukkaisa loppukesällä ja syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvin kasveiksi jotka on istutettu lokakuussa. Tulee vielä kaunis ja onneksi maltoin hankkia tuohon paljon samaa kasvia.

   Poista
 6. Minähän aina huomaan komeat kivikot! Hauskan näköisiä nuo marjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin hauskat marjat, onneksi osui silmään, tuo puska kasvaa vähän syrjemmässä.

   Poista
 7. Minulle uusia tuttavuuksia monet alelöydöistäsi! Täytyypä alkaa lukijaksi, uusia juttuja virkistävää nähdä!

  VastaaPoista
 8. Hieno pensasrivistö! Ostin tänään rodo/havumultaa, jotta saisin istutettua hortensioita :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)